GeriSeyahat Giderek yaygınlaşan yeni trend: Yarı bağımsız tatil FLY & DRIVE
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Giderek yaygınlaşan yeni trend: Yarı bağımsız tatil FLY & DRIVE

Giderek yaygınlaşan yeni trend: Yarı bağımsız tatil FLY & DRIVE

Diyelim ki, Atina’da iki haftalık bir tatil planlıyorsunuz. Rehber eşliğinde gezmek veya bir tur kafilesinde bulunmak hoşunuza gitmiyor. Ama diğer yandan, hiçbir şeyi atlamamak, tüm tarihi ve doğal güzellikleri görmek istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken, fly&drive sisteminde bir tura çıkmak. Fly&drive, son zamanlardaki en yeni turizm trendi. Gitmek istediğiniz yere uçuyor, sonra araba kiralıyor, istediğiniz gibi özgürce seyahatinizi yapıyorsunuz.

Fly&drive yarı bağımsız bir tatil olarak değerlendiriliyor. Bu sistemde seyahat etmek için, önce bir tur şirketiyle bağlantıya geçiyorsunuz. Seyahatinizin güzergahını, nereleri görmek, nasıl bir araçla yola çıkmak istediğinizi söylüyorsunuz. Butik, küçük veya birkaç yıldızlı bir oteli mi tercih ettiğinizi, kaç gün konaklayacağınızı da belirtiyorsunuz.

Tur şirketi, sizin için araç kiralıyor. Güzergahınız üzerinde bulunan otellerden seçtiklerini size tavsiye ediyor. Onaylarsanız, rezervasyonunuz yapılıyor. Sizi havaalanında karşılıyor, aracınızı teslim ediyorlar. Size, kaybolmamanız için, içinde yön bilgileri ve adreslerin yer aldığı bir tur programı veriyorlar. Sonra kiralık otomobilinizle seyahate başlıyorsunuz. Tur tamamlandığında, aracı havaalanına veya otelinize bırakıp tekrar ülkenize uçuyorsunuz. Uçak biletlerini kendiniz alabildiğiniz gibi, bu işi de acentelere bırakabilirsiniz.

KAYBOLMAKTAN KORKMAYIN

Fly&drive yeni bir sistem olmasına rağmen Avrupa’da çok popüler. Paket tura katılmak veya özel rehber eşliğinde gezmek istemeyenler, bu tarz tatili çok sevdi. İtalya, İspanya ve Fransa’da yapılan fly&drive turlarının sayısı, tüm
/images/100/0x0/55eb6336f018fbb8f8bddcf4
paket turların yüzde 40’ına ulaşmış bile. Fly&drive özel rehberle yapılan bir geziye göre, günlük 120-130 dolarlık bir masraftan kurtarıyor sizi. Yeterli sayıya ulaşılamadığı için turların iptal edilmesi, kalabalık turlarda otobüse geç kalma, gruba yetişme, ören yerlerinde vakti yetirememe gibi sorunlarınız da olmuyor.

Ülkemizdeki turlarda fly&drive’cılara yol gösteren yazılı bir program veriliyor. Yurtdışındaysa, navigasyon, yani yön bulma teknolojisine sahip araçlar kullanılıyor. Navigasyona, hangi şehirde bulunduğunuzu ve aradığınız yerin adını giriyorsunuz. Cihaz size hem sesli, hem de şematik olarak yönünüzü gösteriyor. Turist özgürce tatilini yapıyor, seyahat acenteleri de turlar için yeterli bir sayı tutturmaya çalışmaktan kurtuluyor.

Avrupa’da kiralık otomobillerin hemen hepsinde navigasyon cihazı bulunması, müzelerde her dilden çeviri yapıp, müzeyle ilgili bilgi veren kulaklıklar kiralanabilmesi, Avrupa’da bu sistemi yaygınlaştıran iki unsur. Ülkemizde, yeni yasayla turistlerin şehirlerarası transferler dahil, rehber alma zorunluluğunun kalkması, daha çok fly&drive’cı yabancıyı ülkemize çekiyor.

TÜRKLERİN TERCİHİ

Yerli turistler için yeni bir sistem bu. Fly&drive ile hem yurtiçi gezmek, hem de yurtdışına gitmek mümkün. Ancak bu hizmeti veren henüz çok sayıda acenta yok. Fly&drive’cı Türkler en çok Yunanistan’a gidiyor. Kapadokya’da bulunan Argeus Tur, ülkemize fly&drive’la en çok 35-55 yaş arası Amerikalı, Fransız ve İtalyan turistlerin geldiğini belirtiyor.

Türkiye’yi gezmek isteyen yerli ve yabancı turistler, İstanbul-Safranbolu-Kapadokya-Konya-Antalya-Pamukkale-Efes-İzmir güzergahını tercih ediyor çoğunlukla. Konaklamadaki tercih butik otellerden yana. Bu güzergahta 21 günlük bir tatilin, otel ve kiralık araç ücretleri dahil, iki kişilik bir aileye maliyeti 1700-1800 dolar. Müze ve ören yeri giriş ücretlerinde, dönüş için uçak biletinde, tur şirketleri indirim sağlayabiliyor. Bazı turlara kahvaltı dahil, aracın yakıt masraflarıysa size ait. İstanbul Sultanahmet, Efes ve Kapadokya’da bir gün rehber eşliğinde gezilmesi tavsiye ediliyor. Fly&drive yapan acenteler, istediğiniz yer ve tarihte size bir rehber ayarlıyor.

NERELERİ ARAYABİLİRSİNİZ

Thistle Travel 0 212 347 04 90

Fest Travel 0212 216 10 36

ATB Tour 0 212 328 12 12

Argeus Tour 0384 341 46 88
False