Kaligrafi Nedir Ve Nasıl Yapılır? Kaligrafi Sanatı Hakkında Bilgi

Güncelleme Tarihi:

Kaligrafi Nedir Ve Nasıl Yapılır Kaligrafi Sanatı Hakkında Bilgi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2021 00:20

İlk tüy kalemin, ilk parşömene çarptığı andan itibaren, insanlar güzel yazı yazmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Günümüzde "Kaligrafi" ve tarih boyunca "Hat Sanatı" bunun en güzel örneklerinden biridir. Peki, Kaligrafi nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kaligrafi yani Hat Sanatı, güzel el yazısının sanatıdır.

Kaligrafi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kaligrafi, elle yazma sanatıdır. Binlerce yıldır birçok ülkede insanlar fırça ve mürekkep veya özel mürekkepli kalemler kullanarak hat sanatı ortaya çıkmıştır. Araçlar ne olursa olsun, vurgu yazının güzelliği ve görünüşü üzerinedir. Çizginin ifadesi ve kalitesi de buna dahildir. Bugün bir sanat formu olarak kabul ediliyor. Yüzyıllar boyunca dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde farklılaşan birçok kaligrafi türü geliştirilmiştir. Örneğin, hat sanatı uzun zamandır Orta Doğu'da ve Asya'nın bazı bölgelerinde ve Avrupa'da önemli olmuştur.

Hat sanatını sadece güzelce yazmak olarak düşünmek, onu yanlış anlamaktır. Hat sanatı, sembolleri uyum, ritim, ata ve bütünlük gösterecek şekilde yarattığınız ve düzenlediğiniz bir sanattır.

Haberin Devamı

Sembol: Bu anlamda bir sembol, tek bir harf veya karakteri ifade eder. Sözlerimiz, insan ağzının çıkarabileceği farklı bir sesle ilişkilendirilen bir dizi sembolden oluşur. Biraz dilsel bir yoldan gidiyoruz ama esasen harflerimiz budur ve eğer ilginizi çekiyorsa fonetik alfabeyi araştırın. Bunun istisnaları, bir sembolün bir sesten ziyade tam bir kelimeye atıfta bulunduğu sayılar ve yabancı karakterlerdir.

Uyum: Bu, tüm görsel öğelerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu ifade eder. Bir mektubun bir parçasını oluşturan tek tek vuruşlardan başka herhangi bir süslemeye kadar, görsel olarak hoş bir sanat eseri yaratmak için her sembol, vuruş, kelime vb. Eğitimsiz bir göz onu yalnızca 'güzel el yazısı' olarak düşünürken, meraklılar hat parçalarını sanat eseri olarak kabul eder.

Ritim: Bu bağlamda ritim, hattatın işlerinde belirli vuruşları nasıl tekrarladığına veya kalıplar yarattığına ve bu tekrarın ne kadar doğru olduğuna atıfta bulunur.

Atalar: Kaligrafinin, dünyanın dört bir yanına yayılan uzun ve renkli bir tarihi vardır, bunu daha sonra bu yazıda ele alacağız. Uzun zamandır gelişen belirli yazı tipleri, komut dosyaları, teknikler ve materyaller vardır. Atalar, bir kaligrafinin eserlerinin mirasını nasıl birleştirdiğini ve temsil ettiğini ifade eder.

Haberin Devamı

Bütünlük: Bu örnekte bütünlük, semboller, konturlar ve kelimeler arasındaki arzu edilen tasarımları ve orantıları ifade eder.

Bunlar, kaligrafi anlayışınızı açacak kavramlardır. Bu kavramların farkına vardığınızda ve bunlara dikkat ettiğinizde, onu daha derin bir düzeyde de beğenebilir ve takdir edebilirsiniz.

Hat Türleri Nelerdir?

Batı Hat Sanatı: Bu hat sanatı dalı, geometrik desenleri ve daha katı kuralları ile karakterizedir. Bu, bize en aşina olacak bir hat sanatı mirasıdır. Eski ortaçağ metinlerini ve kutsal kitaplarını düşünün. Sonunda tüm Batı dilinin yapı taşları haline gelen Latin alfabesinden kaynaklanmaktadır.

Güney Asya Hat Sanatı: Asya'nın güneyi, kendine özgü üslubuyla en eski hat geleneklerinden birine sahiptir. Nepal gibi bölgeleri de içeren Hindistan alt kıtasından geliyorlar. Hindistan, bu özel mirasa en büyük katkıda bulunan ülkedir. Hinduizm bir din olarak binlerce yıldır mevcuttur. Dinin en başında, hikayeler ve öğretiler ağızdan ağza aktarıldı ve sonunda yazmaya adandı. Güney Asya kaligrafisi, doğal dünyanın ağaç kabuğu ve çamur gibi unsurlarını kullanan metodolojisi açısından benzersizdir. Aynı zamanda Budizm ile de ilgilidir ve Budist dua tekerleklerinde bulunabilir.

Haberin Devamı

İslami Hat: Kısmen hat sanatının İslam dünyasındaki büyük saygısı ve önemi nedeniyle birçok kişi tarafından en güzel hat sanatı olarak kabul edilir. Müslüman inancında hat sanatı, dinle ilişkisi nedeniyle sanatsal anlatımın en yüksek şekli olarak kabul edilir. İslam'da hat sanatı manevi dünyaya bağlanmanın en iyi yoludur ve bu nedenle gelişimine öncelik verilmiştir.

Doğu Asya Hat Sanatı: Asya'nın Doğu bölgesinden geliyor, Kore, Çin, Japonya, Doğu Asya hat sanatının farklı yönetici hanedanlarla yakından ilişkili olduğunu ve yerel geleneği korumaya adandığını düşünün. Her hükümdar hanedanının kendi tipografik özellikleri vardır ve Doğu-Asya kaligrafisinde pek çok soy vardır. Sembolleri genellikle bir kelimeyi temsil ettiğinden, diğer kaligrafi türlerinden daha kısa çalışma parçaları olma eğilimindedirler.

Haberin Devamı

Modern Kaligrafi Nedir?

Modern Kaligrafi geleneksel olmayan basitçe hat sanatıdır. Geleneksel tarzların kurallara ve uymanız gereken belirli yöntemlere sahip olabileceği yerlerde, modern kaligrafi, gelenekleri bozmak ve kendi kurallarınıza göre oynamakla ilgilidir. Bununla birlikte, belki de asıl kullanımı, sakinleştirici ve meditasyon amaçlı bir hobi olarak var olmaktır. Gelişmiş ülkeler şu anda% 99 civarında bir ortalama okuryazarlık oranına sahip olmasına rağmen, kalem ve bilgisayarların yaygınlığı, çoğumuzun güzel el yazısına hiç ihtiyaç duymadığımız anlamına geldiğini belirtmekte fayda var. Hala seçkin bir arayış olarak kalmaya devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!