Ankara'da F-4 uçağından parça düştü... 'Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2023 12:47

Ankara'da bugün öğle saatlerinde panik yaratan bir gelişme yaşandı. F-4 savaş uçağının yakıt tankı, TPAO'ya ait açık otoparka düştü. Düşen parça Ankaralılar tarafından anbean görüntülendi. Olayda can kaybı ve yaralı bulunmazken, üç otomobil hasar gördü. Milli Savunma Bakanlığı incelemenin sürdüğünü belirtirken söz konusu savaş uçağı Eskişehir'e emniyetli bir şekilde iniş yaptı. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin panik yaratan gelişmeyi CNN Türk'e katılarak yorumladı.

Haberin Devamı

Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü'nün açık otoparkına, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait savaş uçağından drop tank (yardımcı yakıt tankı) düştü.

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

Park halindeki 3 araç hasar gördü. Olay, saat 11.30 sıralarında Söğütözü Mahallesi'nde meydana geldi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-4 savaş uçağının yardımcı yakıt tankı, Ankara semalarındaki uçuş sırasında bilinmeyen bir nedenle koparak, TPAO'nun açık otoparkına düştü.

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

Haberin Devamı

Park halindeki 2 otomobil ile 1 hafif ticari araçta hasar oluştu. Çevredekilerin ihbarı ile bölgeye çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Askeri yetkililer de bölgeye geldi. Öte yandan uçaktan kopan parçanın düşme anı, cep telefonu görüntülerine yansıdı. Görüntülerde; gökyüzünde süzülen parçanın TPAO'nun bahçesine düştüğü görüldü.

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait F-4 savaş uçağının bir parçası, Ankara semalarında uçuşu esnasında bilinmeyen bir sebeple TPAO'ya ait açık bir otoparka düşmüştür. Uçak emniyetli bir şekilde Eskişehir meydana iniş yapmıştır. Olayda herhangi bir can kaybı ve yaralı bulunmamaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılı teknik inceleme devam etmektedir" denildi.

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, CNN TÜRK ekranlarında olaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  İsmail Hakkı Pekin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

Haberin Devamı

"ÇOK KORKUNÇ BİR ŞEY"

Çok ilginç bir olay, şimdiye kadar duymadığım bir olay. F4'lerimiz çok fazla yok, onlar yavaş yavaş değişecektir. F35 gelecektir, yeni yapılan uçak gelecektir diye değerlendiriyorum. Uçağın parça düşürmesi çok korkunç bir şey. Gerçekten şimdiye kadar hiç şahit olmadık, bu tip akrobasi gösterilerinde bazı şeyler olmuştur, bazen birliklerimize falan da düştü ama ilk defa görülmüş bir şey bu.

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

Nerede düştü, nasıl düştü hava kuvvetleri ona bakarlar. Parçaya, düştüğü yere gereken şeyleri bakılır. Düştü mü koptu mu metal mi zayıfladı onlara bakarlar, uzmandırlar, kısa zamanda gereken cevabı verirler.

Haberin Devamı

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

Parça mı düştü, yedek yakıt tankı mı düştü bilemiyorum. Arıza yapmış olabilir ama uçakta sorun çıkar. Kopan parça o kadar uçağı etkileyen bir parça değil. Bu 1,5-2 saat evvel olan bir şey. Oraya yakınım, 2 tane F4 uçağı geçti, gürültülü geçtiler, parçanın düşeceği yer büyük ihtimalle çok fazla işe yaramayan kapak vs. gibi bir parçadır. Metal yorgunluğundan sebep olabilir. Modernize edildi ama yine de eski uçaklar, yıllardır uçan uçaklar. Biraz evvel söylediğim gibi hava kuvvetlerinin ekibi onlar bu işin ustası, ne olduğunu tespit ederler. Böyle bir şey varsa hava kuvvetleri eğer böyle bir şey varsa F4'lerin uçmasına yasak getirir.

Haberin Devamı

YAĞMUR VEYA BUZLANMA İLE KENDİLİĞİNDEN DÜŞEBİLİR

CNN TÜRK'e telefonla bağlanarak düşen uçak olayını yorumlayan Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise şu ifadeleri kullandı:

Bu yakıt tankları çok rahatlıkla atılabileceği bir buton vardı, motorda arızası falan varsa. Çok kolaylıkla yağmur veya buzlanma ile kendiliğinden düşebilir. Elektrikli hat yağmur nedeni ile bağlantısı sağlandığı olabilir. Boş bir tank. Elektrikli devre kendiliğinde tamamlanmış ve düşmüş benim düşündüğüm.

YAKIT TANKI KALDIRILDI

Ankara'nın Çankaya ilçesinde savaş uçağından düşen yardımcı yakıt tankı, ekiplerin incelemenin ardından vinçle kamyonete yüklendi. 6 metre uzunluğundaki tank, kamyonetle TPAO'nun açık otoparkından kaldırıldı. Tankın kaldırılması ile hasar da ortaya çıktı. Araçların tavan kısmının büyük ölçüde ezildiği görüldü.

ARAÇ SAHİPLERİ HAVA KUVVETLERİNE BAŞVURABİLECEK

Zararın kasko poliçesi ile giderilebileceği, sigorta şirketinin ödediği tazminatın savaş uçağının mali sorumluluk poliçesine rücu edilebileceği belirtildi. Kasko poliçesi olmayıp, sadece trafik sigortaları mevcut araç sahiplerinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na başvurup, savaş uçağının mali sorumluluk poliçesinden hasarın giderilmesini talep edebileceği belirtildi.

Ankarada F-4 uçağından parça düştü... Çok ilginç bir olay, çok korkunç bir şey

DÜŞMEDEN ÖNCE PİLOT UYARMIŞ

Görgü tanıklarından Adnan Akkuş, tankın düşme anını gördüğünü söyleyerek, "Olay esnasında uçağın parçasının düştüğü yerin yakınındaydım. Aşırı derece sesli geçtiği için dikkatimi çekti. Uçağın çıkardığı sesle pilotun insanlara yukarıya bakmaları konusunda uyarmaya çalıştığını düşündüm. Havada ufak bir parça gözüktü; ancak ne olduğu belli değildi. Arkasından bir patlama sesi meydana geldi. Pilotun insanların zarar görmesini istemediğinden dolayı gökyüzüne bakmalarını istercesine o sesi çıkardığını düşünüyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!