Amberin içinde donmuş bir sivrisinekten dinozor DNA'sı elde etmek mümkün mü?

Güncelleme Tarihi:

Amberin içinde donmuş bir sivrisinekten dinozor DNAsı elde etmek mümkün mü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:22

Jurassic Park filmlerinde rastladığımız yaratılan ilk dinozora ait genetik veriler donmuş bir sivrisinekten elde edilmesi gerçek olabilir mi? Şu ana dek sivrisinekten dinozor DNA'sı elde edildi mi? Amberin içinde donmuş bir sivrisinekten dinozor DNA'sı elde etmek mümkün mü? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Jurassic Park filminde, yaratılan ilk dinozora ait genetik veriler donmuş bir sivrisinekten elde edilmekteydi. Dinozorun kanını emdikten sonra donan bu sivrisinek sayesinde farklı dinozor türleri de yeniden canlandırılabilmişti. Dinozorları tekrar canlandırmak gibi bir arzumuzun olduğu bu günlerde neden aynı yöntemi kullanmıyoruz? Bunu denemedik diyemeyiz.

Denedik ve işe yaramadığını görmüş olduk. Manchester Üniversitesi bilim insanları, benzer koşullarda donmuş durumda olan iki farklı arı fosilinden DNA elde etmeye çalıştılar. Arıların biri 10.600, diğeriyse 60 yıldır bu durumdaydı. Araştırmacılar DNA elde etmek için bilinen tüm yöntemleri denemiş olmalarına rağmen, bu çabaların hiçbirinden yanıt alamadılar. Sonuçlar, bu şekilde donmuş olan böceklerin üzerindeki diğer türlere ait DNA’nın sandığımız gibi korunup saklanmadığını ortaya koymakta. 

Haberin Devamı

Daha önceki bazı araştırmalarda DNA örnekleri elde edildiği duyurulmuş ancak bu örnekler hep mikrobiyal yaşama ait verileri göstermişti. Son araştırma, öncekilerde elde edilen verilerde, dışarıdan bulaşan mikroplar nedeniyle bu yanıltıcı sonuçların alındığını gösteriyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!