Alara Oxford'a Sıla Harvard'a

Güncelleme Tarihi:

Alara Oxforda Sıla Harvarda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2024 07:00

Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.

Haberin Devamı

Alara Urunga lise son sınıf öğrencisi. Eğitimini İzmir Amerikan Koleji’nde sürdürüyor. Ağustos ayının sonunda ise onu yeni bir macera bekliyor. Alara, İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nden aldığı 64 bin pound yani yaklaşık 2 milyon 600 bin lira değerindeki burs ile 4 yıl biyokimya eğitimi almaya hazırlanıyor. Üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre; Reach Oxford Scholarship olarak adlandırılan bu burs her yıl Dünya’da en fazla 3 kişiye veriliyor. Alara’ya Oxford’un kapılarını bakteriler üzerine yaptığı çalışmalar açmış olsa da müziğe olan büyük yeteneği de başarısında önemli bir faktör oldu.

Eczacı anne ve babanın tek kızı olan Alara’nın bu başarasının ardında öncelikle küçük yaşlardan beri ilgi duyduğu biyolojik deneyler ve çalışmalar yer alıyor. Oxford Üniversitesine yazdığı motivasyon mektubunda bakterilerin iletişimi üzerine yaptığı deneyi ve kanser hücrelerindeki mutasyon hakkındaki araştırmasını anlatmış olsa da mektubun ilgi çekici yanlarından biri de son paragrafdaki sosyal çalışmalardı. Zira şu an 19 yaşında olan Alara 6 yaşından beri piyano çalıyor. 10 bin insanda bir görülen ‘mutlak kulak’a sahip olduğunun anlaşılmasının ardından ilkokuldan itibaren konservatuarda keman eğitimini de normal eğitimiyle birlikte sürdürdü.

Haberin Devamı

Alara Oxforda Sıla Harvarda

ÜÇ YILDIR OKUL BİRİNCİSİ
Alara, onlarca konserde başkemancı olarak sahneye çıkmasının yanı sıra besteler de yapıyor. On parmağında on marifet olan Alara’nın bir diğer yeteneği de resim. Yeteneklerini birleştirerek yeni üretimler yapma konusunda da becerikli olan Alara, Metamorphosis ismini verdiği kitabında yer alan bestelerini kelebeklerle resmetmiş. Tüm bunların dışında, otizimlilerin keman ve gitar çalışmaları yapabilmeleri için notalarla renkleri birleştirerek bir kitapçık hazırlayan Alara Urunga boş zamanlarında onlara gönüllü dersler veriyor. Sportif alanda lisanslı tenis oyuncusu. Okul içerisinde ise ödüllü FRC robotik takımının başkanlığını yaparken, felsefe kulübünde aktif olarak görev alıyor. Diğer yandan farklı okulların bir araya geldiği Sosyal Bilimler sempozyumu düzenliyor. Lise yaşamında 9, 10 ve 11’inci sınıfı okulu birincisi olarak bitiren Alara, aynı başarıyı bu yıl da sürdürürse okulun dört yıl üst üste okul birincisi olanlara verdiği Atatürk Ödülü’nü almaya hak kazanacak.

Alara Oxforda Sıla Harvarda
İNSANLARA FAYDALI OLMAK İSTİYORUM
Alara Urungan, üniversitede kanser hücreleri üzerine çalışmak amacıyla akademik eğitim almak için Oxford Üniversitesine açık başvuruda bulundu. Okulun onu biyokimya bölümüne kabul etmesinin ardından da başarılı öğrencilere verilen finansal burslara başvurdu. Alara Oxford’a kabul ve burs alma sürecini şöyle anlattı:
“Akademik ve sosyal anlamda güçlü profile sahip ve maddi ihtiyaç duyan öğrencilere verilen bir burs aldım. Kazanacağımı düşünerek başvurmamıştım. Ancak kişisel mektubumda başvurduğum alana yönelik çalışmalarımdan bahsetmiştim. Oxford’dan kabul aldıktan sonra da bu bursa başvurdum. Bilim, biyoloji ve genetiği çok seviyorum. İleride insanlara faydalı çalışmalar yapmayı amaçladığımı ve kanser alanında çalışmak istediğimi anlattım. Okul kabul aşamasında bilimsel çalışmaları baz alsa da gönüllü ve sosyal sorumluluk alanında yapılan işlere de bakıyor.

