Netanyahu son anda ‘hükümeti kurdu’

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu son anda ‘hükümeti kurdu’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 07:00

İsrail’de 2021’e kadar 12 yıl başbakanlık yapan Netanyahu, 1 Kasım seçimleri sonrasında hükümeti kurmayı başardığını açıkladı. Netanyahu sürenin dolmasına dakikalar kala Cumhurbaşkanı Herzog’u haberdar etti.

Haberin Devamı

İsrail’de 1 Kasım’daki seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu, hükümeti kurması için 21 Aralık gece yarısındaki sürenin bitmesine dakikalar kala İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u telefonla arayarak hükümeti kurduğunu bildirdi.

‘HALLETTİM’ DEDİ

Ancak Netanyahu’nun açıklamasına rağmen, Netanyahu’nun başını çektiği sağ blok partileri arasında yalnızca bir resmi anlaşma imzalandığı belirtiliyor. Netanyahu’nun kabine listesini hemen açıklama zorunluluğu bulunmazken, İsrail parlamentosu Knesset’te güvenoyu oturumunun 2 Ocak’ta yapılması bekleniyor.

ANLAŞMA YOK

Öte yandan İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Netanyahu’nun öncülüğündeki sağ blokta yer alan Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği, Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partileri arasında resmi koalisyon anlaşmaları imzalanmış değil. Şu ana kadar yalnızca Likud ve Birleşik Tevrat Yahudiliği arasında anlaşma imzalanmış durumda. Ancak Netanyahu’nun listeleri açıklamak için 2 Ocak’taki güvenoyu oturumundan 24 saat öncesine kadar süresi bulunuyor. Netanyahu’nun koalisyon görüşmelerini tamamlaması öngörülse de detaylarda sorunlar çıkma ihtimali olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

AŞIRICILAR BİR ARAYA GELDİ

İsrail’de son 4 yılda 5’inci kez yapılan seçimlerde, Netanyahu’nun liderliğindeki sağ blok 120 sandalyeli mecliste 64 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu elde etmişti. Sol ve liberal 8 partili Yair Lapid hükümetinden görevi devralacak Netanyahu, aşırı muhafazakâr ve milliyetçi partilerle en sağcı hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!