Ağa, entelleri susturdu

Güncelleme Tarihi:

Ağa, entelleri susturdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2001 00:00

Haberin Devamı

Reha Muhtar'ın canlı yayın programına konuk olan 3 eşli ve 33 çocuklu Baki Karataş adlı ağa, verdiği şipşak cevaplarla karşısındaki entelleri şaşkına çevirdi.

‘‘Kadın biter de, erkek çeşme mi?’’ sözüyle Dr. Haydar Dümen'i susturan Ağa, kendisinden ‘‘Bu adam’’ diye söz eden Duygu Asena'nın da programı terk etmesine neden oldu.

SHOW TV'de önceki gece yayınlanan Ateş Hattı programında, Muş'un Varto İlçesi'nden gelen Baki Karataş'ın, Dr. Haydar Dümen'in erkeklerin birden fazla kadınla seks için evlilik yaptığı sözlerine verdiği ‘‘Kadın biter de, erkek çeşme mi?’’ cevabı, entelleri susturdu.

Reha Muhtar'ın yönettiği tartışma programına katılan Baki Karataş, programın yıldızı olurken, salondakiler kahkaya boğuldu.

Biri resmi nikahlı 3 karısı ve 33 çocuğu bulunan Baki Karataş, programa sadece Kürtçe bilen nikahlı eşi Lütfiye ve imam nikahlı eşi Meral ile katılırken üçüncü eşi ve çocukları ise Muş'tan canlı olarak bağlandı. Ağanın konuşmaları ve anlattıkları izleyenlerin zaman zaman tepkisini alırken, esprileri de kahkalar ve alkışlarla karışılık buldu.

Programda, şarkıcı Güllü ve eşi, sinema sanatçısı Perihan Savaş, feminist yazar Duygu Asena, Psikiyatrist Dr. Haydar Dümen de konuşmacı konuklar arasındaydı.

ZOR SORU SORMA

Bir başka konuk da, Baki Ağa'ya ‘‘3 tane karınız varmış, 33 tane de çocuğunuz olmuş. Çocuklarınızın hepsinin isimlerini hatırlıyor musunuz? Kaç tanesi eğitim görüyor?’’ diye sordu. Baki Ağa, ‘‘Sen de olsan bu kadar milletin önünde şaşırılır’’ dedi. Program sırasında canlı yayında ağanın köyüne bağlanıldığında Reha Muhtar'ın çocukları gösterip ağaya isimlerini sorması üzerine de Baki Ağa bir kaç isim söyledi, ancak bu isimlerin hangi çocuğuna ait olduğunu gösteremedi. ‘‘Hanım biliyor’’ diyerek güldüğü sırada da ‘‘Sayın Reha Muhtar bana çok zor soru sorma ki benim gibi insanlar gelsin İstanbul'a’’ diye durumu kurtarmaya çalıştı. Reha Muhtar, ‘‘Bu üniversite sınav sorusu değil. Çocuklarını soruyorum sana’’ dedi.

HAKARETE GELEMEM

Programa katılanlardan birinin ‘‘Çocuklarınızı sıraya dizin ve isimlerini öğrenin. Sadece baba olarak meydana çıkarıp da ismini bilmemek çok ayıp bir şey’’ dedi. Baki Ağa ‘‘Çok rica ederim bu kadar hakarete gelmem. Biz burda konuşuyorduk. Doğudaki insanlar, dinleyenler anlasın. Benim milletim, o doğudaki insanlar anlasın. 'Baki Ağa gitti, televizyonu da çıkardı başımıza' diye benim şimdi düşmanım da çıkar. Bana şimdi düşman olmayın ki benim gibi birisi gelsin’’ diye açıklama yaparken salondakiler de bu cevaba güldü.

Kadın da dövebilir

Baki Karataş, dün eşleri Lütfiye ve Meral Hanım'larla İstanbul keyfi yaşadı. Baki Ağa, önceki akşam programda, izleyicilerden bir kadının dövülmesini anlatması üzerine, ‘‘Hanımın sözünü kabul ettim. Bazı erkekler var ki terbiyesizlik ediyor. Bir terbiyeli kadın erkeğe de vurabilir. O da insandır. Eğer terbiyesizlik yapmışsa o da vurabilir’’ dedi. Ağanın eşi Meral ise Reha Muhtar'ın ‘‘Peki sen kadın olarak ağaya vurabiliyor musun?’’ sorusuna, ‘‘Ben bunu asla kabul etmiyorum. Bey evin reisi, kadın kocayı dövemez. Doğu'da böyle’’ cevabını verdi.

‘Seks’e ağa bakışı: Erkek çeşme mi, o da biter

REHA Muhtar'ın konuklarından Psikiyatrist Haydar Dümen, ‘‘Türkiye'de aile yapısı dinamitlenmiştir’’ diyerek, köy yaşantısında erkeklerin günde 5 kere namaza çağırılarak evlerinden koparıldığını belirtti.