Haberin Devamı

MAKALEM DÖRT KONFERANSTAN KABUL ALDI
Tabii bir de şöyle bir gerçek var İngiltere ABD’ye göre öğrencinin başvuru alanındaki çalışmasının derinliğini daha fazla önemsiyor. Benim çalışmalarımdan biri bakteri iletişimi üzerindeydi. Ses frekanslarıyla bakteri iletişiminin engellenmesi üzerine bir projem vardı. Ege Üniversitesi laboratuvarlarında yaptım bu projeyi ve yazdığım makale dört konferansta kabul aldı. Diğer çalışmamı da Cambridge Üniversitesi’ne bağlı 13 haftalık online bir akademik araştırma kampında yapmıştım. Bu da kansere neden olan TERT geni mutasyonları üzerine veri araştırmasıydı.

Alara Oxforda Sıla Harvarda
NOTALARLA BAKTERİ İLETİŞİMİNİ ETKİLEDİM
Her zaman bilime ilgim vardı. Nörobiyoloji ve bilim felsefesi üzerine yazıları internetten okuyordum. Yaz tatillerim online kurslar alarak geçti. Bakteri iletişimini de bu kurslar sırasında bir yerde okudum ve ilgimi çekti. Benim aynı zamanda mutlak kulağım var. Yani çalınan bir notayı doğrudan anlayıp onu tekrarlayabiliyorum. O yüzden müziğe de ilgim var. Ses frekansı dediğimiz şey de notalar zaten. Dolayısıyla müzikle bilimi bir araya getirmek istedim. 6 farklı frekansı bakteriler üzerinde denedim ve iletişimlerini etkiledim. Bu çalışma Oxford’un ilgisini çekti. Normalde Oxford’da bölümler 3 yıl. Benim okuyacağım bölüm ise 4 yıllık. Son yıl master yerine geçiyor. Kazandığım burs bütün bu süreyi ve tüm masrafları karşılıyor. Üniversitenin verdiği bilgiye göre bu bursa yılda 2 veya en fazla 3 kişi hak kazanıyormuş.

Haberin Devamı

Alara Oxforda Sıla Harvarda
AİLEM BENİ HER ZAMAN DESTEKLEDİ
Okula kabul edildiğimi öğrendiğimde haliyle çok heyecanlandım. ABD’den kabul alanlarda üniversiteler bu bilgilendirmeyi genelde konfetiler patlayan sayfalarla yapıyor. Oxford’dan gelen bilgilendirme mesajı ise oldukça sadeydi ama olsun. Ben ve ailem için çok heyecan vericiydi. Belirli temel bilimlere merakım ailemin eczacı olmasından da kaynaklanıyor olabilir ancak tüm çalışmaları kendim yaptım. Annem ve babam da beni her zaman desteklediler. Zaten küçüklüğümden beri merakımı destekleyip beni araştırmaya yönlendirmiş olduklarını daha iyi görebiliyorum. Bundan sonrasında da hayalim kanser üzerine çok daha başarılı deneyler ve çalışmalar yapmak. Ayrıca okuyacağım okul binasında müzik bölümü de var, orada müzikal çalışmalarıma da devam edeceğim. Bundan sonrası için çok heyecanlıyım.”

