Akciğer nakli bu kez başarılı oldu

Güncelleme Tarihi:

Akciğer nakli bu kez başarılı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2009 00:00

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nden bir grup bilim insanı, başarılı bir akciğer nakli yaptı. Akciğer nakli daha önce üç kez denenmiş ama hastalar yaşamamıştı.

İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin otoparkında 2005’te vurularak öldürülen Prof. Dr. Necip Göksel Kalaycı’nın üç kez denediği ancak hastalarını kaybettiği akciğer nakli ameliyatı, dün Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı. Prof. Dr. Asım Kutlu, Dr. Şenol Üreç ve Dr. Erdal Taşçı’dan oluşan ekip, Konya’da trafik kazasında yaşamını yitiren 13 yaşındaki Simge Nur Etki’nin akciğerini, 34 yaşındaki iki çocuk babası yufkacı Eyüp Üstün’e nakletti. Üç buçuk saat süren ameliyatın ardından bir açıklama yapan Prof. Kutlu, "Gelen akciğer, hasarsız ve çok iyi durumdaydı. Ameliyat başarıyla yapıldı. Hastamızın durumu çok iyi. Destek tedavilerini kesmeyi düşünüyoruz. Silikoz ve kot taşlama işinde çalışanlara bir ümit ışığı doğmuş oldu." dedi.

Prof. Dr. Necip Kalaycı üç kez denemişti

AKCİĞER nakli en zor organ nakli olarak kabul ediliyor. Aralık 2008’de bakanlıktan ruhsat alan Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan akciğer nakli, dünyada ilk kez 1963’te denendi. Başarı ancak 1983’te yakalandı ve hasta yaşadı. Türkiye’de ise Prof. Necip Göksel Kalaycı ve ekibi üç hastaya akciğer nakletti ancak vakalar ileri safhada olduğu için hastalar kaybedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!