Son dakika: Assange için karar verildi!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Assange için karar verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2021 13:41

Londra'daki Yüksek Mahkeme, ABD'nin Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesini engelleyen karara yönelik temyiz başvurusunu kabul etti.

Haberin Devamı

İngiltere'de bu yılın başlarında gizli askeri belgeleri yayınlamasına ilişkin casusluk davasında WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın  ABD'ye iade talebini reddetmişti.

Bölge Yargıcı Vanessa Baraitser, iadeyi sağlık gerekçesiyle reddetmiş ve Assange'ın sert ABD hapishane koşullarında tutulması halinde kendini öldürebileceğini  söylemişti.

ABD TEMYİZE GİTTİ

Amerika Birleşik Devletleri karar üzerine temyize gitti. Avukat James Lewis, Assange'ın "ciddi ve kalıcı bir akıl hastalığı geçmişi olmadığını" ve kendine zarar vermeye karşı koyamayacak kadar hasta olma eşiğine ulaşmadığını söyledi.

ABD'li yetkililer, İngiliz yargıçlara, Assange'ı iade etmeyi kabul ederlerse, aldığı herhangi bir ABD hapis cezasını memleketi Avustralya'da çekebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bugün İngiltere Yüksek Mahkemesi,  ABD'nin itirazını kabul ederek,  Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi.

ABD, 50 yaşındaki Avustralya doğumlu Assange'ı, 2010 ve 2011'de binlerce gizli belgeyi yayımlaması nedeniyle 18 farklı suçtan yargılamak istiyor.

6 yıl Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan Assange, 2019'dan bu yana İngiltere'de cezaevinde.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!