Şaşkın ve tedirginiz

Güncelleme Tarihi:

Şaşkın ve tedirginiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 23:38

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Pekin’e doğru uçarken cuma günü kaybolan yolcu uçağından hâlâ haber yok. Havacılık yetkilileri, “Şaşkın ve tedirginiz” derken altı olasılık üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

14 ülkeden toplam 229 yolcu ve mürettebatı taşıyan MH370 sefer sayılı Boeing 777-200 tipi uçağın enkazı, üç gün geçmesine rağmen dün de bulunamadı. Malezya Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Azharuddin Abdul Rahman, cankurtaran botu olduğu sanılan bir objenin ne olduğunu anlamak üzere bölgeye gemi yollandığını açıklarken, “Uçağın akıbeti gizemini koruyor” dedi. Vietnam’ın güneyinde deniz üzerinde enkaz parçaları görüldüğü haberlerinin doğrulanmadığını açıklayan Rahman, “Her ihtimali araştırıyoruz. Uçağı bulmak için uğraşıyoruz. Her saat, her saniye denizin her bölgesine bakıyoruz... Şaşırmış durumdayız. Gerçekten ne olduğunu söyleyebilmek için somut delillerle birlikte uçağın parçalarına da ulaşmamız gerekiyor” dedi. 153 vatandaşı uçakta olan Çin’den, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang Malezya’ya arama çalışmalarını hızlandırma çağrısı yaptı. Soruşturma, uçağa çalıntı pasaportlarla bindiği tespit edilen iki yolcu üzerinde yoğunlaşıyor. Uçağa sahte pasaportla binen iki kişinin de biletini Tayland’dan bir seyahat bürosundan aldığı öğrenildi. Ancak belki de uçağın düşmesiyle bu kişiler arasında bağlantı olmayabileceği de söyleniyor. Çalıntı pasaportları kullanan yolcuların Asyalı’ya benzemediği kaydedilirken Malezya İçişleri Bakanı A. Zahit Hamidi, Avrupa pasaportu taşıyan bu iki kişinin kuşku uyandırmadan polis kontrolünden geçmelerini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Dün ayrıca uçağa binmek için kayıt yaptırdıkları halde binmeyen beş kişinin tespit edildiği belirtildi.

İşte 6 teori

Haberin Devamı

Uçağın kaybolduğu gün hava koşullarının iyi olduğu biliniyor. "Ne enkaz bulundu ne de sinyal alındı" diyen havacılık uzmanları, olayla ilgili şu teorilerin gerçekleşmiş olabileceğini öne sürüyorlar.

Motorları durdu: 2008 yılında Londra'da bir Boeing 777, motorları buz tuttuğu için acil iniş yapmıştı.
Kabin basıncı aniden değişmiş olabilir: 1999'da Cakarta Singapur arası uçan bir uçak bu nedenle yere çakılmış, 104 kişi ölmüştü. Ancak uzmanlar Boeing 777'in böyle bir durumda sinyal vermesi gerektiğini söyledi.
Pilot intihar mı etti: Geçen yıl kasım ayında Namibya’da 33 kişinin öldüğü kazada pilotun uçağı kasten düşürerek intihar ettiği ortaya çıkmıştı.
Türbulanstan çıkamamış olabilir: 2009 yılında Brezilya'dan Fransa'ya giden 228 kişiyi taşıyan Air France uçak, Atlantik Okyanusu üzerinde kaybolmuştu. Yolculara mezar olan uçağın yoğun türbülansa girdiği açıklanmıştı.
Metal yorgunluğu mu parçaladı: Boeing 777-200 uçağı, iki yıl önce Şanghay'da bir kaza geçirmişti. Park halindeki Airbus A340 uçağına çarpan uçağın kanat ucu hasarlanmıştı. Bakım ve tamir işlemlerinden sonra sefere verilmişti.
Terör saldırısı mı: İki yolcunun sahte pasaportlarla uçağa binmiş olması terör şüphelerini artırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!