Haberin Devamı

KUANTUM ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPTI: HARVARD’I KAZANDI
Sıla Yorulmaz, ilk ve ortaokulu Bursa’da tamamladıktan sonra İstanbul Üsküdar Amerikan Lisesini tam burslu kazandı. Bilişim teknolojileri öğretmeni anne ve babanın kızı olan ve aynı zamanda Üsküdar Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) öğrenim gören Yorulmaz, lise dönemi boyunca çok amaçlı insansız hava aracı tasarımı ve karbondioksit emilimini maksimize eden filtre üzerine çalışmalar yaptı. Kuantum fiziğine ilgisi ise 10’uncu sınıfta başladı. Akademik çalışmalarının yanında çok fazla sosyal sorumluluk projesine de imza atan ve Harvard’a kabulde bunlarında önemli rol oynadığını söyleyen Sıla başarısını şöyle anlattı:

Alara Oxforda Sıla Harvarda
ÇOK YÖNLÜ OLMAK BELİRLEYİCİ OLDU
Üç yıldır lise öğrencileri için bir bilimsel araştırma konferansı olan UAA ARC’nin organizasyon ekibinin başındayım. Ayrıca STEM & Buds adlı organizasyonda ortaokul öğrencilerine STEM alanında hem mentorluk hem de Türkiye Bölge Koordinatörlüğü yaptım. Maddi imkânları kısıtlı ilk ve ortaokul öğrencilerine Türkçe ve matematik dersi de verdim. MUN konferanslarına katıldım. Akademik çalışmalarımın yanında Harvard’a kabul almamda bu faaliyetlerin de katkısı oldu. Ayrıca BİLSEM’de proje olarak tasarladığımız çok amaçlı insansız hava aracı ve kimya alanında karbondioksit emilimini maksimize eden filtre üzerine yaptığım çalışma da kabulde rol oynamış olabilir. Çok yönlü olmaya kesinlikle önem veriyorlar. Hatta keman çalıyor olmam da etkili olmuştur diye düşünüyorum. Tam burslu eğitimin yanında konaklamadan ulaşıma kadar bütün yaşam masraflarım Harvard tarafından karşılanacak.

Haberin Devamı

Alara Oxforda Sıla Harvarda
Küçüklüğümde bilgisayarlara hiç ilgim yoktu. Sözel alanlarla daha alakalıydım. 10’uncu sınıfa kadar teorik fizikle ilgilenirken kuantumun gerçek hayattaki uygulama alanlarıyla karşılaştım. Bu beni kuantum bilgisayarlarına götürdü ve sürekli bununla ilgili internetten videolar izlemeye başladım. Stanford ve MIT’deki doktora öğrencilerinin düzenlediği çevrim içi eğitim programına katıldım ve kuantum kodlama öğrendim. Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlara kıyasla belirli problemleri çok daha hızlı çözebiliyorlar. Potansiyel uygulamaları arasında kriptografi, optimizasyon problemleri ve ilaç tasarımı gibi alanlar bulunuyor. Ancak pratik uygulamaları için çeşitli teknik kısıtlamaların aşılması gerekiyor ve ben de bu alanda çalışmak, kuantumun tam potansiyelini insanların hayat kalitesini artırabilecek şekilde kullanabilmek istiyorum.

KALİFORNİYA’YI DEĞİL HARVARD’I SEÇTİ
Erken başvuruda Harvard haricinde UC Berkeley ve Kaliforniya Üniversitesi’ne başvurmuştum. Onlardan da kabul aldım ama Harvard tam burs desteği sağladı. Harvard’da hangi alanda okuyacağınıza ikinci sene karar veriyorsunuz. Henüz tam emin değilim ama önceliğim fizik alanı olacak. Bu alandan başka yöne kayacağımı çok düşünmüyorum. Fizik alanında uzmanlaşmak istiyorum. Kuantum bilgisayarlar üzerine bir kariyer yaparsam IBM ve Google gibi firmalarda çalışmak isterim. Bilgisayarlara olan ilgimi yitirirsem CERN gibi fizik araştırma kurumlarına yönelirim diye düşünüyorum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!