Dümen, şöyle dedi:

‘‘Bu erkekler ikindiden sonra pek evine dönmez. Köy odalarında kahvehanelerde erkek erkeğe kümeleşmeler başlar. Kümeleşmeler başladığı zaman erkeklikler enjekte edilir birbirine. Erkek erkeğin düşüncesini, fikrini alır, bir erkeksi dünya kurulur. ‘Hırsızlık bir ekmekten kahpelik bir öpmekten' diye bir atasözü üretmişiz. Irz insanın kanı pahasıdır diye öğretmiştir. Erkek kadını cinsel bir obje olarak görmüştür. Çocuk babanın otoritesini öğreniyor. Kadın eve kapandığı için kadınlar yüzyıllardan beri dumura uğramıştır. Çocuk babasının otoritesini özümsediği için hayatı boyunca Türkiye'de barbarlık, otorite sosyal ırsiyet gibi kuşaklardan kuşağa taşınmıştır.’’

EŞİMİ İLK HANIM İSTEDİ

Haydar Dümen’in konuşmasının devamında Baki Ağa'yı göstererek ‘‘Çocuklarının ismini bilmiyor. Kucağına almadıktan sonra bilse ne olacak’’ demesi üzerine Ağa, ‘‘Benim kucağımdadır. Dışarıya çıkıyor, ben ismini unutuyorum’’ diye cevap verdi. Ağa nikahlı eşini göstererek şöyle devam etti: ‘‘Sayın İstanbullular, benim bu hanım gitti bunu (öteki eşimi) istedi. Buna ne diyeceksin, bana bir cevap ver?’’ dedi.

Haydar Dümen kadının 12 doğum yaptığını belirterek, ‘‘Tarlada ırgata ihtiyaç var. Adam seks diyor. Kadın bitmiş, yok’’ dediği sırada Baki Ağa'nın müdahale ederek, ‘‘Erkek de biter. Erkek çeşme mi? O da 60 yaşında gidiyor’’ cevabını vermesi, salonu bir kez daha kahkaya boğuldu.

4 kadın günahı hocaların başına

BAKİ Ağa, Reha Muhtar'ın esas nikahlı eşini sorması ve ‘‘O zaman kanunsuz bir iş yapıyorsun’’ demesi üzerine, ‘‘Doğrudur kanunsuzdur’’ dedi. Bir konuğun, ‘‘O imam nikahını kıyan hoca bile suçlu’’ şeklinde müdahale etmesi üzerine de Ağa, ‘‘Sen suçlu görebilirsin ama biz suçlu göremiyoruz. Biz çiftçiyiz, fakiriz, bizim orada fabrika yoktur, okuma yoktur. Ben 20 yaşında askerde Türkçe öğrendim. Çoban sopasını bıraktım ve gittim Türkçe öğrendim. Burada öyle değil. Her yerde, senin kapının önünde mektep var. Mektebe gitseydim, ben de senin gibi okusaydım böyle olmazdı’’ diyerek, 3 kadınla evlenmesinin Kuran'ın verdiği izne dayandığını söyledi. Reha Muhtar'ın ‘‘Kuran'da öyle birşey yazmıyor’’ hatırlatması üzerine ‘‘Ben Kuran okumadım, onun günahı da onu bana söyleyen hocaların boynuna kalsın’’ dedi. Ağa, köyünde üç karısına ayaklarını yıkatırken görülüyor.

‘Bu adam’ tartışması program terk ettirdi

PROGRAMIN konuğu feminist yazar Duygu Asena, Baki Ağa'dan ‘‘Bu adam’’ diye söz edince, bir seyirci tarafından ‘‘aşağılamayın’’ diye uyarıldı. Buna sinirlenen Asena, canlı yayını terk etti. Duygu Asena, Baki Ağa için konuşmasında şöyle dedi: ‘‘Bizi güldürüyor, komik bir adam. Ama beni hiç ilgilendirmiyor. Ben Doğu'ya ve Güneydoğu'ya gidiyorum. Bu tiplerden çok fazla görüyorum. Ama bu kadar komik değiller. Türkiye'de daha 12-13 yaşında satılan, kendi erkeğini kendi seçemeyen üçüncü dördüncü kuma olarak giden küçücük kızlar memleketinde yaşıyoruz. Biz burada bu adama gülüyoruz ama aslında hiç de gülünecek bir durum değil.’’ Bunun üzerine Ağa, ‘‘Hanımefendi senin bu sözüne çok teşekkür ettim. Saygılarımı sunarım. Neden? Bizim memlekette 4 kadın yapanlar vardır’’ diye cevap verirken konuklardan bir kadın Duygu Asena'ya, ‘‘Bu adam’’ sözünden dolayı, ‘‘Size bu kadın diye seslenseler hoşunuza gider mi? 'Bu' denmez bir defa... 'Bu tip' de diyemezsiniz siz. Demek ki Doğu'da gittiğiniz insanlara da ‘bu tipler' diyorsunuz’’ dedi. Konuğun sözleri alkışlarla karşılık buldu. Duygu Asena ise ‘‘Bunlar adam ve kadındır. Bizim Türkçemizde adamlarla kadınlar vardır. Siz öyle ‘yanlış' algılamış olabilirsiniz’’ diye cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!