Asırlık arşiv dijital ortamda

Güncelleme Tarihi:

Asırlık arşiv dijital ortamda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2024 07:00

Adını tarihimize kazımış pek çok ismin yolu Kabataş Erkek Lisesi’nden geçerken, köklü lisenin tam 116 yaşındaki arşivi o isimlerin öğrencilik yıllarından kalma belgelerle dolu. Okul müdürü Muharrem Bayrak, bu belgeleri güvende tutmak için lise arşivini dijitalleştirdi. Hürriyet, 116 yıllık Kabataş Erkek Lisesi’nin arşivine girdi.

Haberin Devamı

Edebiyatçı, sanatçı, gazeteci, üst düzey bürokrat, kulüp başkanı, bakan ve başbakan. Adını tarihimize kazımış pek çok ismin yolu Kabataş Erkek Lisesi (K.E.L)’den geçti. Köklü lisenin tam 116 yaşındaki arşivi ise o isimlerin öğrencilik yıllarından kalma belgelerle dolu. Okul Müdürü Muharrem Bayrak, bu değerli belgeleri güvende tutmak için lise arşivini dijitalleştirdi. Hürriyet 116 yıllık Kabataş Erkek Lisesi’nin arşivine girdi. O arşivde Behçet Necatigil’den Özdemir Asaf’a, Zeki Müren’den Adnan Kahveci’ye, Hakkı Devrim’den Süleyman Seba’ya aramızdan ayrılmış pek çok ismin öğrencilik yıllarına ait belge ve bilgilere rastladık.

1908 yılında kurulan Kabataş Erkek Lisesi’nin arşivinde bundan 6 ay önce yoğun ve titiz bir çalışma başladı. Okulun dağınık ve yıpranmış belgelerle dolu arşivinin dijitalleştirilmesi için 2023 Ağustos ayında özel bir ekip görevlendirildi. Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nın da desteğiyle, her gün okul arşivinde mesai yapan profesyonel ekip; diploma, tasdikname, sicil defteri, sınıf geçme defteri, öğrenci kütük defterleri, imtihan defterleri, künye defterleri, şehadetname, aday defteri, ortaokul bitirme, lise bitirme sınavı evrakları, gibi 397 kalemden oluşan 89 bin 696 belgeyi tasnifledi.  Daha sonra bu belgeler tek tek dijital ortama aktarıldı. Böylece tarihi okulun kıymetli evrakları olası bir yangın ya da depreme karşı koruma altına alınmış oldu.

Haberin Devamı

Asırlık arşiv dijital ortamda

Behçet Necatigil - Adnan Kahveci - Hilmi Yavuz

KABATAŞ’TAN KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ
116 yıllık tarihi boyunca Kabataş Erkek Lisesi’nin sıralarından geçen ve farklı alanlarda iz bırakan onlarca isim var. Edebiyat dünyasının büyük isimlerinden Behçet Necatigil hem öğrencilik yıllarını K.E.L’de geçirmiş hem de bu okulda edebiyat öğretmenliği yapmış, okul kayıtlarında gerçek ismi olan Mehmet Behçet Gönül olarak yer alıyor. Necatigil ilk şiir kitabı Kapalı Çarşı’nın basıldığı yıl olan 1945’de K.E.L’de  edebiyat öğretmenliğine başlamış. 1941 yılında 11’inci sınıfta Galatasaray Lisesi’nden Kabataş Erkek Lisesi’ne geçen ve 1942 yılında mezun olan bir başka şair de Halit Özdemir Arun yani bilinen ismiyle Özdemir Asaf.  Asaf’a ait paso da lisenin arşivinden çıkan belgeler arasında.  1966 yılında okuldan dönem birincisi olarak mezun olan eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci’ye ait belgede ise 8’den aşağı notunun olmadığı görülüyor.

Haberin Devamı

Asırlık arşiv dijital ortamda

Sanlı Sarıalioğlu - Naim Talu - Süleyman Seba - Cahit Berkay

649 ZEKİ MÜREN’DEN SANAT GÜNEŞİNE
Türk sanat müziğinin unutulmaz ismi Zeki Müren de yolu Kabataş’tan geçenler arasında. Belgelere göre Boğaziçi Lisesi’nde okuyan Zeki Müren liseyi bitirirken girilen olgunluk sınavına 1951 yılında Kabataş Lisesi öğrencisi olarak girmiş.  Lise eğitimini iyi dereceyle tamamladığı görülen ‘sanat güneşi’nin öğrenci kaydının yanında fotoğrafı da var.

SÜLEYMAN SEBA SINIFTA KALMIŞ
Futbola Kabataş Erkek Lisesi okul takımında başlayan Beşiktaş’ın efsane başkanlarından Süleyman Seba da tarihi liseden mezun olanlar arasında.  Seba liseye geçtiği ilk yıl belki de futboldaki başarılarının bedeli olarak sınıfta kalmış ama daha sonra okulu bitirerek öğrenim hayatına İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde devam etmiş.

Haberin Devamı

332 BİN KABATAŞLI VAR
1928 yılı öncesine ait Osmanlıca belgelerin taranmasına ilişkin mesainin sürdüğü arşiv çalışması, Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olan yaklaşık öğrenci sayısı, kaç öğrencinin çeşitli nedenlerle eğimini tamamlayamadığı gibi rakamları da ortaya koydu. Buna göre dijitalleştirilen arşivde toplam 332 bin 318 kayıt sayısına ulaşıldı.

Asırlık arşiv dijital ortamda

Zeki Müren - Özdemir Bayraktar - Özdemir Asaf

‘TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKTIK’
Benzeri bir çalışmanın üniversitelerde daha önce yapıldığını ancak lise kademesinde ilk kez uygulandığını söyleyen Kabataş Erkek Lisesi Müdürü Muharrem Bayrak şunları söyledi: “En basit evrak işinde, mesela öğrencilik yıllarıyla ilgili belge almak isteyen bir eski mezunumuz için bile arşivi açıyor, yüz binlerce kağıt arasından bulmaya çalışıyorduk. Bu çalışma ile okulumuzun asırlık arşivi dijital ortama aktarıldı. Tarihi arşivimize sahip çıkmayı en büyük sorumluluklarımızdan biri olarak gördük.”

Haberin Devamı

Asırlık arşiv dijital ortamda

Hakkı Devrim

ÖNE ÇIKAN DİĞER BAZI MEZUNLAR

- Osman Aşkın Bak- Gençlik ve Spor Bakanı

- Ahmet Taner Kışlalı - Eski Kültür Bakanı, Yazar

- Nahit Menteşe-Eski İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

- Küçük İskender -Şair

- Bedri Koraman - Karikatürist

- Hasan Pulur - Gazeteci

- İhsan Yılmaz - Gazeteci

BAKMADAN GEÇME!