Güncelleme Tarihi:
SÜLEYMAN DEMİREL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
ORTAOKUL VE LÄ°SE
1931’de ilkokula başlayan Süleyman Demirel, ortaokul eğitimi için Islamköy'den şehre giden ilk çocuktu. Parlak zekásıyla öğretmenlerinin dikkatini çekince onların ısrarları sonucunda babası tarafından köylerine 20 kilometre uzaklıktaki Isparta'ya gönderildi. Bir sonraki yıl ise Süleyman Demirel’in ardından dayıoğlu da Isparta'ya ortaokulu okumaya gitti. Onlar için küçük bir ev kiralandı. Okulun sistemi farklıydı. Öğrenciler değişik çevrelerden gelmeleri nedeniyle eğitim düzeyleri arasında fark olabileceği düşünülerek memur ve köylü çocukları olarak ikiye ayrılmıştı. Doğal olarak onlar köylü çocuklarının eğitim gördüğü sınıfta yer aldılar. Süleyman Demirel uyumlu ve uslu bir öğrenci olarak dikkati çekerken, çalışkanlığı ile de kısa sürede "parlak öğrenci" imajını kazandı.
DEVLET MEMURLUÄžU
Liseyi de MuÄŸla ve Afyon’da parasız yatılı olarak okudu. 1939-1941 arasında süren lise eÄŸitiminden sonra kazandığı Istanbul Teknik Ãœniversitesi’nde de parasız yatılı (burslu) okudu. Ãœniversite yıllarında zamanının çoÄŸunu okuyarak ve ders çalışarak geçiren Süleyman Demirel çekingen ve içine kapanık birisiydi. ArkadaÅŸları ise genelde muhafazakár, dindar ve milliyetçi gençlerden oluÅŸuyordu. 1948 yılında ITÃœ InÅŸaat Fakültesi mezuniyetini memurluk yılları izledi. Önce Istanbul Sular Idaresi’nde ardından da Ankara Elektrik IÅŸleri Etüd Idaresi'nde çalıştı. Bu iÅŸinde Turgut Özal’la daha sonraki siyasal ortam içinde gerginleÅŸecek olan sıkı bir dostlukları baÅŸladı. Beraber birkaç proje üzerinde çalışmışlardı. Kendisi projelerin inÅŸaat kısmını yaparken Turgut Özal da elektrik kısmını yapmıştı. 1948 yılında Nazmiye Åžener’le evlendi. O yıllarda resmi kanallar aracılığıyla verilen Amerikan Fullbright bursunu kazanarak bir yıllığına Amerika’ya giderken Nazmiye Hanım maddi imkánsızlıklardan dolayı Türkiye'de kaldı. Dönüşte Seyhan barajı çalışmalarına katılan Süleyman Demirel ardından Barajlar Dairesi BaÅŸkanlığı’na getirildi. 1954 yılında bu kez de Eisenhower Vakfı’nın bursuna layık görülerek sulama ve elektrik konularındaÂinceleme yapmak için Amerika’ya tekrarÂgitti. 1955'teki dönüşünde ise, henüz 31 yaşında iken Devlet Su IÅŸleri Genel Müdürü oldu. Buradaki görevini beÅŸ yıl sürdürdü. 1958 yılındaki ekonomik krizde Menderes’in ekonomiyi planlamak için kurdurduÄŸu on kiÅŸilik ekibin içindeydi. Bu ekibin çalışmaları daha sonra kurulacak olan Devlet Planlama TeÅŸkilatı’nın temeli olmuÅŸtur.
27 Mayıs 1960’taki askeri darbe Adnan Menderes’in Demokrat Parti iktidarını sona erdirdi. Devamında Süleyman Demirel’in de aralarında olduğu bazı devlet memurları görevlerini bırakmak zorunda kaldılar. Askeri müdahaleden sonra askere alındı ve Ordudonatım Okulu’nda subay eğitimi yaptı. Askerliğinin subaylık dönemini de Devlet Planlama Teşkilatı’nda tamamladı. Askerlikten sonra Amerikan Morrison şirketinin Türkiye temsilciliğini yaptı. Bu işi daha sonra Süleyman Demirel’in başını bir hayli ağrıtacak ve Amerikancılıkla damgalanacaktı.