Son dakika... Şimdiye kadarki en derin saldırı: İsrail 'Birim 4400'ü vurdu! İsrail medyasından Türkiye itirafı: Orta Doğu sarsılabilir

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Şimdiye kadarki en derin saldırı: İsrail Birim 4400ü vurdu İsrail medyasından Türkiye itirafı: Orta Doğu sarsılabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2024 08:08

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin sunduğu Gazze’de ateşkes ilan edilmesini öngören teklifi dün gece kabul etti. Bölgede tansiyonun düşmesi beklenirken İsrail güçleri şimdiye kadarki en derin saldırıyı gerçekleştirerek Hizbullah'a ait bölgeleri hedef aldı. Hamas BM Güvenlik Konseyi’nden geçen Gazze Şeridi’nde üç aşamalı ateşkes teklifine uluslararası destek talep eden ve Hamas’a teklifi kabul etmesi çağrısında bulunan kararı kabul ettiklerini duyurdu. İsrail medyası ise ülkenin ticari olarak Türkiye ile yollarını ayırmak istediğini ancak bu durumunun Orta Doğu'yu sarsabileceğini yazdı.

ABD: "Hamas'ın Katar ve Mısır'a ilettiği bu cevabı aldık ve şu anda değerlendiriyoruz"

Hamas'ın, Mısır ve Katar'a ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını iletmesinin ardından ABD'den açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Hamas'ın cevabının ABD'nin eline ulaştığını aktararak, "Hamas'ın Katar ve Mısır'a ilettiği bu cevabı aldık ve şu anda değerlendiriyoruz" dedi.

Hamas, Biden’ın açıkladığı ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 249 gündür devam ederken, Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti.

Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasına olumlu baktıklarını ve hazır olduklarını belirterek, "Yanıt, Filistin halkımızın çıkarlarına ve Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulması gerekliliğine öncelik vermektedir" dedi.

Katar ve Mısır, Hamas'ın ateşkes önerisine ilişkin cevap verdiğini doğrulayarak, "İki ülke ABD ile ortak arabuluculuk çabalarının bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini ve arabulucuların yanıtı inceleyerek sonraki adımlar konusunda ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacaklarını teyit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Berlin İdare Mahkemesi, İsrail'e silah ihracatının engellenmesi talebini reddetti

Almanya’da Berlin İdare Mahkemesi, Filistinli grupların Almanya’nın İsrail'e silah ihracatının engellenmesine yönelik talebini reddetti. Avrupa Hukuki Destek Merkezi (ELSC), Filistin için Hukuk ve Filistin Kamu Diplomasisi Enstitüsü'nün de bulunduğu çeşitli kuruluşlar tarafından desteklenen talepte, Gazze Şeridi’nde Almanya’nın İsrail’e ihraç ettiği silahların insancıl hukuku ihlal edecek şekilde kullanıldığını ifade etti.

Almanya'nın bu yıl İsrail'e silah ihracatına ilişkin kararların fiilen beklemede olduğunu belirten Mahkeme, 'Almanya'nın uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal edecek şekilde ihracata izin verme ihtimalinin bulunduğunu göstermediğini' söyledi. Mahkeme, ayrıca Alman hükümetinin silah ihracat izinlerini reddetme, ek koşullar ekleme veya alıcı ülkeden silahların kullanımını kısıtlama taahhüdü alma yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Karara tepki gösteren avukat grupları, kararın anlaşılmaz olduğunu belirterek, Alman hükümetinin bekleyen silah ihracatı başvurularını gizli tuttuğunu ve bu nedenle önceden haberdar olmanın imkansız hale geldiğini aktardı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün yıllık raporuna göre, 2023 yılında İsrail'in tüm silah alımlarının yüzde 30'unu gerçekleştiren Almanya, İsrail'in 2023 yılındaki silah alımlarının yüzde 69'unu gerçekleştiren ABD'nin ardından İsrail'in en büyük silah tedarikçisi konumunda yer aldı.

ABD’den Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilere 404 milyon dolar yardım

Ürdün'ün başkenti Amman'da Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM) ile ortaklaşa "Gazze Şeridi'nde acil insani müdahale" konulu uluslararası konferans devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Filistinlilere 404 milyon dolar daha yardım yapacağını açıkladı.

BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından İsrail'e kınama mesajı
BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından İsraile kınama mesajı

BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yayınlanan ortak bildiride İsrail'in Filistin saldırıları kınandı. Yapılan açıklamada, “Bakanlar, ilgili BM Genel Kurulu kararlarının ve BMGK'nin 2720 sayılı kararının uygulanması ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivil nüfusa doğrudan güvenli ve engelsiz şekilde insani yardımın derhal ulaştırılması çağrısında bulundu.

Bakanlar, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonunu ve bunun sivil yaşamı doğrudan etkileyen sonuçlarını, özellikle de buradaki Filistinli sivillerin yoğunluğu ve Filistin'den Refah geçişinin askıya alınmasının yol açtığı insani felaketi göz önünde bulundurarak kınadı. Ayrıca Filistin halkını topraklarından zorla çıkarmayı, sınır dışı etmeyi veya başka bir yere göndermeyi amaçlayan her türlü girişimi reddettiklerini yineledi” denildi.

