Yarıyıl tatilinde nerede ne yapmalı?

Güncelleme Tarihi:

Yarıyıl tatilinde nerede ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2022 11:47

Pandeminin ardından ilk karnelerini alan 18 milyondan fazla öğrenci için yarı yıl tatili başlıyor. İki hafta sürecek yarıyıl tatili 7 Şubat’ta öğrencilerin ders başı yapmasıyla sona erecek. Tatili nasıl değerlendirmeli? Çocuklar ve veliler için müzelerden sanat etkinlikleri ve gösterilere kadar yurt çapında iki haftalık etkinlik rehberi derledik.

Haberin Devamı

Yarı yıl tatilinde online yapılabilecek etkinliklerle ilgili olarak Bilfen ilköğretim Kurumları Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Celale Esra Algan şunları önerdi:

1- DİJİTAL İKİZİNİZ HAZIR MI?
Bugün artık sosyal medya uygulamaları dahil olmak üzere pek çok uygulama kendi içinde avatar oluşturmak için özellik sunuyor. Metaverse sanal evreninde 3B ve yapay zekayla metahuman olarak gelişen avatarlar aynı zamanda sanal dünyada bizi tanımlayan ikizlerimiz olacaklar. Öyleyse iOS memoji özelliğini kullanarak, https://avatarmaker.com/  adresinden veya benzer avatar uygulamaları ile sanal ortamdaki kopyalarınızı ailecek oluşturmaya ne dersiniz? 

Oluşturduğunuz aile avatarları ile bir sanal bir kimlik de tasarlayabilirler. Mars’a yolculuk için avatarlarını kullandıkları bir bilet tasarımı da yapabilirler. Yine avatarları kullanarak evde ailecek veya arkadaşlarıyla vakit geçirecekleri uzay veya enerji konulu hadi anlat bakalım kartlarının dijital tasarımını kendileri yapabilirler.

Haberin Devamı

Önerilen Uygulamalar: Adobe Spark, Canva, Keynote, Pages,

2- SEZAR’IN GİZLİ ŞİFRESİ
Jul Sezar’ın gönderdiği mesajların düşmanların eline geçmesi tehlikesine karşı geliştirdiği şifreleme tekniğini kullanarak Mars’a göndermek üzere gizli bir mesaj oluşturabilirler. Bu eğlenceli etkinlik aynı zamanda blockchain teknolojisinin temellendirmelerinden olan kriptografiyi ve tarihini anlamalarını kolaylaştıracaktır. 

Öncelikle mesajı şifrelemek için bir anahtar ve bir şifreleme algoritması gerekiyor. Örneğin; 3 anahtarına bağlı olarak bir karakter 3’lük bir kayma ile başka bir karakter ile yer değiştirsin. Bu durumda A, D ile yer değiştirecektir. Alfabenin sonuna gelen bir harf varsa alfabenin başına dönerek yer değiştirmeye devam etmelidir.

Örneğin  mesajımız “Merhaba” , anahtarımız “3” olduğunda şifreli mesaj “phukded” olur.  Şifreleme algoritmasını çözmek isteyen kişi ise en fazla 25 kere farklı anahtarları deneyerek mesaja ulaşabilecektir.

3- ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK
Çevrelerindeki nesnelerin uzunluğunu veya alanını eğlenceli bir şekilde ölçmek, nesnelerin boyutunu tahmin etmek için kamera ve AR kullanabilirler. Tatil ödevleri böylece daha eğlenceli hale gelebilir! Ölçme noktalarını nesnelerin kenarına yerleştirdiklerinde AR uygulaması seçilenleri tanıyacak ve nesneyi otomatik olarak şekillendirecektir. AR uygulaması ile yaptıkları ölçeklendirme 3B tasarımlarının ölçeklendirmesinde de yardımcı olacaktır. https://www.tinkercad.com/ sitesinde Mars’a gidecek olan uzay mekiğinin veya uzay mekiğinde yolculuk sırasında insanlara yardımcı olacak bazı nesnelerin 3b tasarımını kodlayarak yapabilirler. https://accessmars.withgoogle.com/ ve Skyview uygulamasını kullanarak gökyüzünden ve Mars’dan aldıkları görüntüleri ve kendi tasarladıkları 3b görüntüleri bir film tanıtımı hazırlamak için kullanabilirler. https://mars.nasa.gov/ adresindeki Mars’dan çekilmiş gerçek fotoğrafları araştırabilirler. Legolarla bu film daha da renklenebilir.

Haberin Devamı

Önerilen Uygulamalar: iMovie, Canva, Adobe Spark,Stop Motion Studio

UZAYA YOLCULUK
Uzay Yolculuğu, İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde 22-29 Ocak tarihleri arasında çocuklarla buluşacak. Yaptıkları uzay gemisiyle uzayda yolculuğa çıkan iki arkadaş hiç bilmedikleri bir gezegene iniş yaparlar ve evrende yalnız olmadıklarının farkına varırlar. Bilmedikleri bu yerden çıkıp bir an önce Dünya’ya dönmek isteyen ikili, maceradan maceraya koşarlar.

GEZEGEN EVİ
Denizli’de bilim, kültür ve sanatın merkezi olarak hizmet veren Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki gezegen evi sömestr tatilinde de açık olacak. Uzayın derinliklerinin izlenebildiği tesiste sıra dışı bir deneyim yaşamak isteyen vatandaşlar kongre merkezinden yer ayırtabilecek.

