Yine o: Tomahawk

Güncelleme Tarihi:

Yine o: Tomahawk
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2011 00:00

Adresi kendi bulan Tomahawk füzeleri, Irak savaşından sonra Libya krizinde de ortaya çıktı. ABD'nin sadece İngiltere ile paylaştığı füzelerin her biri 500 bin dolar....

Haberin Devamı

İSYANCILARIN SAVAŞ UÇAĞINI DÜŞÜRDÜLER (WEB TV)

ŞAFAK YOLCULUĞU OPERASYONU'NDAN İLK KARELER

İŞTE HAYALET UÇAK / Foto Galeri

Yine o

ABD’nin sadece İngiltere ile paylaştığı üstün teknoloji Tomahawk seyir füzeleri, Afganistan ve Irak’tan sonra Libya’da ortaya çıktı. Gemi ve denizaltılardan atılıyor.

Nükleer başlık tayışabiliyor, “Kızılderili baltası” anlamına geliyor

/images/100/0x0/55ea3deff018fbb8f8737bc1

Fiyatı 500 bin dolaradan, 1.4 milyon dolara kadar yükselebiliyor.

Libya’ya bu füzeleri, İngiliz HMS Triumph denizaltısı ve Akdeniz’deki 2 Amerikan savaş gemisi fırlattı.

Uzunluğu: 5.5-6.25 metre, ağırlığı 1315-1587 kilo, çapı 51.81 cm, menzili 2500 km.

450 kilo patlayıcı taşıyor, hızı saatte 880 km.

Hedefleri: Sığınaklar, radarlar, komuta merkezleri

Akıllı füze diye adlandırılıyor. Çünkü alçak irtifadan yeryüzüne paralel hareket ediyor, engellerin çevresinden dolanıyor, radara yakalanmıyor.

Taa ABD’den kalkıp geldi

LİBYA’nın semalarını kontrol etmek ABD’ye haftada 300 milyon dolara, yılda 15 milyar dolara mal olacak. Pentagon’un Stratejik ve Bütçe Değerlendirmeleri Merkezi’nin hesaplamalarına göre Libya’nın hava savunma sistemlerini yok edecek tek bir koordineli saldırı 500 milyon-1 milyar dolara patlıyor. Uçuşa yasak bölge sadece sahil şeridiyle yani yaklaşık 600 bin kilometrekarelik hava sahasıyla sınırlı tutulursa haftalık maliyet 30-100 milyon dolara inecek. 

- Radara yakalanmayan ve yakıt ikmali yapmadan binlerce kilometre uçabilen B-2 Hayalet (Stealth) uçakları, ABD’deki üslerinden havalanarak dün sabaha karşı Libya’ya bomba yağdırdı.
- Tomahawk akıllı füzeleri gibi Irak’a karşı düzenlenen Körfez Savaşı sırasında ünlenen B-2 Hayalet uçakları, daha önceden belirlenen hedeflere 40 akıllı bomba gönderdi.
- Lazer güdümlü sistemlerle nokta atışı yapabilen ve genellikle yer altı sığınaklarına karşı kullanılan bombalar, Libya’nın hava savunma sistemleri ile komuta merkezini hedefledi.

Tehdidi bitirdi

22 hedefin vurulduğunu açıklayan ABD, Libya’ın artık ‘uçuşa kapalı bölge’yi kontrol edecek uçaklara tehdit oluşturmadığını açıkladı.

İŞTE BOMBALAMA GÖRÜNTÜLERİ (WEB TV)     

CANLI YAYINDA SİLAH VE PATLAMA SESLERİ (WEB TV)

               

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!