Aşırı sıcaklarda bitki bakımı

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcaklarda bitki bakımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 00:00

Çevre İşlem Birimi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Gülşen Şahin, yazın saksılı bitkilerin doğrudan güneş görmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çevre İşlem Birimi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Gülşen Şahin, yazın saksılı bitkilerin direkt olarak güneş almaması gerektiğini söyledi.
Saksı bitkilerini direkt güneşe koymak yerine yarı güneş gören yerlere koymanın daha doğru olacağını belirten Gülşen Şahin, “Bitkilerin güneşten korunması ve mutlaka havalandırılması gereklidir. Düzenli ve suyu azar azar vermek önemlidir, yapraklara da su püskürtmek daha sağlıklı olur” dedi. Klimalı ortamların saksı bitkilerine zarar verdiğini söyleyen Şahin, “Bitkileri klimalı ortamlardan uzak tutmak gereklidir, bitkiler soğuk ortamdan da etkilenerek üşüyebilirler. Kışın ise bitkileri kaloriferden uzak tutmalıyız, yine yapraklara su püskürterek kaloriferli ortamın etkilerinden koruyabiliriz. Kışın güneş daha az yakıcı olduğundan dolayı bitkileri direk güneşe çıkarabiliriz. Yazın da bitkilerin güneş görmeyecek şekilde havalandırılması gereklidir. Sigara kullanılan ortamdaki bitkilerde olumsuz etkilenmektedir” dedi.

Haberin Devamı

FOSFOR İÇERİKLİ GÜBRELER KULLANILMALI

Çiçek açmalarının ani sıcak artışlarından olumsuz etkilenebileceğini dile getiren Şahin, “Çiçek açan bitkileri güneşin olumsuz etkilerinden korumak için çeşitli bakım yöntemleri uygulanmaktadır. Evde yetiştirilen yapraklı ve süs bitkileri için fosfor içerikli gübreler kullanmak gereklidir. Bunları hipermarketlerden temin edebilirler. Gübrenin kullanımı için ilkbahar ve sonbahar ayları daha uygundur. Her bitki için çeşitli gübre türleri var. Yapraklar için yapraktan verilen gübreler, kökler için topraktan verilen gübreler var. Bu gübreler toz şeklinde, çubuk şeklinde, tablet şeklinde olabilir. Bitkinin daha sağlıklı olması için gübreleme yapmak mutlaka gereklidir. Sıcak bölgelerde mayıstan sonra bitkiler strese girebilir ve çiçek açmaları yavaşlar bu nedenle besin maddeleri bitkinin toprağına veya yaprağına verilmelidir” diye konuştu.
Halk arasında çiçek bakımı ile ilgili pek çok yanlış tekniğin de uygulandığını belirten Şahin, “Bitkinin sulama suyuna aspirin koyulması bu yanlış uygulamalardan biridir ve bunun bitkiye bir faydası yoktur. Çünkü aspirin toprağın kimyasını değiştirir. Bunun yerine hazır toprak veya funda toprağı, bir miktar bahçe toprağıyla karıştırılarak bitkinin toprak değişimi yapılmalıdır. Yine halk arasında çay çöpü, yumurta kabuğu da bitkinin toprağını beslesin diye konulmaktadır ama bunlar yeterli değildir. Bitkinin funda toprağı ile karıştırılarak beslenmesi gereklidir” dedi.
Bitkilerin türlerine göre bakım yöntemlerinin de değiştiğini kaydeden Şahin, “Eğreltiler nemli ortamları sevdiğinden yapraklarına su püskürtme tekniği ile sulamak daha doğru olur. Kaktüs türü bitkilerin ise fazla sulanmaması gereklidir, haftada bir kez sulamak yeterlidir, hatta kışın pek su vermemeliyiz yaza doğru azar azar sulamak gereklidir. Menekşe çeşitleri ise evde en çok yetiştirilen salon bitkisidir. Menekşeleri sularken de direk yaprağına su verilmemeli çünkü yaprak zarar görebilir, saksı altlığına veya toprağına su verilebilir. Begonvil ise güneşi seven bir bitkidir bu nedenle güneşli ama kuytu bir yerde durması gereklidir. Direk rüzgar görmemeli rüzgardan etkilenebilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!