Haberin Devamı

NASA SERGİSİ
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 50 yılı aşkın uzay çalışmalarını ve deneyimlerini yansıttığı dünyanın en büyük gezici uzay sergisi NASA ‘’Space Adventure‘’ Uzay Sergisi, HUPALUPA Expo tarafından Metropol İstanbul AVM’de yarı yıl tatili boyunca ziyaret edilebiliyor. Bünyesinde yer alan gerçek boyutlu ve tarihi öneme sahip koleksiyon eserleri, interaktif teknolojilerle zenginleştirilmiş VR alanları ile uzayı deneyimleme imkanı sunan sergi, ziyaretçilerini, evrenin gizemine ışık tutan bir yolculuğa çıkarıyor.

ORMANDA ŞENLİK
“YBY Sömestr Şenliği” 21 Ocak Cuma günü İstanbul’da Kemerburgaz Kent Ormanı içinde başladı. Her yaştan ziyaretçinin haftanın her günü 10.30-18.30 arasında şenlik alanında kaydırak, rodeo, langırt, air hockey, twister, gol show, kış konseptli fotoğraf çektirme alanları gibi pek çok ünite hizmet verecek. 16 gün boyunca “Baby Concerts”den “Magic Box” gösterilerine, interaktif atölyelerden “So Swing Band” canlı müzik dinletilerine, “Sen Yaz Ben Oynarım”, “Kendimi Çalıyorum” ve “Yiğit Yazıcı”yla resim gibi değişik birçok aktivite olacak.

Haberin Devamı

SAHNEDE TAŞ DEVRİ
Haldun Dormen’in tecrübelerini aktardığı Taş Devri oyunu, yarıyıl tatilinin ilk hafta sonunda İstanbul Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde olacak.
Çocukların eşlik edeceği birbirinden eğlenceli şarkılar, danslar ve esprileri ile Taş Devri Maceraları; sevgi, aile, dostluk, çalışkanlık ve hayvan sevgisi kavramlarıyla çocukların kişisel gelişimini ve sosyalleşmesini amaçlayan pedagog onaylı bir çocuk oyunu olarak farklılaşıyor.

477’İNCİ OYUN
Tiyatro Bozok tarafından 6 sezondur oynayan ve 476. Oyununu bitiren “Küçük Prens” Avrupa ve Türkiye turnelerine 22 Ocak’tan itibaren Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da devam edecek.

MASKOTLU MÜZİKAL
Çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çekmeyi başaran Minyonlar, Bursa Kafa Sahne’de seyirci karşısına çıkacak. Maskotlu müzikal oyun, kitap okumanın önemi, düzenli beslenme ve çevreyi temiz tutma gibi sosyal mesajlar içeriyor.

Haberin Devamı

HAYALLERİNİ TASARLA
Rahmi Koç Müzesi tarafından yapılan 7-10 Yaş Tasarım Atölyesi - Hayallerle Dolu Bebek Evi çevrimiçi düzenlenecek. Çocuklar, edindikleri bilgileri, atölye kapsamında sanatla birleştirerek kendi bebek evlerini tasarlayacaklar.

CANLI HEİDİ ŞOVU
Ankara’da MEB Şura Salonu’nda yarıyıl tatili boyunca Heidi Live Show Çocuk Müzikali sahnelenecek. Heidi ve arkadaşlarının bu macerası, arkadaşlığı, yardımseverliği, birlik ve beraberlikle her şeyin üstesinden gelinebileceğini konu alıyor.

KIŞ TURNESİ
Rafadan Tayfa Türkiye’dir Burası müzikali kış turnesine çıkıyor. Müzikal, 22 Ocak - 6 Şubat arasında Malatya , Diyarbakır , Ankara , İstanbul , Mersin , Eskişehir , İzmir , Adana ve Şanlıurfa’da sahnelenecek.

HEM OYUN HEM ATÖLYE
Wise Akademi “Çinyo ve Markonyo” oyunu, ardından Tiyatrodan Ebeveynliğe: Oyun Temalı Ebeveyn-Çocuk Atölyesi 22 Ocak’ta Maximum Uniq Lounge’da yapılacak. Çocukların psikososyal gelişim evreleri gözetilerek yazılan oyunlar ve tamamlayıcı oyun sonrası atölyeler ile bir psikoeğitim serisiyle devam ediyor.

BİZANS’I SANATLA KEŞFET
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları yarıyıl tatilinde yaratıcı etkinliklere katılmak isteyen öğrenciler için kapsamlı bir program hazırladı. Müzenin İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergilerinden ilhamla hazırlanan programda 7-12 yaş arası çocuklar, yaratıcı okuma ve yazma çalışmaları, kâğıttan kent tasviri, fantastik karakter yaratımı, kostüm tasarımı, pop-up maket ve mozaik gibi farklı teknikleri keşfedecek. Rehber eşliğinde yapılan üç boyutlu çevrimiçi sergi turunun ardından sergiye yönelik atölyelere katılan çocuklar farklı malzemelerle yaratıcılıklarını ortaya koyabilecek. Yarıyıl Tatili Atölyeleri 25 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında Zoom uygulaması üzerinden düzenlenecek.

BAKMADAN GEÇME!