İzmirliler demiryolunu sevdi

Güncelleme Tarihi:

İzmirliler demiryolunu sevdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2012 14:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EGERAY'ın devreye girmesi ile İzmirliler'in tren yolculuğunu çok sevdiğini söyledi. EGERAY'ın taşıdığı yolcu sayısının 50 milyona yaklaştığını belirterek, “İzmir'de yeni demiryolu hatlarını devreye alarak İzmir'in ulaşım sıkıntısını daha da azaltacağız” dedi. Bakan Yıldırım, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi için alınan tekliflerin ise değerlendirme aşamasında olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in bir deniz şehri olduğu kadar bir demiryolu şehri olduğunu da belirterek, Türkiye'nin demiryoluyla ilk olarak bu kentte tanıştığını anımsattı. İzmir'in Türkiye'nin 151 yıllık demiryolu tarihinin en parlak, en ayrıcalıklı sayfalarında yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin en modern ve en uzun kent içi raylı taşıma sistemi olan EGERAY ile bu özelliğini koruduğunu söyledi. İzmir'in kuzeyden güneye demiryolu ile bağlandığına değinen Yıldırım, “İzmirli hemşehrilerimiz de 30 Ağustos 2010 tarihinde ilk yolcusunu taşıyan EGERAY'ı çok sevdi. 1.5 yılda EGERAY'ın taşıdığı yolcu sayısı 50 milyona yaklaştı. İzmir'de yeni demiryolu hatlarını devreye alarak İzmir'in ulaşım sıkıntısını daha da azaltacağız” diye konuştu. Bakan Yıldırım, 2012 Şubat ayı itibariyle günlük yolcu sayısının 140 bini geçtiğini ifade etti.
Bakan Yıldırım, EGERAY'ın İzmir ulaşımının geleceği olan projelerden biri olduğunun altını çizerek EGERAY'ı Torbalı'ya uzatacak hattın yapım çalışmalarının devam ettiğini anımsattı. Torbalı hattının da işletmeye alınmasıyla birlikte İZBAN'ın işletmecilik yaptığı 80 kilometrelik hat uzunluğunun, 112 kilometreye çıkacağını belirten Bakan Yıldırım, “Bu yıl içerisinde de 28 kilometre uzunluğundaki Torbalı- Selçuk istasyonları arası 2. hattın yapım ihalesine de çıkmayı planlıyoruz. Bu hattın da inşaatını kısa sürede bitirerek İzmirlilerin hizmetine vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ödemiş ile Kiraz arasına yeni Hat

Bakan Yıldırım, EGERAY'ın yanı sıra İzmir'in mevcut demiryolu altyapısında da yenilemelerin sürdürüldüğünü söyledi. Aliağa-Bergama arasındaki 52 kilometrelik demiryolu hattının çift hatlı hale getirilmesi için proje çalışmalarını başlattıklarını, yakın zamanda hayata geçeceğini söyledi. Bakan Yıldırım, Ödemiş-Kiraz ilçeleri arasında da yeni demiryolu hattı yapılacağını, proje çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Hızlı trende teklifler değerlendiriliyor

Bakan Yıldırım, İzmir ile Ankara arasını 3.5 saate indirecek YHT Projesi'nin ilk etabı için tekliflerin alındığını anımsattı. Projenin ilk etabında Polatlı'ya kadar gelen Hızlı Tren Hattı'nın Afyonkarahisar'a kadar uzatılacağını ve bu hattın uzunluğunun yaklaşık 169 kilometre olduğunu belirten Yıldırım, “Projenin ilk etabının yapımı için 26 firma teklif verdi. Halen alınan tekliflerle ilgili değerlendirme süreci işliyor. Değerlendirme sürecinin sonuçlanmasının ardından kısa süre içerisinde inşaata başlayacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!