Refah’ta savaş kapanı... 1.5 milyon Gazzeli Mısır sınırına itildi

Güncelleme Tarihi:

Refah’ta savaş kapanı... 1.5 milyon Gazzeli Mısır sınırına itildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 07:00

İsrail ordusunun operasyonları Gazze’nin güneyine doğru da genişlerken Gazzelilerin bombalardan kaçtığı son durak olan Mısır sınırındaki Refah’ta şartlar gün geçtikçe zorlaşıyor. 1.5 milyon kişi hayatta kalma savaşı verirken İsrail, yardımların ulaşmasını engellemeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Gazze Şeridi’nin kuzeyini yoğun saldırılar sonucu yerle bir eden İsrail ordusu, operasyonlarını güneye doğru genişlettikçe bu istikamete kaçan Filistinliler adeta kapana kısıldı. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, İsrail’in insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasını engellediği yönünde açıklamalar yaparken, yaklaşık 1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin son durak olarak sığındığı Mısır sınırındaki Refah kentinde insani dram yaşanıyor.

ÇADIRKENT GENİŞLEDİ

Gazze Şeridi’nin kuzeyinden başladığı kara harekâtını rehineler ve üst düzey Hamas üyelerine ulaşamadığı için orta kesimlerdeki Han Yunus kentine yönlendiren İsrail ordusu, şimdi de aynı gerekçeyle Refah’a yönelik operasyonların sinyalini veriyor. İsrail saldırılarından kaçan yüzbinlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentinde ise büyük bir insani kriz yaşanıyor. Yeterli altyapının bulunmadığı ve insani yardımların ulaştırılmasında ciddi sorunlar yaşanan bölgede insanlar, derme çatma barakalarda ve çadırlarda yaşamaya çalışıyor. ABD merkezli Maxar uzay teknolojileri şirketinin uydu görüntülerine göre Refah’taki yaklaşık 1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinliyi barındıran çadırkent hızla genişliyor. Görüntüler, Filistinlilerin savaştan kaçmak için sığınma arayışına girdiği 10 Aralık ile 3 Şubat tarihleri arasında Refah’ta önceden açık olan alanın çoğunun çadırlarla dolduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

HAMİLE KADINLARIN ÇİLESİ

Temiz su, gıda, hijyen ve sağlık hizmetlerinin bulunmadığı ortamda, en çok da çocuklar ve kadınlar zorlanıyor. Refah’taki hamile kadınlar, tıbbi yardım olmadan aşırı kalabalık barınaklarda, umumi banyolarda ya da çadırlarda yakınlarının yardımıyla doğum yapmak zorunda kalıyor. Şehirdeki tek doğum hastanesi El Emirati’de ancak günde 80 doğum gerçekleştirilebiliyor. Sağlık görevlileri hamilelerin çoğunda yetersiz beslenmeden kaynaklı anemi görüldüğünü belirtiyor.

‘SALDIRILAR SÜRECEK’

Öte yandan, dünya yoğunlaşan diplomatik çabalar sonucu olası bir ateşkes anlaşmasını beklerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “saldırılar sürecek” mesajı verdi. Partisi Likud’un haftalık toplantısında konuşan Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının aylarca sürebileceğini belirtti. “Amacımız Hamas’a karşı kesin bir zafer. Hamas lider kadrosunu öldüreceğiz, bu nedenle Gazze Şeridi’nin her bölgesinde aktif olmaya devam etmeliyiz” diyen Netanyahu, ateşkes ve rehine takası görüşmeleriyle ilgili ise, “Hamas’ın kabul edilemeyecek talepleri olduğunu” savundu. İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerindeki en büyük sorun, Hamas kalıcı bir ateşkes talep ederken İsrail’in bunu kabul etmemesi olarak görülüyor.

Haberin Devamı

BM: YARDIMLAR ENGELLENİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail’in, Gazze’nin kuzeyine yardım girişlerinin çoğunu engellemeyi sürdürdüğünü söyledi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ocak ayında Gazze’nin kuzeyi için planladığı yardım operasyonlarının 61’inden sadece 10’unu gerçekleştirebildiğini ifade eden Dujarric, diğerlerinin İsrail tarafından engellendiğini bildirdi. Dün de İsrail topçuları Gazze’nin kuzeyine giden bir yardım konvoyunu hedef aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!