Türkiye-Somali arasında hidrokarbon anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Somali arasında hidrokarbon anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2024 07:00

Türkiye ve Somali arasında, Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında hidrokarbon alanında işbirliği anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed’in imzaladığı anlaşma, Enerji Bakanlığı’nın açıklamasına göre Somali’nin kara veya deniz bloklarından petrol arama, değerlendirme, geliştirme ve üretimini içeriyor. Anlaşmayı sosyal medya hesabından “Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında iş birliğimizi geliştirmek üzere bir hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladık” sözleriyle duyuran Bayraktar, “Bu anlaşma ile Somali’nin sahip olduğu kaynakları Somali halkına kazandırmak üzere ortak faaliyetler gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki varlığını enerji alanındaki yeni iş birlikleri ile güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

PORTFÖY DEVRİ İDDİASI

Somali medyasındaki haberlerde Mogadişu yönetiminin ayrıca petrol portföyünü Türk hükümetine devrederek, Somali’nin petrol kaynaklarının müzakereleri, satışı ve üretimi yetkisini Türkiye’ye verdiği iddia edildi. İki ülke arasında geçen ay ise Somali karasularının terörizme ve korsanlığa karşı Türkiye tarafından korunmasını öngören, 10 yıl süreli bir savunma işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!