'Menbiç IŞİD'in Avrupa'ya geçiş noktası'

Güncelleme Tarihi:

Menbiç IŞİDin Avrupaya geçiş noktası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2016 00:42

TERÖR örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’nin ve Arap müttefiklerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD’in elindeki Menbiç’i tamamen kuşatırken, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Menbiç operasyonunun Avrupa başkentlerini de terör saldırılarından koruyacağını söyledi.

Haberin Devamı

McGurk, önceki gün düzenlediği basın toplantısında “Menbiç, Paris ve Brüksel saldırılarını düzenleyenlerin geçtiğini düşündüğümüz yer. Rakka’dan Menbiç’e ve oradan da saldırılarını organize ettikleri başkentlere gittiler” dedi. SDG’nin çok hızlı ilerlediğini ve Menbiç’in neredeyse tamamen kuşatıldığını kaydeden Brett McGurk, “Menbiç bir kere IŞİD’in elinden alındığında, Rakka’dan çıkış yapma imkanları tamamen bitecek. Savaşçılarını getiremeyecek, bizi, müttefiklerimizi ve ülkelerimizi tehdit edemeyecekler” ifadelerini kullandı. Özel Temsilci McGurk, Twitter adresinden de “SDF, Menbiç ile el Bab arasındaki yolu kesti. IŞİD teröristleri şimdi tamamen kuşatıldı. Çıkış yok” diye yazdı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Menbiç’teki sivillerin durumuna dikkat çekti. Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, “Kentten çıkış yolları kesilmişken, 10 binlerce sivil ayrılamıyor” dedi. Abdülrahman, kentteki fırınların cuma gününden beri kapalı olduğunu ve yiyecek bulmanın zorlaştığını ekledi. SDG’nin, Menbiç’i kuşatmasının ardından kentin batısında ilerlemeye devam ettiğini ve IŞİD’in elindeki bir diğer bölge olan el Bab’a sadece 17 km uzaklıkta olduklarını duyurdu.

IŞİD'E BİR DARBE DE LİBYA'DA
IŞİD, bir darbe de Libya’da yedi. Batılı ülkelerin desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler, IŞİD’in elindeki Sirte limanını kontrol altına aldı. General Muhammed el-Guşri, IŞİD liderlerinin güneydeki çöle kaçtığını ancak birçok militanın Sirte kent merkezinde kuşatma altında olduğunu söyledi. Sirte’yi 2015 haziranından beri IŞİD kontrolünde. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!