Güncelleme Tarihi:
Boşanmak istiyoruz
SORU : Eşimle geçinemiyoruz. Her ikimiz de boşanmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? (Hülya Karaca)
CEVAP: Türk Medeni Kanunu'nun 134/3 maddesine göre taraflar boşanma ve sonuçları konusunda anlaşmışlar ise makeme 3 unsuru gözönüne alır. Bunlardan ilki çiftlerin 1 yıldan fazla süreyle evli kalmış olmalarıdır. Bu şartı taşıyan çiftler, boşanmanın maddi sonuçları ve çocukların durumları hususunda anlaştıkları bir protokol düzenleyerek bunu mahkemeye ibraz etmeleri gerekir. Çiftler, boşanma hususundaki iradelerini hakim huzurunda da bizzat beyan etmeleri durumunda boşanmalarına karar verilir. Ancak burada hakimin geçimsizliğin varlığı ile birliğinin temelden sarsıldığına kesin olarak kanaat getirmesi gerekmektedir.
İcra emri
SORU : Ödeyemediğim bir çekten dolayı icra emri geldi. Ne yapmam gerekiyor? (Kazım Coşar)
CEVAP: Borcun sebebi çek ise tarafınıza gönderilen ödeme emrinin alt kısmında belirtildiği gibi bu borcu tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödeyemeyecek durumda iseniz yine aynı süre içerisinde ödeme emrini gönderen icra dairesine giderek yazılı veya sözlü olarak mal beyanında bulunmanız gerekir.
Ayrıca eğer borca ilişkin ödeme, yetki veya zamanaşımı vs. nedenlerden dolayı bir itirazınız varsa, bu hususta 5 gün içinde İcra Tetkik Mercii Hakimliği'nde dava açmanız gerekiyor. Aksi takdirde icra takibini durduramazsınız. Eğer borca ilişkin itirazınızın kötü niyetli olduğu anlaşılırsa, alacaklıya borç miktarının yüzde 40'ına kadar tazminat ödemenize karar verilebilir.
Halı silkeliyor
SORU : Üst kattaki komşumuz sürekli olarak gerek balkondan halı silkelemek, gerekse çöp atmak suretiyle bizim ve tüm apartmanın huzurunu bozmakta ve rahatsızlık vermektedir. Ne yapabiliriz? (Melahat Taş)
CEVAP: Ortak yaşamın bir sonucu olarak kat malikleri, ana gayrımenkulun bulunduğu yörenin gelenek ve görenekleriyle yaşayış tarzına uygun şekilde davranmak ve komşularını rahatsız etmemekle yükümlüdür. Eğer bu kurallar ihlal ediliyor ve huzur bozuluyorsa, diğer kat maliklerinden biri veya yönetici gayrımenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Sulh Hukuk Hakimi'nin duruma müdahalesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilir. Aynı durum kiracılar için de geçerlidir.
Şufa hakkı
SORU : Babam vefat ettikten sonra sağ kalan mirasçılar aramızda anlaşarak hisseli olarak arsaların paylaşımını yaptık. Ne var ki küçük kardeşim hissesine düşen payı üçüncü bir kişiye sattı. Ne yapabilirim? (Sait Üçok)
CEVAP: Burada şufa (önalım) davası açabilirsiniz. Şufa hakkı, bir gayrımenkulü öncelikle satın alma hakkı demektir. Kanuni ve sözleşmeden doğan olmak üzere 2 çeşit şufa hakkı vardır. Satışı öğrendiğiniz günden itibaren 1 ay içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hisseyi satın alan kişiye dava açabilirsiniz.
Erdal YİĞİT
Tel-Faks: 0-242-248 60 35