Acele kamulaştırma

Güncelleme Tarihi:

Acele kamulaştırma
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 00:59

DİYARBAKIR’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçelerinde hükümet ‘acele kamulaştırma’ kararı aldı.

Haberin Devamı

SİT alanı içinde yer alan Sur’da, çatışma ve sokağa çıkma yasağının olduğu 6 mahallenin yanı sıra diğer mahalleler de Bakanlar Kurulu kararıyla kamulaştırıldı. Kamulaştırılan yerler arasında Dört Ayaklı Minare, Ulu Cami, Meryemana Kilisesi, Cemilpaşa Konağı, Hasanpaşa Hanı, Çiftehan ile Sur Belediye Binası gibi yerler de bulunuyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi 2012 yılında; Şırnak’ın Silopi ilçesindeki 8 mahalle ise 6 Şubat 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli alan’ ilan edilmişti. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 21 Mart 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla ise her iki yerde de ‘acele kamulaştırma’ yapılmasına hükmedildi.

YIKILMAYAN YERLER DE
Hürriyet’e bilgi veren Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, dün sabah Resmi Gazete’de kamulaştırma kararını gördüklerinde büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Çatışma olan 6 mahallenin dışındaki, hiç yıkım olmayan 12 mahalle de kamulaştırmaya dahil edilmiş. Alelacele bu karar alınmış. Öyle ki Sur’da Süleymangazi diye bir mahalle yok; orası Süleymannazif mahallesidir. Adını bile yanlış yazmışlar. Sur kararı yaklaşık 100 bin kişiyi etkiliyor. İptali için hukuki mücadele başlatacağız.”

Diyarbakır Mimarlar Odası’nın tespitlerine göre, kamulaştırma kararı UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin önünde suikasta kurban gittiği tarihi Dört Ayaklı Minare ile Ulu Cami, Surp Giragos Ermeni Kilisesi (tapusu Ermeni Katolik Kilisesi Cemaati Vakfı’na ait), Meryemana Kilisesi (Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Cemaati Vakfı’na ait), Cemilpaşa Konağı, Hasanpaşa Hanı, Çiftehan, Sur Belediye Binası, Dicle Fırat Kültür Merkezi gibi yerleri de kapsıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!