Güncelleme Tarihi:
Ameliyatlarda farklı pozisyonlar hastalar için değerlendirilir. Böylece hasat cerrahi müdahaleler çok daha etkin biçimde ele alınır. Bu konuda özellikle pron pozisyonu merak edilen ameliyatlar arasında yer alıyor. Belli başlı pozisyona girmesi ile beraber, hasta üzerinden gerekli operasyonel müdahale gerçekleşir.
Prone Pozisyonu Nedir?
Yapılacak olan ameliyata bağlı olarak insan vücudu farklı pozisyonlar üzerinden şekil aldırılır. Ameliyat masasında bu durumlardan biri prone pozisyonu olarak bilinir. Bu pozisyon aynı zamanda yüzükoyun pozisyonu olarak da ifade eder. Bu doğrultuda hasta karın üzerine yatırılmak suretiyle, kolları iki yana uzatılır. Aynı zamanda başı sağ ya da sol tarafa yatırılır. Bu durum özellikle rahat bir uyku pozisyonu şeklinde bilinir ve değerlendirilir. Genelde ise daha çok çocuklar üzerinden ele alınan bir pozisyon olduğunu söylemek mümkün. Böylece buna bağlı olarak ele alınan ameliyat, çok daha doğru ve sağlıklı biçimde gerçekleşir.
Prone Pozisyonu Hangi Ameliyatlarda Kullanılır?
Söz konusu omurga ve sırt üzerinden yapılacak ameliyatlar olduğu zaman, prone pozisyonu kullanılır. Böylece hasta karını üstünü yatırılmak suretiyle başı bir tarafa yatırılarak ameliyat edilir. Bu durum özellikle konusunda tecrübe sahibi olan doktora çok daha büyük bir kolaylık sağlar. Omurga ve sırt bölgesinde meydana gelen birtakım rahatsızlıklar ve hastalıklar konusunda oldukça etkilidir. Rahat bir uyku pozisyonu olarak da bilinmesinin yanı sıra, genelde çocuklar için kullanılan bir yöntem olduğunu ifade etmek mümkün. Tabii rahatsızlığa bağlı olarak ameliyat üzerinden yetişkinler için de kullanılan bir yöntemdir.
Prone Pozisyonu Ne Zaman Verilir?
Prone pozisyonu uzun yıllardır kullanılan en önemli ameliyat şekillerinden biridir. Özellikle hastanın yüzüstü yatırılması ile beraber belli bir pozisyon aldırılır. Genelde ise sedasyon ve paralizan ile beraber, invazif mekanik ventilasyon uygulaması yapılan yöntemlerde ele alınır. Özellikle şiddetli ve orta şiddetli ARDS hastalığı için verilen bir pozisyon olduğunu söylemek mümkün. Böyle durumlarda Doktor daha etkili bir müdahale gerçekleştirir. Sonuç olarak hassas ve ince bir müdahale ile beraber sorun ortadan kaldırılır. Aynı zamanda prone pozisyonu ile beraber bu rahatsızlıklar doğrultusunda, aynı şekilde hasta da rahatça bu operasyonu geçirme imkanı elde eder. Bu sebepten dolayı başta çocuklar olmak üzere farklı yaş gruplarına bağlı olarak, omurga ve sırt üzerinde meydana gelen problemler karşısında bu pozisyon kullanılır.
Prone Pozisyonunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Özellikle Sırt ve omurga üzerinden meydana gelen sorunlar karşısında prone pozisyonu ameliyatlar için önemli bir yer taşır. Bununla beraber ele alınması ve dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunur.
- Boyun ve bel bölgesinin normal eğitimleri korunmalıdır.
- Kollar iki yanda dengeli bir şekilde olmalıdır.
- Boyun aşırı biçimde ekstansiyon olmamalıdır.
- Kilolu ve ayrıca iri göğüslü kadınlar için alt bölüm bir yastıkta desteklenmelidir.
- Baş bölgesi sağ ya da sol tarafa dikkatli bir şekilde yatırılması gerekir.
Yukarıda verilen bu gibi durumlar prone pozisyonu söz konusu olduğu zaman ele alınır. Böylece kişinin bulunduğu rahatsızlık ve kilosu ile beraber fiziksel durumuna bağlı olarak etkin bir şekilde operasyon gerçekleşir. Sırt bölgesinde meydana gelen sorunlara karşı uzun yıllardır kullanılan önemli ameliyat pozisyonları içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.