Dış Gebelik Kaçıncı Haftada Ve Ayda Belli Olur? Dış Gebelik Ne Zaman Anlaşılır, Sonlanır, Kanama Yapar Ve Tehlikeli Olur

Güncelleme Tarihi:

Dış Gebelik Kaçıncı Haftada Ve Ayda Belli Olur Dış Gebelik Ne Zaman Anlaşılır, Sonlanır, Kanama Yapar Ve Tehlikeli Olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 10:59

Kadınlarda döllenme zamanından doğum zamanına kadar giden sürecin sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Bu da döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisinde yerini alması ile oluşur. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunmuş ise bu dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır. Dış gebelik kaçıncı haftada ve ayda belli olur? Dış gebelik ne zaman anlaşılır, sonlanır, kanama yapar ve tehlikeli olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Dış gebelik normal ve sağlıklı bir gebelik değildir. Bu nedenle anne sağlığı üzerinde riskler oluşturmaktadır. Bu şekilde gelişen durumda gebeliğin hemen sonlandırılması gerekir. 

 Dış Gebelik Kaçıncı Haftada ve Ayda Belli Olur?

  Dış gebelikte aynı hamilelik gibi belirtiler görülmektedir. Fakat sağlıklı bir gebelik ile arasında bazı farklar bulunmaktadır. Dış gebeliğin en önemli belirtileri şunlardır:

 - Vajinal lekelenme ve kanamalar

 - Bıçak saplantısına benzer ağrılar

 - Karnın bir tarafında oluşan şiddetli ağrı

 - Sindirim sisteminin çalışmasındaki bazı bozukluklar

 - Kilo kaybı

 - Baş dönmesi ve bayılma

 - Rektal basınç 

 Dış gebeliğe ilişkin belirtilerden herhangi birine sahip olan kişiler bir kadın doğum uzmanına muayene olması gerekmektedir. Gebelerde hassasiyet, karın ağrısı ve ele gelen kitle gibi bulguların araştırılması kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Asıl tanı ise ultrason ile konulmaktadır. Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir. 

Haberin Devamı

 Dış Gebelik Ne Zaman Anlaşılır? 

 Dış gebelik belirtileri genellikle hamileliğin 6. haftasında net bir şekilde görülmektedir. Bununla beraber kadınlarda herhangi bir erken ektopik gebelik semptomu görülmemesi durumunda dış gebelik sadece ultrason taraması sırasında anlaşılmaktadır. Özellikle sadece fiziksel muayene ile değil tanı için beta- hCG testi istenmektedir. Beya-hCG seviyeleri iki günlük sürede aynı aklıyor ve artmıyorsa, 1500 üstü değerlerde vajinal ultrasonda kese görülmüyor ise dış gebelik olduğu düşünülebilir. 

 Dış Gebelik Ne Zaman Sonlanır?

  Yumurtaları yumurtalıktan rahme taşıyan tüplerin birinde dış gebelik gerçekleşmektedir. Bunun gibi dış hamileliklerde tübal hamilelik olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda abdominal kaviste, yumurtalıkta ya da rahim boyunda da dış gebelik yaşanabilir. Dış gebeliğin bazı belirtileri bulunur. Bu belirtilerin görülmesi halinde hemen bir kadın doğum uzmanına gidilmesi gerekir. Dış gebeliğin teşhis edilmesi halinde hemen sonlandırılmalıdır.

Haberin Devamı

  Dış Gebelik Ne Zaman Kanama Yapar?

  Dış gebelik tanısında en önemli nokta erken evredeki teşhis edilmiş ve bozulmamış dış gebeliğin tanısının konulmasıdır. Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış olsa da 5. haftadan sonra kendini göstermektedir. Vajinal kanamalar ise daha erken dönemde görülür. Erken tanıda amaç ilaç ile ameliyata gerek kalmadan dış gebelik tedavisinin yapılabilmesidir.

  Gebeliğin erken döneminde BHCG 48 saat içerisinde 2 katına çıkmaktadır. Bu şekilde seyretmeyen BHCG yükselişinde düşük ihtimali ve dış gebelik ihtimali oldukça yüksektir. Diğer bir tanı ise bu seviyenin 2000 iu/ml üzerinde iken normal gebelerde gebelik sesi görülmektedir. Fakat dış gebelikte bu değer ve üzerinde kese görüntüsü bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

  Dış Gebelik Ne Zaman Tehlikeli Olur? 

 Döllenmiş bir yumurta tüpten rahime dönüşünü herhangi bir nedenden dolayı engeller ise herhangi dış gebeliğin oluşmasına sebep olmaktadır. Gebelik büyüdükçe rahimde büyüyerek gebeliğe yer açmaktadır. Fakat tüp aynı kabiliyette değildir. Gebelik ilerleme sırasında tüp bir noktada bunu taşıyamayıp yırtılmaktadır. Yırtılma esnasında oluşan hasar ise kanamaya neden olmaktadır. Bu eğer fark edilmez ise hayatı tehlikeye sokan bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle herhangi bir kanamanın görülmesi durumunda kadın doğum doktorlarına danışmakta yarar vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!