Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir? Siber suç örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Siber Suç nedir Nasıl tespit ve ihbar edilir Siber suç örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:48

Siber suç, herhangi bir bilişim, sisteminin güvenliğini tehlikeye sokacak bazı faaliyetlerde bulunmak ve kişi ya da kişilerin haklarına karşı bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirildiği suçların tamamıdır. Yasalarla cezası sabit olan siber suçların, normal bir suçtan hiçbir farkı bulunmuyor. Aynı zamanda pek çoğu para ya da hapis cezası olarak infaz edilebilir. Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Siber suçlar işlenirken hedef olan bir kişi olabileceği gibi kişinin maddi mal varlığı ya da ilgili kişinin kullandığı sistemin hedeflenmesi de olabilir.

  Siber Suç Nedir?

  Siber suç cezaları, bilişim sistemlerini de kullanarak herhangi bir siber suç işleyen kişilere verilen cezalardır. Türkiye’de çok yakın bir geçmişe kadar olan sınırları belirlenmiş bir kanun genelgesi bulunmuyordu. Ama son yapılan olan yasal değişikliklerle birlikte artık işlenen siber suçların cezasının neler olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz. Siber suç, bir bilişim sistemine izinsiz bir şekilde ve hukuka aykırı olarak girilmesi ve sonrasında yapılan eylemlerin bütünü olarak görülür. Siber suçlu ise, suç teşkil eden bir şeyi bilişim sistemleri üzerinden işleyen kişiler olarak da bilinir. Bu suç türü internete ve bilgisayar özgü suçlar olarak da bilindiği gibi bu suçu işleyen kişilere siber korsan ya da kötü niyetli hackerlar gibi tanımlamalar da yapılır. Bu sistemlere ise, izinsiz bir şekilde erişen, kopyalayan, kayıt eden, sistemin kullanımını engelleyen, özel hayata müdahale eden, değiştiren ya da yasalara aykırı şekillerde erişim elde eden kişiler siber suçlular olarak tanımlanmıştır.

 

Haberin Devamı

 Siber Suçlar Naıl Tespit ve İhbar Edilir?

  Siber suçlular, belirledikleri hedeflere ulaşabilmek ya da sızmak için kötü amaçlı yazılım ismi verilen uygulamaları sıkça kullanırlar. Genellikle de kötü amaçlı yazılım olarak bilinen bu programlar siber saldırganların hedeflerine ulaşmaya yardımcı olan trojan, exploit, virüs malware gibi özel olarak hazırlanmış olan uygulamalardır. Siber saldırganlar ise, genel olarak siber suçları işlediklerinde gibi kurum, kişi ya da devletler gibi pek çok kaynağa zarar verebilirler. Bu noktada ortaya çıkabilecek olan risklere karşı siber güvenliğin sağlanması da zorunlu bir hale gelmiştir.

  İşlenen herhangi bir siber suçu, doğrudan ihbar etmek için 155 hattını arayarak ilgili suç birimi ile suç ihbarı yapılabilir. Bunların dışında ise, aynı zamanda size karşı işlenen bir bilişim suçu hakkında da dilekçe yazarak savcılık aracılığı ile soruşturma ve dava açılmasını sağlayabilirsiniz. Bir siber suçla karşılaşıldığında Emniyet Genel Müdürlüğü Online İhbar Uygulaması üzerinden tüm şikayetinizi ilgili birimlere rahatlıkla iletebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Müdahale Birimi aracılığı ile meydana gelen siber suç ihbarları için özel bir birim ilgili araştırmayı gerçekleştirerek siber saldırganlara ulaşmaya ya da siber suçun işlendiği ortamın kapatılabilmesi için gerekli tüm işlemleri yerine getirir.

Haberin Devamı

  Siber suçlar günümüz teknoloji dünyasında sık sık karşımıza çıkıyor. Sahte banka hesapları, sahte alışveriş siteleri, sahte banka web siteleri ve benzeri örnekleri siber suçlar için de verebiliriz. Bu sahte uygulamalar ve sitelerle birlikte sahte reklamlar da kullanılarak kurbanların kredi kartı bilgileri ya da bankacılık giriş şifrelerinin çalınması için sık sık kullanılan yöntemler arasında yer alıyor.

 

 Saldırılardan Korunmak için Neler Yapmalıyız?

  Kişisel olarak verilerinizin bütünlüğünü denetlemek, siber saldırılardan korunmak ve gizliliğinizi sağlamak için de sistemlerinizde kesinlikle bir firewall cihazı ya da antivirüs yazılımları bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda da virüs ve zararlı yazılım yayan diğer illegal sitelerden uzak durmalı ve olabildiğince crack'li yazılımlar olarak da bilinen korsan yazılımlara karşı çok daha dikkatli olmalısınız. Siber güvenlik ise, çok faktörlü bir olgu olarak bilinir. Siber güvenlik sağlanması için de bu ve benzeri pek çok alanda farkındalık ortaya çıkarmak ve bilinçlenmek zorundayız. 0 siber güvenlik diye bir konu hiçbir zaman bulunmaz. Ama önlem almak, önlem almamaktan çok daha önemli ve kritik bir noktada karşımızda çıkar. Gerekli önlemlerin alınması ise, siber güvenlik alanının olmazsa olmazları içinde yer alır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!