20 yıl  boyunca günde 1 paket sigara!

Güncelleme Tarihi:

20 yıl  boyunca günde 1 paket sigara
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 20:50

KOAH erken teşhisi için, sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalı. Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikâyetleri olanlarda KOAH riski çok yüksek. 

Haberin Devamı

18 KASIM Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü nedeniyle görüştüğümüz KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, Türkiye’de ilk 5 ölüm nedeni arasına giren hastalığın nedenini, “20 yıl boyunca günde bir paket sigara” olarak açıkladı. Prof. Süerdem, fazla sigara tüketimiyle bu zamanın daha da kısaldığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Bilhassa sigara içenler, yıllarca süren öksürük ve balgam şikâyetinin üzerinde durmuyor. 40’lı yaşlarda başlayan KOAH, 50’li yaşlarda tanı alıyor. Genellikle de ilk tanı aldığında akciğer kapasitelerinin yüzde 50’sini kaybetmiş oluyorlar. Bu evrede sadece rahatlatıcı tedaviler uygulanabiliyor.”

ASTIM FARKLI 

Odun, kömür, tezek gibi organiklerin yakılmasından çıkan duman ve iş yerlerindeki irritan maddelerini de KOAH’ın önemli nedenleri olarak tanımlayan Prof. Süerdem, “Nefes darlıkları, solunum yetmezlikleri astıma bağlanıyor. Halbuki astımla KOAH’ın tedavisi birbirinden farklı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!