Çoğulculuk nedir? Çoğunculuk ile arasındaki fark nedir? Çoğulculuk ilkesi ne anlama gelir?

Güncelleme Tarihi:

Çoğulculuk nedir Çoğunculuk ile arasındaki fark nedir Çoğulculuk ilkesi ne anlama gelir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 21:15

Çoğulculuk, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Çoğulculuk nedir öğrenebilir ve çoğunculuk ile arasındaki fark hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çoğulculuk nedir? Çoğunculuk ile arasındaki fark nedir? Çoğulculuk ilkesi ne anlama gelir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Çoğulculuk, farklı eğilimlerin ve düşüncelerin yönetimde etkisinin kabul edildiği siyasi yöntemdir. Çoğulculuk diğer adı ile plüralizm olarak da bilinir. 

 Çoğulculuk Nedir? 

 Çoğulculuk, birçok kişi tarafından merak edilen ve sık sık araştırılan bir kelimedir. Çoğulculuk, plüralizm olarak da bilinen bir siyasi yöntemdir. Çoğulcu demokrasi genelde çoğunluğun ya da mutlak bir hakimiyetin reddedildiği bir yöntemdir. Azınlıkta olan kişilerin de siyasi ve kültürel değerlerinin kabul edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Azınlığa da bir gün çoğunluk olabilme hakkının verilmesi Çoğulculuk sistemi olarak kabul edilir. 

 Genelde demokrasilerin gelişim süreçlerinde çoğunluk devletlerin kararlarında etkili olur ve azınlık hakları da kısıtlanır. Çoğu demokraside azınlıkların haklarının kısıtlanması ve söz sahibi olmalarının engellenmesi korkusu yaşanır. Azınlıkta kalanların ve muhalefetin korunması, düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edebilmesi için çoğulcu demokrasi şart olarak görülür. 

Haberin Devamı

 Çoğulcu demokraside devletin acele düşünmesi engellenir ve önemli bir güç merkezi ile anlaşmaması halinde de adım atmasının engellenmesi sağlanır. Çoğulcu demokrasinin özellikleri şu şekildedir: 

Yürütme gücü kuvvetli ve geniş partiler koalisyonu tarafından yapılır.

 Kuvvetler ayrılığının ilkesi benimsenir. 

İktidarın bölüşülmesi sağlanır ve buna göre bir karar organı oluşturulur. 

Çok partili bir sistem mevcuttur. 

Yarı temsili bir sistem bulunur. 

Yazılı anayasa vardır ve hükümet yetkileri de kesin olarak bir sınırlama içindedir. 

İki meclisli bir parlamento modeli uygulanır. 

 Çoğunculuk İle Arasındaki Fark Nedir? 

 Çoğulculuk birden daha fazla alt başlıkta incelenen bir sistemdir. Çoğulculuk, toplumsal çeşitliliği doğal bir durum olarak kabul eder ve böyle bir demokratik sistem uygular. İktidarın çoğunluğun isteği ile değil azınlığın da düşünceleri ile ilerlemesi gerektiğini savunur. Çoğulculuk azınlıkların da haklarının devlet tarafından korunması gerektiğini söyler ve azınlıkların duygu ve düşüncelerini de korkmadan söylemeleri gerektiğini savunur. 

Haberin Devamı

 Çoğunlukçuluk ise bunun tam tersidir ve yalnızca çoğunluğun isteğinin olması gerektiğini savunur. Çoğunculuk yönetiminde çoğunluğun iradesinin ve isteklerinin sınırsız olduğu kabul edilir ve bu nedenle azınlıkların hakları da ihmal edilir ve azınlıklar çiğnenir. İkisi arasındaki en önemli fark azınlıkların haklarının korunması ve azınlıkların da devlet içerisinde söz sahibi olmasının sağlanmasıdır. Çoğulculuk azınlıkların haklarının da korunması gerektiğini savunurken çoğunlukçuluk azınlıkların haklarını savunmaz ve azınlıkları çiğneme eğilimindedir. 

 Çoğulculuk İlkesi Ne Anlama Gelir? 

 Çoğulculuk ilkesi birçok kişi tarafından merak edilerek nasıl bir yönetim sistemini ortaya çıkardığı araştırılmaktadır. Çoğulculuk ilkesinde demokrasi vardır ve bu şekilde bir devlet yönetimi sağlanır. Siyasi çoğulculuk, tüm siyasi düşüncelerin farklı da olsa önemsenmesi ve değerli olması gerektiğini savunur. Tek bir çatı altında farklı düşüncelerin de olabileceğini savunan çoğulculuk ilkesi daha çok azınlıkların haklarının korunması ve onların ezilmemesi üzerine bir yönetim sistemidir. 

Haberin Devamı

 Azınlıkların da duygu ve düşüncelerini toplum içinde rahat bir şekilde dile getirmeleri gerektiğini savunur. Diğer yönetim sistemlerinde çoğunluk ciddiye alınır ve devlet üzerinde çoğunluğun istediği ve karar verdiği durumlar olur. Bunun önüne geçmek, azınlıkların haklarını korumak ve azınlıkların da düşüncelerini kolay dile getirmeleri için çoğulculuk ilkesi benimsenmektedir. 

 Çoğunluğun mutlak hakimiyetini reddeden ve azınlığın da siyasal ve kültürel haklarının korunması, kabul edilmesi gerektiğini savunan demokrasi anlayışı çoğulculuk anlayışı olarak kabul edilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!