Alırım boyayı basarım parayı

Güncelleme Tarihi:

Alırım boyayı basarım parayı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2003 01:57

Almanya'da Avrupa'daki Türk dernekleri temsilcileri ile biraraya gelen MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın, ekonomiyi kurtarma reçetesi toplantılara damgasını vurdu. Kılınç, ‘‘Alırım boyayı, basarım parayı. Zaten ABD de bunu yapıyor’’ dedi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın, Avrupa turunun hayli ilginç geçtiği ortaya çıktı. Kılınç'ın, Berlin'de daha önce yapılan toplantıda, Türkiye'nin dış ve iç borcunu kendisi başta olsa ‘‘24 saat para basarak’’ çözeceğini söylediği belirlendi.

Avrupa'daki dernekleri bir çatı altında toplamak iddiasının aksine, Kılınç'ın derneklerden Avrupa'daki Türklerle ve Türkiye'ye bakış açılarıyla ilgili bilgi almayı istediği, bu yüzden çağrılmasını talep ettiği öğrenildi.

4O KURULUŞ GELDİ

Almanya toplantılarından ilki 18 Ocak'ta Berlin'deki Türk Evi'nde gerçekleştirildi. Berlin Büyükelçisi Osman Korutürk ile Başkonsolos ve konsolasların da hazır bulunduğu toplantıya, yaklaşık 40 dernek temsilcisi katıldı. Berlin'deki toplantıda, Kılınç sözü Türk toplum temsilcilerine de verdi ve Türkiye hakkındaki görüşleri ile sorunlarını sordu. Temsilciler, görüşlerini açıkladıktan sonra Kılınç, Türkiye'de son dönemdeki gelişmeler, Irak Savaşı ve ekonomik konulara değindi.

NE GÜLÜYORSUNUZ?~

Orgenaral Kılınç'ın, Türkiye'deki ekonomik kriz ve borçlara ilişkin yaptığı açıklama, katılanları şaşırttı. Kılınç'ın, ‘‘Amerikalılar, beyaz kağıdı alıyor, yeşil boya basıyor, dolar imal ediyorlar. Bizim Türkiye'deki en yanlış politika dar para politikasıdır. Bizim elimizde olsa, beyaz kağıdı alıp Türk parasını basarız. Piyasaya bol miktarda para süreriz darphaneyi 24 saat çalıştırırız’’ demesi üzerine salondakiler güldü.

Bunun üzerine Org. Kılınç, ‘‘Ne gülüyorsunuz?’’ diye sert çıktı ve, ‘‘Sanki doların karşılığı var mı ki basıyorlar? O parayla millete faizsiz kredi veririm, dış borcu kapatırım’’ dedi.

KİMLER KATILDI

Berlin'deki Toplantıda, Koordinasyon Kurulları, Avrupalı Türk İşadamları Derneği, Atatürkçüler, Berlin Alevi Kültür Merkezi, Milli Görüş'ün üst çatı kuruluşu olan Türk Vatandaşları Konseyi, Diyanet İşleri, Almanya Türk Toplumu ve daha irili ufaklı bir çok kuruluş yer aldı. Berlin toplantısına, Kuzey Almanya'daki Türk kuruluşları davet edildi. Bir gün sonra Düsseldorf'ta yapılan toplantıya ise bu kez Orta Almanya, daha sonra Münih'te yapılan toplantıya Güney Almanya'daki kuruluşlar çağrıldı.

Doların karşılığı var mı?

Ahmet GÜLER (BTEU- Avrupalı Türk İşadamları Derneği Başkanı): 18 Ocak'ta Berlin'deki toplantıya çağrıldık. Sayın Kılınç, biz turizmi sorunca Türkiye'nin ekonomi politikasını anlattı. ‘Amerikalılar, beyaz kağıdı alıyor, yeşil boya basıyor, dolar imal ediyorlar. Bizim Türkiye’deki en yanlış politika dar para politikasıdır. Bizim elimizde olsa, beyaz kağıdı alıp Türk parasını basarız. Piyasaya bol miktarda para süreriz darphaneyi 24 saat çalıştırırız' dedi. Ekonomist arkadaşlar, ‘Bu bütün kurallara aykırı’ dedi. ‘Her önüne gelen para bassa olur mu?’ dedik. Ekonomiden anlayan arkadaşlardan biri ‘Karşılıksız para basamazsınız’ deyince, paşa ‘Doların karşılığı var mı ki basıyorlar?’ dedi.

Şaka yapıyor sandık

BAYRAM YILDIZOĞLU (Türk Vatandaşları Konseyi temsilcisi): Kılınç'ın ekonomi anlayışı biraz farklı. ‘Ben başbakan olsam, Maliye Bakanı olsam, girerim, makineyi çalıştırır basarım parayı. O parayla millete faizsiz kredi veririm, dış borcu kapatırım’ dedi... Herkes güldü, birbirine baktı. ‘Bu ekonomi anlayışıyla bir yere varılmaz’ denilince, ‘Olur olur’ diye cevap verdi. ‘Basılacak paranın karşılığı olması lazım’ dedim. Gülüşmelere kızdı. Önce bir çoğumuz şaka sandık. Ciddi manada olamaz diye düşündüm. ‘Amerika’nın dünyanın her yerinde parası var. Doların değerini kim belirliyor?' diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!