Televizyoncu başbakanın sonu

Güncelleme Tarihi:

Televizyoncu başbakanın sonu
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2008 13:14

Televizyonda yemek programları yapan dünyanın tek başbakanıydı. Halk yemek tariflerine bayılıyordu ama yönetim tarzına öfke yükseliyordu. Anayasa Mahkemesi program karşılığında maaş alıyor diye onu yargıladı ve istifası istendi.

Haberin Devamı

Tayland Anayasa Mahkemesi, Başbakan Samak Sundavarej'in televizyonda yemek programları yaparak anayasayı ihlal ettiğine ve istifası etmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, Samak'ın "anayasanın 267. maddesini ihlal ettiğine" ve bu yüzden "başbakan olarak görevinin sona erdiğine" karar verdi.

Sadece başbakan değil, hükümet de istifa etmek zorunda

Anayasa Mahkemesinin kararı, aynı zamanda hükümetin de istifa etmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu arada, iktidardaki Halkın İktidarı Partisi, Samak'ı yeniden aday göstereceğini açıkladı. Samak, dün çıktığı mahkemede, özel bir medya kuruluşu için söz konusu programları yapması karşılığında maaş aldığı iddialarını reddetmişti.

Yemek tarifleri iyi, yönetim tarzı kötü        Â

Televizyoncu başbakanın sonu


Başbakanlık görevine başlamasından iki ay sonra Samak, programlara çıkmayı bırakmıştı. Programlarında sunduğu yemek tarifleri oldukça beğenilmişti. Anayasaya göre başbakanın ve bakanların kar amacı güden özel kuruluşlarda çalışması yasak. Dava, Samak'a karşı sokak gösterilerinin başladığı 25 Mayısta açılmıştı.

Başbakanlık sarayı 26 Ağustos'ten beri işgal altında

Samak'ın istifasını isteyen hükümet karşıtları 26 Ağustostan beri Başbakanlığı işgal altında tutuyor. Protestocular, Samak istifa ederse işgali sona erdireceklerini söylemişlerdi, ancak mahkemenin bu kararının hükümet karşıtlarını tatmin edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

Başbakan Samak, protestolar üzerine iktidarı konusunda referandum yapmayı teklif etmiş, ancak protestoların öncülüğünü yapan Halk Demokrasi İttifakı bu teklifi reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!