İZBAN’da yeni hedef, Manisa

Güncelleme Tarihi:

İZBAN’da yeni hedef, Manisa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 00:00

İlk yerli dizel tren seti ‘Anadolu’nun, Türkiye’nin ilk demiryolu hattı İzmir-Tire arasında sefere başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan eski Bakan Yıldırım, geleceğe yönelik müjdeler verdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilk yerli üretim ray otobüsü (dizel tren seti), Türk demiryolu tarihinin başlangıç noktası İzmir-Tire hattında sefere başladı. TCDD Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklığı TÜVASAŞ tarafından üretilen “Anadolu” isimli trenin sefere başlaması nedeniyle Alsancak Garı’nda tören düzenlendi. Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman katıldı.

Boynumuzun borcu

Yıldırım, “ilklerin şehri İzmir”e bir ilk hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Vatandaşa hizmetin boyunlarının borcu olduğunu belirten Binali Yıldırım, “Millete efelik olmaz, olsa olsa hizmet edilir. Bu millete hizmet eden, milletin efendisi olur. Onun için diyorum ki, efelik sizin olsun, hizmet bize yeter” dedi.

Haberin Devamı

İlk yerli tren setinin Koreliler’le ortak lisans altında Türk mühendis ve işçileri tarafından üretildiğini kaydeden Yıldırım, “İzmir’de, TCDD ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla İZBAN hattı açıldı. Haftalık 650 bin yolcu taşıyor. Elde set olsa günlük 500 bine çıkacak. Ancak, ellerinde araç olmadığı için sefer sayısını artıramıyorlar, ihtiyaca cevap veremiyorlar. Marmaray 2013’te devreye girecek. Bu süre zarfında o hat için elimizdeki fazla setleri verelim. Bu arada İZBAN ihalesini yapsın, yeni setleri aldıktan sonra bize iade eder. Böylece İzmirlilerin bu ihtiyaçlarını görelim. Hizmet olunca siyaset olmaz. Bu anlayışla İzmir’de güzel işler yapıldı” diye konuştu.

Bergama yetmez

Binali Yıldırım, İzmirliler için bundan sonra da hizmetler yapmaya devam edeceklerini kaydetti, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İZBAN örnek bir projedir, yerel yönetimlerle merkezi idarenin işbirliğinin en başarılı örneğidir. Şimdi İZBAN kurumsal kimliğini de kazandı, hatlarını gerek kuzeye gereke güneye uzatacak. Aliağa’dan Bergama’ya uzatma çalışmaları başladı. Başkanımızla konuştuk, Bergama yetmez, Manisa’ya da bağlamak lazım. Manisa’yla İzmir birleşmiş vaziyette. Sabuncubeli Tüneli’yle 10 dakika, kuzeyde de raylı sistemle bağladığımız zaman iki şehir altyapı olarak birleşmiş olacak. Bölgesel kalkınma için önemli imkan sağlayacak. Güneyde ikinci adım Torbalı-Selçuk... Raylı sistem, kuzeyden güneye tüm İzmir mülki idari hudutlarını kuşatmış olacak.”

4 milyon Euro

Haberin Devamı

“Anadolu” ismi verilen setlerin 4 milyon Euro’ya mal olduğu, 160 kilometre hız yapabildiği, her tür konfora sahip olduğu, bu hatta halen 110 dakika süren yolculuğun 90 dakikaya ineceği, 3’lü setlerde 198, 4’lü setlerde 256 koltuk kapasitesi bulunduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!