DİREN KOMŞU!

Güncelleme Tarihi:

DİREN KOMŞU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2013 01:23

YUNANİSTAN Başbakanı Andonis Samaras’ın, Paris’te 27 Kasım’da yapılacak EXPO oylamasında Dubai’ye oy vereceklerini açıklamasına kendi ülkesinden tepkiler sürüyor.

Haberin Devamı

Kuzey Ege Bölge Valisi Athanasios Yakalis, Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, Yeni Demokrasi Milletvekili Pavlos Vogiatzis ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris’in ardından, Yunanistan Kiklades Ticaret Odası Başkanı Yannis Russos ve Messinya Ticaret Odası Başkanı Dimitros Maniatis de Yunan hükümetinin kararına tepki gösterdi. Başbakan Samaras’a mektup gönderen başkanlar, İzmir’in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi konusunun yeniden değerlendirilmesini istedi.

İlişkileri olumsuz etkiler

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın çağrısı üzerine harekete geçen oda başkanları, hükümetin Dubai destekleme kararının, Türkiye ile ekonomik ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti. İki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle son yıllarda büyük gelişme kaydettiğine dikkat çeken Messinia Odası Başkanı Dimitros Maniatis, “İzmir’in EXPO 2020’yi kazanması ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliğini daha da güçlendirecektir. Özellikle fuara gelen konukların Ege adalarına yapacağı ziyaretlerin çok faydalı olacağını vurgulamak istiyoruz. 27 Kasım’daki oylamada, son yıllarda büyük çabalarla geliştirilen dostluk ve güven ikliminin kuvvetlenmesi kapsamında İzmir’in desteklenmesi için her türlü olasılığın yeniden incelenmesini diliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

1 milyar Euro kazanabiliriz

İzmir’in EXPO 2020’yi kazanmasının adalara büyük hareketlilik getireceğine dikkat çeken Kiklades Ticaret Odası Başkanı Yannis Russos ise şunları paylaştı: “Türkiye sahillerine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı bulunması sebebiyle fuar ziyaretçilerinin önemli bir kısmı Yunan adaları için olası müşteri konumunda bulunacak ve ülkemiz önemli kazanç sağlayacak. 2010’da Şanghay’da düzenlenen EXPO’yu 70 milyon kişi ziyaret etti. İzmir’i ele alırsak, fuar ziyaretçilerinin sadece yüzde 5’i yakın adaları ziyaret etse ve ortalama iki gün kalsa pratikte ülkemiz 1 milyar euro düzeyinde bir gelir elde edebilir. Ayrıca son yıllarda Yunanistan lehine gelişen ticari ilişkileri de gözardı etmememiz gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!