2 devlet tek milletiz

Güncelleme Tarihi:

2 devlet tek milletiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2012 00:00

Göreve gelmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devlet nişanı verdi.

Haberin Devamı

Gül ve Berdimuhammedov, ortak basın toplantısında, “İki devlet ama tek millet şuuru ve bilinci içinde ve öz kardeşler olarak birbirine bağlıyız” mesajı verdiler.

ANKARA’daki yoğun kar yağışı Çankaya Köş-kü’nde bir ilkin yaşanmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’u dün Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. İlk kez bir karşılama töreni Köşk’ün içinde, protokol girişinde yapıldı. Gül, Büyük Şeref Kapısı’nın merdivenlerinde karşıladığı Berdimuhammedov’a, yoğun kar yağışı nedeniyle karşılama törenin Köşk’ün bahçesi yerine protokol girişinde yapılacağı bilgisini verdi.

8 anlaşma imzalandı

Berdimuhammedov, 12 Şubat’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Gül’ün, Berdimuhammedov’a devlet nişanı vermesinin ardından iki ülke arasında terörle mücadele, adli yardımlaşma, turizm ve ekonomi alanlarında işbirliğine yönelik 8 anlaşma imzalandı.

Haberin Devamı

Öz kardeş bağlılığı

Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Türkiye ile Azerbaycan ilişkileri için söylediği “Tek millet iki devlet” kavramı, dün Türkiye-Türkmenistan ilişkileri için de dile getirildi. Gül ve Berdimuhammedov, “İki devlet ama tek millet şuuru ve bilinci
içinde ve öz kardeşler olarak birbirine bağlıyız” mesajı verdi. Gül, ortak basın toplantısında şunları söyledi:
“20 yıl önce bugün (dün) Türkmenistan bağımsızlığına kavuştu ve yine aynı gün Türkiye, Türkmenistan’ı tanıyan ilk ülke olmuştur. 20. yıldönümünde bir araya gelmekten, Türkmenistan’ın ne kadar geliştiğini itibarının ne kadar arttığını, kardeşleri olarak görmekten mutluluk duyuyoruz. İki ülke arasındaki dayanışmayı stratejik bir noktaya taşıyoruz. Türkmenistan’ın son yıllarda gösterdiği üstün kalkınma hamlesinde Türk müteahhitlerine verilen değer için teşekkür etmek istiyorum.”

Atalarımız aynıdır

Berdimuhammedov da şöyle konuştu: “Aramızdaki bağlar giderek gelişecek. Atalarımız aynıdır, özümüz birdir. Ülkemizde yapılan büyük işlerde özellikle inşaat, tekstil ve kimya alanlarında Türk şirketlerinin büyük payı var. 2011 yılında ticaret hacmimiz 2010’a göre yüzde 25 artış göstererek 4 milyar dolara ulaşmıştır. Kültür alanında Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması ve restorasyonunun yapılmasında da birlikte çalışalım.” Berdimuhammedov, bugün İstanbul’da Türkmen-Türk İş Konseyi’ne katılacak.            

Kadirli doğanım

/images/100/0x0/55eb5930f018fbb8f8bb7171

Selçuk ŞENYÜZ / ANKARA

CUMHURBAŞKANI Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov’a devlet nişanı takdim etti. İki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende, Berdimuhammedov’un özgeçmişi ve devlet nişanı verilmesini karara bağlayan Bakanlar Kurulu kararı okundu. Kararda, iki ülke arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesi ve iki halkın birbirine yakınlaştırılmasını sağladığı için nişan verildiği vurgulandı. Gül, “Sayın Cumhurbaşkanı, kadirli doğanım” diye hitap etti. Berdimuhammedov da konuşmasına, “Saygıdeğer kardeşim Abdullah Gül” diyerek başladı. Berdimuhammedov, “Aramızdaki dostane ilişkilerimiz, kardeşlik bağlarımız bizdeki tabirle söylersek ‘siyah taşa yazılmış gibidir’, hiçbir zaman izini kaybetmeyecektir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanı Gül döneminde, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva’ya da verilmişti. Berdimuhamedov, daha sonra Başbakanlığa geçerek Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi. 11 bakanını hazır bulunduğu görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Ardından Berdimuhamedov’un onuruna verilen öğle yemeğine bazı bakanlar da katıldı.

‘Daha yakın olalım’ mesajı
ANKARA

2 devlet tek milletiz

Haberin Devamı

TÜRKMENİSTAN Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, dün TBMM’de Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le görüştü ve Genel Kurul’da milletvekillerine seslendi. Çiçek, Berdimuhammedov’un ilk yurtdışı gezisini Türkiye’ye yapmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Bu, bizim için manidardır. Bunun böyle olması doğaldır. Biz aynı milletin iki ayrı devletiyiz. Devletten devlete ilişkilerimiz 20 yıldır var, ama Türkmenlerle ilişkilerimiz ana rahminden başlar. Oralardan geldik. Ben de oradan birisiyim. Bundan iftihar ediyorum. Birçok şey ortaktır, hatta aynıdır aramızda” dedi. Berdimuhammedov’un konuşmasını, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bazı bakanlar da dinledi.  Berdimuhammedov, “İki ülke arasındaki dostane ilişkilerin büyüklüğüne kültürel alandaki ilişkilerimiz de şahitlik etmektedir.  İkili ilişkilerimizin uluslararası hukuk temelinde daha da geliştirilmesinin yararlı olacağını belirtmek istiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!