Nehrozoğlu gitti

Güncelleme Tarihi:

Nehrozoğlu gitti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer, İzmir'in Valisi'ni yanına aldı

Sezer’in Genel Sekreterliği’ne atanan Nehrozoğlu 30 Mayıs'ta Ankara'da olacak. Yerine kimin geleceği netlik kazanmadı.

2 yıldır görevde

İZMİR Valiliği görevini 1998 yılından bu yana yürüten Kemal Nehrozoğlu ani bir kararla Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atandı. Nehrozoğlu'nun bir bürokratın yükselebileceği en üst noktalardan biri olan yeni görevi İzmirlileri hem sevindirdi, hem üzdü.

Sürpriz yorumları

SAKİN görünümü, sadelik ve tasarrufa verdiği önem, gösterişten hoşlanmaması gibi özellikleri ile Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'e çok benzeyen Nehrozoğlu'nun ataması sürpriz olarak karşılandı. Nehrozoğlu da, böyle bir atamayı beklemediğini açıkladı.

Onurlu bir görev

CUMHURBAŞKANI Sezer'le Amasya Valiliği yaparken bir defa karşılaşıp görüştüğünü açıklayan Nehrozoğlu, ‘‘Görevi dün öğrendim. Kararı, bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Sezer bildirdi. İzmir'i çok seviyorum, ama böyle bir görevi üstlenmek benim için onurdur’’ dedi.

Arayış başladı

NEHROZOĞLU'nun Ankara'ya 30 Mayıs'ta gideceği, yerine kimin atanacağı netleşmedi. Karar Ankara’da da sürpriz olarak karşılanırken, yeni vali için hükümet ortakları arasında arayış başladı. Vali Yardımcısı Ramazan Urgancıoğlu vekalet edecek.

Biraz daha kalabilseydim

VALİ Kemal Nehrozoğlu, yeni görevi onur duyarak kabul ettiğini ancak böyle bir teklifi beklemediğini söyledi. Nehrozoğlu yeni göreviyle ilgili soruları cevaplandırırken şunları söyledi:

‘‘GÖREVİ önceki gün öğrendim. Onur duyarak kabul ettim. İzmir çok sevdiğim ve mutlu olduğum bir kent. Ancak yeni görevim bürokraside teklif edilecek en önemli görev. Bu nedenle onur duyarak kabul ettim. Ama öneriyi beklemiyordum. Beni tanıyanlar zaten herhangi bir beklenti içinde olmadığımı bilirler. Öneriyi bizzat Cumhurbaşkanı'ndan aldım. Cumhurbaşkanı'yla Amasya Valiliğim döneminde tanıştım. Kendisi Anayasa Mahkemesi üyesi olarak bir gezi için gelmişti. Bir süre görüşüp konuştuk. Daha sonra kendisi ile hiç temasımız olmadı.

İZMİR'de projelerim tam sonuç aşamasına gelmişken ayrılmama üzülüyorum. Tam meyvelerini toplayacakken ayrılacak olmaktan dolayı çok hayıflanıyorum. Hiç olmazsa projelerin bir kısmının sonucunu alacak kadar çalışabilseydim. Bu projelerden en çok bilim merkezini önemsiyorum. İzmir için çok önemli bir projedir. Hemen olabilecek noktaya da getirmiştik. Ayrıca Dünya Gençlik ve Özürlüler Merkezi projeleri önemliydi. Bunun yanı sıra teknopark için 9 Eylül Üniversitesi ile sözleşme imzaladık. Taş ocaklarını yola sokmaya çalıştık. Sonuç aşamasına geldik. En önemli 40 proje üzerinde çalışıyorduk. İzmir benim desteğime ihtiyaç duymayacak kadar büyük bir il.’’

Yatırımlara hız kazandırmıştı

İZMİR Valisi Kemal Nehrozoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atanması, İzmirliler'i hem gururlandırdı hem de üzdü. 1998 yılının Temmuz ayında Amasya Valiliği'nden İzmir'e atanan Nehrozoğlu, başarılı hizmetleri ve sivil toplum örgütleriyle kurduğu diyalogla, İzmirliler'in sevgisini kazandı. İki yıla yaklaşan İzmir Valiliği süresince önemli projelere imza atan Nehrozoğlu, başta 8 yıllık temel eğitim ve sağlık yatırımları olmak üzere pek çok projenin üzerinde hassasiyetle durdu. Özel İdare'nin sürdürdüğü yatırımlarının yanı sıra yapımı aksayan projelere de hız kazandıran Nehrozoğlu, kültür ve sanat etkinliklerine de ayrı bir önem verdi. Turgutlu - Salihli Yolu, İzmir - Aydın otoyolu ve çevre yolları projelerinin kısa sürede tamamlanması için çaba sarfeden Nehrozoğlu, liman, enerji, doğalgaz sorunlarının çözümünde ise izlediği tutumuyla da övgü topladı. Nehrozoğlu'nun, önem verdiği projelerden biri de İzmir'in turizmden daha fazla nasıl pay alacağı oldu.

