Güncelleme Tarihi:
Haçlı Seferleri, 1096 yılında başlamış ve uzun yıllar devam etmiştir. Bu seferler başarısız olsa da tekrar tekrar denenmiştir. Ancak Haçlıların karşısına hep bir engel çıkmıştır. Buna rağmen 4. Haçlı Seferi ile İstanbul’da bir Latin İmparatorluğu kurulmuştur. 1261 yılında kurulan bu imparatorluk uzun süre varlığını sürdürmüştür. Seferlerin en dikkat çeken yanı ise nedenleridir.
Haçlı Seferlerinin Siyasi Nedenleri Nelerdir?
Haçlı Seferleri ilk aşamada 4 tane olarak düzenlenmiştir. 1204 yılında son bulan seferlerin ardından 5 sefer daha yapılmıştır. Ancak önemli olan seferler ilk 4 sefer olarak bilinir.
Haçlı Seferlerinin siyasi nedenleri şöyledir;
- Türklerin Anadolu'daki ilerlemelerine son vermek,
- Bizans'ın, Türklerden çekinerek Avrupa'dan yardım talep istemesi,
- Avrupa'da macera peşinde olan bir sınıfın oluşması,
- Ortadoğu’da küçük Hıristiyan devletleri oluşturma arzusu,
- Şövalyelerin ve asillerin zenginlik hayallerine ulaşarak toprak elde etme istekleri.
Haçlı Seferlerinin siyasi nedenleri arasında temelde Türklerin ilerleyişi yer alır. Çünkü Türkler 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu'nun kapılarını açmıştı. Bu ilerleme Hristiyan dünyasını ayağa kaldırmıştı. Malazgirt Savaşı'nın üzerinden yıllar geçince artık Türklerin ilerleyişine bir son vermek için Haçlı Seferlerini başlattılar.
Haçlı Seferleri İle Siyasi Sebepleri
- 1096 ve 1099 yılları arasında 1. Haçlı Seferi olmuştur. İznik ve Kudüs bu sırada kaybedilmiştir.
- 1147 ve 1149 tarihleri arasında ise 2. Haçlı Seferi gerçekleşir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Mesut Haçlıları durdurmuştur.
- 1189 ve 1192 yılları da 3. Haçlı Seferine tanıklık etmiştir. Bu seferde Kudüs Müslümanlar tarafından geri alınmıştır.
- 1202 ve 1204 yılları arasında 4. Haçlı Seferi olmuştur. Haçlılar, İstanbul’da bir Latin İmparatorluğu kurmuşlardır.
Haçlı Seferleri başladığı günden itibaren Papa'nın çağrısı dinlenmiştir. Papa II. Urban yaptığı çağrı ile seferlerin başlamasına neden olmuştur. Tabi seferler için birçok farklı neden olduğu görülür. Siyasi, ekonomik ve dini nedenler seferlerde ağır basmıştır.
Özellikle zenginlik hayali kuran asiller seferlerin ekonomik nedenlerini ortaya koymuşlardır. Türkleri durdurmak ve Bizans'a yardım etme düşüncesi ise seferin siyasi nedenlerini özetler. Ayrıca Müslümanlarının elinde olan İpek ve Baharat Yolu'nu ele geçirmekte Haçlılar için önemli bir nedendi.