Bulgaristan'daki, aşırı yağış ve baraj kapaklarının açılmasıyla Edirne'de Arda, Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri yükselmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristandaki, aşırı yağış ve baraj kapaklarının açılmasıyla Edirnede Arda, Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri yükselmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 11:11

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, Bulgaristan'da yoğun yağış ve Kırcaali bölgesindeki Studen Kladenets Barajı'nın dün iki kapağı açılarak Arda Nehri'ne 400 metreküp/saniye su bırakılmasıyla, Edirne'den geçen üç nehrin debisi yükseldi.

Haberin Devamı

Dün yapılan ölçümlerde Arda Nehri'nin debisi 234 metreküp/saniyeden, 416 metreküp/saniyeye, Meriç Nehri'nin 163 metreküp/saniyeden, 374 metreküp/saniyeye ve Tunca Nehri'nin debisi ise 10.03 metreküp/saniyeden 13,07 metreküp/saniyeye yükseldiğini ifade eden yetkililer, şu anda nehirlerdeki suyun taşkın oluşturacak miktarda olmadığını belirtti.

Bulgar yetkililerle nehirlere su bırakılmasıyla ilgili yaptıkları görüşmede, şu aralar nehirlere barajlardan su bırakılmayacağının öğrenildiğini bildiren yetkililer, buna rağmen nehir yakınlarındaki yerleşim yerlerinde oturanların uyarıldığını kaydettiler.

BESİCİLER TEDİRGİN

Edirne merkeze bağlı Bosnaköy'ü yakınlarında Meriç Nehri kenarında besicilik yapan Mustafa Lüleci, taşkınlarda en büyük zararı besiciler ve tarım işinde uğraşanların gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasıyla Meriç Nehri'nin debisinin yükselmeye başladığını ifade eden Lüleci, “Şimdiden taşkının tedirginliğini yaşamaya başladık. İki yıl üst üste taşkından büyük zarar gördük. Hayvanların yemleri, su motoru, traktör ve taksimiz su altında kaldığı için kullanılmaz hala geldi. Bunların tamiri için çok büyük harcamalar yaptık. Eğer bu yıl da taşkın olursa, hayvancılığı bırakırız” dedi.

Olası bir taşkın anında hayvanlarını ağırlardan çıkararak, selin olmadığı bölgelere çekeceklerini belirten Lüleci, bölgede 25 bin dönüm alanda ekili buğday, pancar, patatesin taşkında zarar göreceğini söyledi.

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan ve Bosnaköy'ü muhtarı Recai Kararmışbuga da Arda ve Meriç nehirlerinin taşması halinde ilk etkilenecek olan yerler oldukları için bölgede yaşayan halkı uyardıklarını bildirdi.
Bu arada, Meriç ve Tunca nehirleri yakınlarındaki çay bahçelerinde ise taşkın olabileceği endişesiyle, masa ve sandalyeler toplanmaya başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!