Bilgisayar gibi kokan parfüm

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar gibi kokan parfüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 12:55

ABD'de "bilgisayar" kokan yeni bir parfüm piyasaya çıktı. Coty adlı şirket, kadın ve erkek ayrımı gözetilmeyen parfümle hedeflerinin "dijital ve insan" kavramının ötesine geçmek olduğunu belirtiyor. "001" adlı parfüm sadece internet üzerinden satılıyor.

Haberin Devamı

Parfümeriyi "sanat" olarak gördüklerini söyleyen Coty yetkilileri, yeni parfümlerini tasarlarken ticari kaygılardan çok bütünlüğe önem verdiklerini iddia ediyor. Ancak Amerikan Parfümcüler BirliÄŸi sözcüsü, bilgisayar kokan parfümün bir pazarlama taktiÄŸi olduÄŸu görüşünde: "Satacağını sanmıyorum. Kim bilgisayar gibi kokmak ister ki?"Â

Adını bilgisayar programı yazarken kullanılan "0" "1" kodlarından alan "001" parfümünün 5 bin adet üretildiği ve sadece internetten satışa sunulduğu açıklandı. 50 ml'lik şisesi 100 dolardan satılan unisex parfümün ilgi görüp görmeyeceği merak ediliyor.

BİLGİSAYAR PARFÜMÜ NASIL YAPILDI ?
Parfümün tasarımcısı Jim Krivda ve ekibi, kokuyu hazırlarken önce bir parça polyesteri kurutucuya koymuşlar. Isı ve kumaş etkileşiminin neden olduğu statik elektrikle yayılan kokuyu özel bir şırıngayla toplayan Krivda, kokuyu moleküler bileşenlerine ayıran bir makineye yerleştirmiş. Sonunda ortaya çıkan "dijital elementler", badem, çuha çiçeği, manolya, meyan kökü ve pralin kokularıyla karıştırılarak parfüm tamamlanmış.

Krivda aynı yöntemi, kutusundan yeni çıkarılmış bilgisayar kokusunu elde etmek için de kullanmış.

Noel hediyelerini açmanın çocukluğunu hatırlattığını söyleyen tasarımcı, bunun kendisine huzur verdiğini belirterek, 001 parfümünün, genç kuşaklara yeni açılmış bilgisayar kokusuyla benzer bir sevinci yaşatmayı hedeflediklerini söylüyor.

"DİJİTAL GENÇLİK" NE DİYOR ?
Bilgisayar kuşağı üzerine eğlenceli yazı ve karikatürlerin yayınlandığı www.geekculture.com sitesinde çizen Liza Schmalcel, "güzel kokuyorsa parfümle ilgilenebileceğini" belirtiyor. Bir başka geekculture.com çalışanı Bruce Evans da "kokuyu kesinlikle deneyeceğini" söylüyor.

Bilgisayar parfümünün web adresi:
http://www.001coty.com/choose.html

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!