Elebaşı bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Elebaşı bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 20:09

Fransız polisi dün Paris’teki terör saldırılarının planlayıcısı Abdülhamid Abaaoud’un bulunduğu iddia edilen bir eve şafak baskını yaptı. Baskın sırasında bir kadın üzerindeki bombaları infilak ettirirken Abaaoud’un akıbeti belirsizliğini koruyor. ABD’li Washington Post gazetesine göre, elebaşı ölenler arasında ancak Paris savcılığı bu bilgiyi doğrulamadı.

Haberin Devamı

FRANSIZ polisi dün Paris’in Saint-Denis banliyösündeki bir apartman dairesine yerel saatle 04.27’de operasyon yaptı. 100 polisin katıldığı operasyon 16 Kasım’da gelen bir ihbar, bu ihbar sonrasında yapılan çok sayıda kontrol sonrasında Paris’te 129 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının planlayıcısı Abdülhamid Abaaoud’un bu adreste bulunduğu düşüncesiyle yapıldı. 

ÜÇÜNCÜ TERÖRİST ŞÜPHESİ

Operasyondan saatler sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Paris Savcısı François Molin, polisin 5 bin mermi kullandığı operasyonda bir kadının üzerindeki bombayı patlattığını, 1’i kadın, 7’si erkek toplam 8 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bu kişilerin kimliklerini belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Molin, polis operasyonunda yakalananların arasında Abaaoud veya Paris’teki saldırıyı düzenleyen 8’inci saldırgan Salah Abdeslam’ın olmadığını kaydetti. Molin, “Bir tanesi kadın canlı bomba olmak üzere en az iki ölü var. Saldırının şiddeti nedeniyle vücutlar hızlı kimlik belirlemesine imkân vermiyor. Bu nedenle ölü sayısını net olarak veremiyoruz. Gerekli teknik çalışmalar sonrasında belirlenecek. Şu aşamada belirlenmiş isim de yok” diye konuştu.
Fransız televizyon kanalı BFMTV’ye konuşan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, operasyonun enkazında belki üçüncü bir teröristin cesedine ulaşılabileceğini söyledi. ABD’li Washington Post gazetesiyse Avrupalı güvenlik kaynaklarına dayandırıdığı haberinde operasyon sırasında Abaaoud’un öldüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

SALDIRI HAZIRLIĞINDAYDILAR

Molin, “Nötralize edilen hücrenin silahları ve yapısı eyleme geçebilecek pozisyonda olduklarının kanıtı niteliğinde” diye konuştu. Fransa 2 televizyon kanalı da ölen militanların, başkentin finans merkezi olarak bilinen ve birçok büyük şirketin genel merkezinin bulunduğu La Defense ile Rossy Havalimanı’nda terör saldırısı hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. Söz konusu bölgede Fransa’nın büyük bankaları ile şirketlerinin yönetim binaları yer alıyor. Fransız basınında yer alan bir diğer iddiaysa çatışma sırasında üzerindeki bombayı patlatan kadının, Abaaoud’un 1989 doğumlu kuzeni Hasna Aitboulahcen olabileceği.

Haberin Devamı

Öte yandan görgü tanıklarının ‘Savaş gibi’ dediği operasyon sırasında 5 polisin yaralandığı bir polis köpeğinin de militanların açtığı ateş sonucu öldüğü açıklandı.

HOLLANDE: KAFELERE, MÜZELERE GERİ DÖNÜN

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dün yaptığı konuşmada, “Hayat bütünüyle devam etmeli. Kafeleri, konserleri, spor müsabakaları, müzeleri olmadan Fransa ne olurdu? Fransa olduğu gibi kalmalı. Hayatlarımıza devam etmek görevimizdir” dedi. Ülke genelinden gelen belediye başkanlarına hitap eden Hollande, Paris’teki saldırılarla ilgili olarak “Bu eylem bizim savaşta olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi. IŞİD’e karşı hava operasyonlarında kullanılmak üzere Charles de Gaulle uçak gemisinin bölgeye gönderildiğini belirten Cumhurbaşkanı Hollande, böylece bölgedeki vuruş güçlerinin üç katına çıktığını kaydetti. Hollande, “Sadece birkaç ülkeyi değil tüm dünyanın huzurunu tehdit eden bu örgütü ortadan kaldırmak gerek” diye konuştu. Saldırıların olduğu akşam ilan edilen olağanüstü hali de üç aya kadar uzatmak istediklerinin altını çizen Hollande, ilgili yasa tasarısının meclise sunulacağını söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!