Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı: 30 soykırım kurbanı daha toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı:  30 soykırım kurbanı daha toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2023 16:40

Srebrenitsa’da Sırp güçleri tarafından katledilen ve kimlik tespitleri yapılan 30 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tanımlanan Srebrenitsa soykırımında katledilen 30 kurban için bugün cenaze töreni düzenlendi. Kimlik tespitleri yapılan 30 kişi soykırımın yıl dönümünde düzenlenen törenle toprağa verildi.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törene, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bosna-Hersek Reisü'l-uleması Husein Kavazovic, Avrupa Birliği'nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Johann Sattler, yerel politikacılar ve Bosna-Hersek ve binlerce ziyaretçi katıldı.

Törende konuşan Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Denis Becirovic, Boşnak soykırımına ilişkin gerçeklerin anlatılmaya devam etmesi gerektiğini kaydetti. Soykırım hakkında konuşmanın insani ve medeni bir vazife olduğunu vurgulayan Becirovic, "Bizim ülkemizde yaşanan bir iç savaş değil, uluslararası bir silahlı çatışmaydı" dedi. Bugün de siyaset sahnesinde "Büyük Sırbistan" politikasını izleyen ve Bosna-Hersek'in egemenliği ile toprak bütünlüğünü tehdit eden siyasetçiler yer aldığını ifade eden Becirovic, "Bunların yanı sıra Bosna-Hersek Anayasası'nın altını kazıyan ve komşuları silahlanırken Bosna-Hersek'i demilitarize etmeye çalışan politikacılarımız da var. Boşnaklara yönelik soykırımın tekrarlanması yönündeki tehdit bertaraf edilmiş değil. Soykırıma giden süreçte etkili olan faktörler halen mevcut ve tekrar tehdit oluşturuyor" dedi.

Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı:  30 soykırım kurbanı daha toprağa verildi



EN KÜÇÜK KURBAN 15 YAŞINDA

Bugün defnedilen 30 soykırım kurbanından en genci öldürüldüğünde 15 yaşındaki Elvir Salcinovic oldu. Öldürüldüklerinde çocuk yaşta olanlar arasında ayrıca 17 yaşında öldürülen Semir Djozic ve 16 yaşında öldürülen Mustafa Mekanic ile Esed Klempic yer aldı. Bugün defnedilenlerin en yaşlısı ise öldürüldüğünde 65 yaşında olan Nezir Muminovic oldu.

GÖZYAŞLARI İÇİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Toplu mezarlardan çıkarılan ve kalıntılar üzerinde DNA analiziyle kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerinin rızası alınarak Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen bazı kurbanların yalnızca birkaç parça kemiği bulunabildi.
Soykırım kurbanları, Reisü'l-ulema Husein Kavazovic'in kıldırdığı cenaze namazının ardından yakınlarının gözyaşları arasında toprağa verildi.

YAS İLAN EDİLDİ

Bosna-Hersek'te Boşnak ve Hırvatların yoğun olarak yaşadığı Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) entitesi hükümeti, 11 Temmuz 2023 tarihini yas günü ilan etti.

Başkent Saraybosna ile birlikte birçok kentte saatler 12.00'yi gösterdiğinde soykırım kurbanları anısına sirenler çaldı, trafik durdu ve vatandaşlar soykırım kurbanlarına saygılarını ortaya koydu.

Öte yandan, Bosna-Hersek’te Sırpların yoğun olarak yaşadığı Sırp Cumhuriyeti entitesi, hukuki olarak kanıtlanmış olmasına rağmen Srebrenitsa soykırımını inkar etmeye devam ediyor. Srebrenitsa soykırımından hüküm giyen eski Bosnalı Sırp liderler Radovan Karadzic ve Ratko Mladic, aşırılık yanlısı Sırplar tarafından milli kahraman olarak görülüyor.

BAKMADAN GEÇME!