İzmir’in valileri hep yükseliyor

VECDİ GÖNÜL: 1984'de İzmir Valiliği'ne atandı. 1988'de Sayıştay Başkanlığı'na atandı. Daha sonra milletvekili seçilip TBMM Başkanvekili oldu.

NEVZAT AYAZ: 1988'de İzmir Valiliği'ne atandı ardından emekli oldu, sonra milletvekili seçilip İçişleri ve Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları yaptı.

KUTLU AKTAŞ: 1990 yılında İzmir Valiliği'ne atandı, 1997 yılında İstanbul Valiliği'ne atandı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı'na getirildi.

EROL ÇAKIR: 1997 yılının Temmuz Ayı'nda Muğla Valiliği'nden İzmir Valiliği'ne atandı. 1998 yılının Ağustos'unda ise İstanbul Valiliği'ne atandı.

KEMAL NEHROZOĞLU: 14 Ağustos 1998'de Amasya Valiliği'nden İzmir'e atandı. 30 Mayıs Salı günü, Ankara'ya hareket ederek, Çanyaka’da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği makamına oturacak.

Nehrozoğlu kimdir?

KEMAL Nehrozoğlu, 23 Nisan 1940 yılında Diyarbakır Lice'de doğdu. 1961 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Memuriyetine, İçel il maiyet memurluğu ile başladı. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptı. Türkiye ve Ortaoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde Kamu Yönetimi Uzmanlık Programını bitirdi. İngiltere Leeds Üniversitesi'nde Kalkınma İdaresi Konusu'nda lisansüstü çalışma yaptı. 1978'de Konya Vali Yardımcılığı'na, 1981 yılında Muğla Valiliği'ne atanan Nehrozoğlu, 1984-89 yılları arasında merkez valiliği yaptı. 1989 - 1992 yıllarında emeklilik sonrası özel sektörde yöneticilik, bir yandan da SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'ye danışmanlık yaptı. 1992'de Kocaeli Valiliği'ne, 1996'da da Amasya Valiliği'ne atandı. 14 Ağustos 1998'de de İzmir Valiliği'ne getirilen Kemal Nehrozoğlu, Kocaeli Üniversitesi'nden onursal doktora, çeşitli kuruluşlardan da çevre, kültürel, kültürel mirasın korunması, özürlü dostu ödülleri aldı. Türk İdareciler Derneği, Türk Bilişim Vakfı, Mülkiyeliler Birliği üyesi olan Nehrozoğlu evli, 2 çocuk ve 2 torun sahibidir.

TEPKİLER... TEPKİLER....

Hem üzücü, hem gurur verici

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş: ‘‘Nehrozoğlu İzmir için çok önemli hizmetlerde bulundu. Ancak İzmir'in kaderi, iş dünyasında olduğu gibi bürokraside de yönetici transferi. Aktaş, Çakır ve ardından Nehrozoğlu da bir üst göreve atandı. Bu olay bize gurur veriyor. Ancak diğer taraftan da İzmir'den ayrıldığı için üzülüyoruz. Atanmış olduğu görev Türkiye için çok önemli. Ama bu görevinde de İzmir'e hizmet etmeye devam edeceği inancındayız. Kendise görevinde başarılar diliyoruz.’’

Artık Türkiye’ye hizmet edecek

EBSO Başkanı Atıl Akkan: ‘‘Nehrozoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atanması İzmir için bir kayıp, Türkiye için kazanç. Nehrozoğlu, toplumun tüm kesimleriyle çok iyi dialog kurduğu ve tarafsız davranarak, sorunlara çözüm üretmeye çalıştı. İzmir için çok değerli hizmetler yaptı. İnanıyorum ki yeni görevinde de aynı başarı ve özeni gösterecektir. Bundan sonra Türkiye'ye hizmet edecek.’’

Güzel hizmet yapıyordu

İTB Başkanı Hasan Özmen: ‘‘İzmir'den yönetici transferi yapılmasını, İzmir için çok anlamlı buluyorum. Nehrozoğlu İzmir'de çok güzel hizmetler yaptı. Özellikle eğitim, sağlık, kültür-sanat ve alt yapı yatırımlarının üzerinde önemle durdu. İzmir'deki başarılı çalışmalarını, Çankaya'ya taşıyacaktır. İzmir, başarılı yöneticilerini, İstanbul ve Ankara'ya gönderirken üzülüyor. Ancak bununla gurur duymalıyız. Nehrozoğlu'na yeni görevinde başarılar diliyoruz.’’

İzmir için büyük kayıp

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina: İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atanmasını İzmir için büyük kayıp, Türkiye adına ise sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Nehrozoğlu ile uyum içinde çalıştıklarını belirten Piriştina, ‘‘Değer verdiğimiz, saydığımız ve yaklaşımlarını doğru bulduğumuz bir kişi. İzmir'den ayrılması çok üzücü. Ancak Cumhurbaşkanlğı Genel Sekreterliği gibi bir göreve gelmesi Türkiye adına hepimizi sevindirdi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!