Bakan Güler: Türkiye, enerji koridoru haline geliyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Güler: Türkiye, enerji koridoru haline geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 11:24

Mısır, Suriye ve Türkiye arasındaki Arap gazı boru hattı görüşmeleri Kahire’de başladı.

Haberin Devamı

Mısır'ın başkenti Kahire’de yapılan görüşmelere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Mısır Petrol Bakanı Semih Fehmi ve Suriye Petrol ve Enerji Bakanı Sofufyan El-Allavi ile üç ülkenin heyetleri katıldı. Görüşmelerin ana konusunun, Arap Gaz boru hattının halen tamamlanmayan Kilis ve Suriye arasındaki 230 kilometrelik boru hattının yapımına başlanması olduğu bildirildi.

Bakan Güler, toplantı öncesi Türk gazetecilere yaptığı açıklamada Kilis ile Suriye arasındaki 230 kilometrelik hattın yapımını görüştüklerini, projenin konsept olarak tamamlandığını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji alımı konusunda bu hatla birlikte yeni alternatife kavuşacağını bildirdi. Gazın Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşması durumunda Avrupa'nın da alternatif bir hatta kavuşacağını kaydeden Güler, Türkiye'nin bir enerji koridoru haline getirildiğini ve bunun sözle değil, çalışılarak yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

İran'dan alınan doğalgaz konusunda ABD'nin çekincelerinin hatırlatılması üzerine Güler, “İran'la anlaşmamız var, İran'dan gaz alıyoruz ve bu değişmeyecektir. Mısır'dan gelecek gaz hattı, piyasaya alternatif oluşturacaktır. Türkiye, enerji alanında gazı olmayan ancak stratejik öneme sahip önemli bir ülke haline geliyor” dedi.

Toplantıdan sonra konuşan Güler, şunları söyledi: “Türkiye, Suriye ve Mısır olarak üçlü görüşmelerde teknik elamanlarımızla bir araya geldik. İhtiyaç olan gaz miktarı ve teknik özellikleriyle birlikte yapılması gereken yatırımı ve bununla ilgili olarak ta kredi müracaatı için 15 Mayıs'ta teknik elamanları Suriye'nin başkenti Şam'da bir araya gelecekler. Üç ülkenin iş bölümü yapılarak netleşecek. Daha sonra üç bakanın tasdik etmesiyle çalışmalar sürecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!