Artan gerilimin Orta Doğu bölgesinin geri kalanına yayılma tehlikesi konusunda uyarı yapılan bildiride, "Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı dava çerçevesinde Uluslararası Adalet Divanı'nın geçici tedbirler aldığına dikkat çektiler. Bakanlar, İsrail'in uluslararası hukuku, Şartı, BM kararlarını ve mahkeme kararlarını bariz bir şekilde göz ardı etmesi konusunda ciddi endişelerini dile getirdiler. Ortak bildiride BRICS ülkelerinin Ukrayna sorununun çözümüne dair arabuluculuk tekliflerinin memnuniyetle karşılandığı da belirtilirken bugün gerçekleşen BRICS+ Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın oturumunda ise devletler arası eşit ve dengeli kalkınma politikası üzerinde duruldu" ifadesi kullanıldı.

Ürdün Kralı II. Abdullah: “Gazze'ye yardım ulaştırılması ateşkesi bekleyemez”

Ürdün Kralı II. Abdullah, Gazze'ye acil insani yardımın ele alındığı konferansta yaptığı konuşmada, "Gazze'deki uluslararası insani yardım ciddi şekilde yetersiz kaldı, yardımların ulaştırılması her düzeyde engellerle karşı karşıya kaldı. İnsani yardım ulaştırılması ateşkesi bekleyemez" diyerek yardımların ulaşmasının en etkili yolunun kara koridoru olduğunu vurguladı.

İsrail medyasından Türkiye itirafı

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün katıldığı Dışişleri ve Savunma Komitesi toplantısında Türkiye-İsrail ilişkilerine değindi. İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız katliamlarına sert tepki gösteren Türkiye'nin Mayıs ayında İsrail ile olan ticari bağlarını kopardığından beri iki ülke arasındaki ticari durum belirsizliğini koruyor.

İsrail Maariv gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, İsrail Dışişleri Bakanı Katz,toplantıda ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilere zarar verme niyetinde olmadığını açıkça belirtti ancak ticari ilişkileri azaltmak konusunda oldukça kararlı. Katz'ın Türkiye ile ticari ilişkilere alternatif seçenekleri Mısır, Yunanistan, Rusya, Çin ve Hindistan olarak sıraladığını yazan gazete 'İsrail ekonomik olarak Türkiye'den ayrılabilir ve bu Orta Doğu'yu sarsabilir' başlığını kullandı.


Yardım tırları Gazze'ye ulaşamıyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırındaki Refah kentine yönelik operasyonu nedeniyle bölgeye yardım girişi yapılamıyor. Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma ve İnsani Yardım kurumu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, insani yardım taşıyan 2 binden fazla tırın Gazze'ye girmek üzere Mısır'da beklediği belirtildi. Yoğun askeri operasyonlar nedeniyle Refah sınırının kapalı olduğu aktarılan açıklamada, AB’nin sürekli, engelsiz ve güvenli bir şekilde insani yardıma erişimi savunduğu vurgulandı.


Gazze'de can kaybı 37 bin 164'e yükseldi

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki katliamlarına 249 gündür devam ediyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 3 saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiği, 120 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 164'e, yaralı sayısının ise 84 bin 832'ye yükseldiği kaydedildi.

Hamas, BMGK’da kabul edilen ateşkes kararını kabul etti

ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı Gazze Şeridi’nde üç aşamalı ateşkes teklifine uluslararası destek talep eden ve Hamas’a teklifi kabul etmesi çağrısında bulunan karar tasarısı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunuldu. Karar tasarısı, 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul edilirken, Rusya çekimser kaldı. BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamanın ardından Hamas, BMGK’de kabul edilen kararı kabul ettiğini duyurdu.

Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri yaptığı açıklamada, detayları görüşmek üzere müzakereye hazır olduklarını söyleyerek İsrail'in buna uymasını sağlamanın Washington'a bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. Zuhri, “ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararını uygulayarak işgali derhal sona erdirmeye konusundaki taahhütlerini yerine getirmek için gerçek bir sınavla karşı karşıya” dedi.

İsrail askerleri, rehine operasyonunda insani yardım kamyonuyla bölgeye sızmış

Filistin Kızılayı, İsrail askerlerinin 8 Haziran’da Nusairat kampına düzenlediği, 274 Gazzeli sivilin hayatını kaybettiği rehine kurtarma operasyonunda, bölgeye insani yardım kamyonuyla sızdıklarını açıkladı. Örgüt, İsrail’in bu eyleminin insani yardım kuruluşlarına güveni azaltacağını ve çalışanlarının güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.



Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Filistin Kızılay Derneği, bir insani yardım kamyonunun askeri operasyonlar için kılıf olarak kullanılmasının yarattığı tehlikeler konusunda uyarıda bulunmaktadır. Geçtiğimiz Cumartesi günü İsrail işgal güçleri Gazze'nin merkezindeki Nuseirat kampına sızmak için bir yardım kamyonu kullandı ve ardından yüzlerce insanın ölümüne yol açtı. Katliam 64'ü çocuk, 57'si kadın olmak üzere 274 kişinin ölümüne ve 700'e yakın kişinin de yaralanmasına neden oldu.

 

İsrail'in eylemleri birkaç nedenden ötürü endişe vericidir. Bunlardan biri, çatışmanın ortasında kalan insanlar için güvenilir bir kaynağı kullanmak, hainlik suçunu yasaklayan uluslararası insancıl hukukun ve teamül hukukunun ihlalidir. Askeri güçlerin bir yardım kamyonunun içinde saklanması sivillere karşı işlenmiş bir savaş suçu olarak kabul edilmektedir. İşgal güçleri yardım yapıyormuş gibi görünerek insanları kandırmıştır.

 

İkinci neden ise sivil halkın yardım götürenlere olan güvenini yok etmesidir. Bu da yine insani yardım çalışanlarını ve sağlık çalışanlarını risk altına sokmaktadır. Bu eylemler, Gazze'de yaşayan insanların çaresizce yardıma ihtiyaç duyduğu, akut gıda güvensizliğinden muzdarip olduğu ve kıtlık endişesinin devam ettiği bir zamanda gerçekleşmektedir.”

Türkiye: Kararı memnuniyetle karşılıyoruz
Türkiye: Kararı memnuniyetle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanlığı kararı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararı sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 10 Haziran günü kabul edilen, Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, Gazze’deki katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.Hamas’ın söz konusu ateşkes planına yapıcı ve olumlu yaklaşımını memnuniyetle karşılıyoruz.İsrail’in, kalıcı ateşkese riayet edeceğini taahhüt etmesi ve söz konusu kararın tüm unsurlarını eksiksiz şekilde uygulaması şarttır.

Türkiye, savaşın kalıcı şekilde sona ermesini, İsrail’in Gazze’nin tamamından geri çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden imarını sağlayacak adımlara katkı vermeyi sürdürecektir."

Şimdiye kadarki en derin saldırı: IDF Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail ordusu, Lübnan'ın kuzeyindeki Baalbek bölgesinde Hizbullah'ın lojistik takviye birimi olarak tanımladığı 'Birim 4400'e ait askeri yerleşkeyi vurduğunu duyurdu. Hizbullah'a ait iki askeri binanın da aralarında bulunduğu Güney Lübnan'ın Itatron bölgesine de saldırılar düzenlendiğini açıklayan IDF, saldırıların Pazartesi gecesi İsrail askeri helikopterinin düşürülmesine tepki olarak gerçekleştirildiğini vurguladı.

Lübnan medyası saldırıların Hemel Bölgesi'nde gerçekleştiğini bildirdi ve AFP'ye konuşan kaynaklar saldırılarda üç Hizbullah üyesi dahil 5 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

The Jerusalem Post'a göre bu, İsrail'in şu ana kadar çatışmada cesaret ettiği en derin saldırıydı.

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudileri zorunlu askerlikten muaf tutan yasa tasarısı kabul edildi

İsrail medyası Haredilere askerlik hizmetinden muafiyet tanıyan zorunlu askerlik yasa tasarısının parlamentodaki 120 milletvekilinden 63'ünün oyuyla onaylandığını duyurdu. Savunma Bakanı Yoav Galant'ın karşı çıktığı tasarının yürürlüğe girmesi için ikinci ve üçüncü okumada onaylanmak üzere parlamentonun Dışişleri ve Güvenlik Komitesi'nde tartışılacak.

Yoav Gallant, Benny Gantz'ın istifasını 'hata' olarak nitelendirdi
Yoav Gallant, Benny Gantzın istifasını hata olarak nitelendirdi

Times of Israel'de yer alan habere göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant,Benny Gantz'ın İsrail'in savaş kabinesi ve olağanüstü hal hükümetinden istifa ederek bir "hata" yaptığına inandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze için ateşkes teklifini kabul etti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze için ateşkes teklifini kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin sunduğu Gazze’de ateşkes ilan edilmesini öngören teklifi kabul etti.Kabul edilen karar tasarısında tamamen bir ateşkesin gerçekleşmesi, Hamas’ın elindeki rehineleri bırakması, hayatını kaybeden rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması öngörülüyor.

ABD’nin de içinde olduğu 15 koltuklu Güvenlik Konseyi’nde 14 üye taslak lehine oy verdi, Rusya çekimser kaldı.Kararda İsrail’in teklifi kabul ettiği belirtilirken Hamas’a da bir an önce yeşil ışık yakması çağrısında bulunuldu.Ateşkes planında üç aşama öngörülüyor.

İlkinde rehine ve mahkum takası ile kısa süreli ateşkes uygulanması planlanıyor.

İkinci aşamada kalıcı olarak düşmanlıkların sona erdirilmesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi var.

Üçünü aşamada ise savaş boyunca neredeyse tamamen yok olan Gazze’nin yeniden inşası yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!