Bakan Şimşek'ten İzmir'de teşvik açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşekten İzmirde teşvik açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 14:28

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik düzenlemesinde bölgesel teşviklerin devam edeceği sinyalini verdi, büyük yatırımların ise her bölgede teşvik edileceğini söyledi.



İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) Özel Meclis ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na eşi Esra Şimşek'le katılan katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Türk Lirası'ndan yakında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak teşvik düzenlemesine kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, yeni Türk Lirası amblemini beğenip beğenmediği yönündeki soruya “Bence çok güzel. Ben beğendim yani. Uluslar arası piyasalarda Türk lirası için bir simgenin olması, basit, akılda kalabilecek güzel bir simge olması anlamlı” dedi.
Bakan Şimşek, İTO meclis kürsüsünde ise İzmir'e daha sık geleceğini belirterek önümüzdeki dönemde İTO'nun vergi rekortmenleri ödül törenine katılma sözü verdi. Yeni teşvik sistemi ile ilgili detayları paylaşamayacağını ancak genel hatlar hakkında bilgi vereceğini aktaran Bakan Şimşek, yatırımlar yapılırken kaynakların doğru alanlara yönlendirilmesi ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gerektiğini söyledi.
İNTİBAK YASASI “EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM” DEĞİL
Türkiye'deki 2-2.5 milyon emekliyi ilgilendiren İntibak Yasası ile ilgili sorunu çözme iradesi koyduklarını, yasanın getirdiği mali yükü karşılayabilmek için güçlü bir maliye politikasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bu düzenlemede de gereken adımları atarken mali dengeleri gözettiklerini ve vatandaşın sorununu çözme aşamasında mali disiplinden de ödün vermediklerini kaydeden Şimşek, “2013 yılından itibaren devreye girecek. 2012 bütçesinin öngördüğü hedefleri gerçekleştirmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Gereken adımları atacağız. Tabii ki Maliye'nin, Hazine'nin intibak yasasına güçlü bir desteği sözkonusu. Vatandaşımızın problemi çözmek için çabaladık ve ortaya bir çözüm koyduk. Bunun emekli maaşlarına zam olarak algılanmaması lazım. Geçmişten kaynaklanan sorunun çözülmesine yönelik bazı durumların iyileştirilmesi olarak görülmesi lazım” dedi.
STRATEJİK YATIRIMLARA HER BÖLGEDE DESTEK
İzmir'de göç kaynaklı sıkıntıları çözmek için teşviklerin bir enstrüman olduğunu belirten Şimşek, “Yeni sistem İzmir gibi nispeten gelişmiş illerimizi de merkez olarak alacak. Bir teşviğin bölgesel kalkınmışlık fark boyutu var. En az gelişmiş bölgelere daha yoğun, gelişmiş bölgelere daha az yoğunlukta destek sözkonusu. Bu var; sektörel yaklaşım da var. İki boyut daha var onlar da bölgelerden bağımsız. Bir tanesi büyük yatırımlar. Büyük yatırımları nerede yaparsanız yapın güçlü bir şekilde desteklenecektir. Ama stratejik yatırımlar tamamen bölgelerden bağımsız olacak. İthalatın ağırlıkta olduğu Türkiye'nin üretme anlamında da rekabet gücü oluşturulabilecek alanları kastediyoruz” dedi.
“İZMİR'İN KATKISINI ÖNEMSİYORUZ”
Bu sayede İzmir'in de güçlü bir şekilde desteklenmiş olacağını vurgulayan Şimşek, “Türkiyerin katma değerde yüksek boyuta çıkması için İzmir'in katkısını biz önemsiyoruz. İzmirin bütün alanlarda gelişmesine hükümet olarak çok önem veriyoruz. Sözde değil birçok projede de açık şekilde görülüyor. Türkiye'nin orta ve uzun vadede katma değer zincirinde yukarı çıkabilmesi için İzmir, İstanbul, Kocaeli gibi illerde bizim çok daha farklı bir yaklaşım içinde olmamız lazım” diye konuştu.
SORUNLARA ÇÖZÜM SÖZÜ
Bakan Şimşek ayrıca İTO'da Konak Vergi Dairesi ile mahkemelik olan 100 üyenin sorunla ve Çeşme'deki ecrimisil sorunuyla da Ankara'ya dönünce ilgileneceğini belirterek “Ecrimisil sorunu daha önce gündeme gelmişti. Çözüm için de Milli Emlak Genel Müdürümüze ‘tebliğ çıkartalım, çözüm üretelim' demiştik. Tamamen olmasa da kısmen çözülmüştü. O konuya da Ankara'ya gittiğimde bakalım. Esas itibariyle mahalli düzeyde emlak vergi değerlerini biz belirlemiyoruz. Emlak vergileri belediyede. Burada bir komisyon var. O komisyonda maliye belirleyici değil. O komisyon yerel yönetim tarafından belirleniyor. Bunu bilmenizde fayda var. Ama buna rağmen hala sıkıntı söz konusuysa ona da biz tekrar bakalım” diye konuştu.
İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ HALA YÜKSEK
İTO'nun 6111 sayılı kanun sonrasında ödemesini aksatanlara kolaylık sağlanması, vergisini zamanında ödeyenlere de prim desteği sağlanması yönündeki önerisinin bir bakış açısı olabileceğini dile getiren Şimşek, prensip olarak afların vergide uyum sorununa ve adaletsizliğe yol açtığını düşündüğünü anlattı. Türkiye'de istihdam üzerindeki ve şirket kazançlarındaki vergi yükünün giderek azaldığını ve OECD ülkeleri içinde iyi bir seviyeye geldiğini de ifade eden Şimşek, “İstihdam üzerindeki vergi yükü hala yüksek. Onu biraz aşağı çekmemiz lazım” diye konuştu.
“ALATURKA YAKLAŞIMLARA DEVAM DERSENİZ SORUN YAŞARIZ”
Hükümet olarak her alanda global bir bakış açısını benimsediklerini vurgulayan Şimşek, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda ortakların şirketten borç almalarının sınırlandırılması uygulamasına yönelik eleştirilere işaret ederek “O zaman ‘biz global ölçekte iş yapacağız ama alaturka yaklaşımlarımıza da devam edelim' derseniz orda biraz sorun yaşarız. Yani hala biz şirketimizden para alalım. Bunlar tartışmalı konular olmakla birlikte benim görüşüm onlardan farklı” dedi.
EN AZ 1.2 MİLYON EV SAHİBİNE BEYANNAME
Türkiye'de dolaylı vergilerin yüksek olmasıyla ilgili eleştirilere de yanıt veren Şimşek, “Bunlar kısmen doğru şeyler. Dolaylı vergiler yüksek ama neden? Bizim doğrudan vergiler o kadar az ki dolaylı vergiler çok yüksek görünüyor. Toplam içindeki diğerinin payına bakmak lazım. Matematik bu. Doğrudan vergi gelirlerini toplamada şu ana kadar performansımız yeterli değil. Bunu iyileştirmemiz lazım” değerlendirmesini yaptı. Vergiyi tabana yaymak için çaba gösterdiklerinin de altını çizen Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemde kira beyan eden mükellef sayısını en az 1.2 milyon kişiye çıkarmak için çalışma başlattıklarını, bu yönde bildirimler göndereceklerini dile getirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!