Son dakika...Netanyahu'nun savaş kabinesi adeta dağıldı, peş peşe istifalar... BMGK ilk kez 'Gazze'de ateşkes" dedi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2024 23:23

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gadi Eisenkot da, Benny Gantz'ın ardından Netanyahu hükümetinden istifa ettiğini açıkladı. Uzmanlar istifaların Netanyahu üzerindeki baskıyı artıracağını öne sürerken, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir Netanyahu'ya mektup yazarak savaş kabinesine kendisinin alınmasını istedi. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, ABD’nin sunduğu Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için Hamas’a çağrıda bulunan karar tasarısını kabul etti.

"Geç kalınmış bir karar olsa da memnuniyet vericidir"

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, BMGK kararı sonrası açıklamalarda bulundu. Kılıç, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘ateşkes’ oylamasında çıkan sonuç, her ne kadar geç kalınmış bir karar olsa da memnuniyet vericidir. Bu kararın bir an evvel yürürlüğe girmesi ve ateşkes sürecinin başlaması için uluslararası desteğin acilen sağlanması gerekmektedir. Gazze’de aylardır devam eden zalimliğin ve insanlık dışı soykırımın sona ermesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız." dedi.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Hamas'tan BMGK kararı sonrası yapılan açıklamada, "Hamas, Güvenlik Konseyi kararının içeriğini memnuniyetle karşılıyor. Halkımızın talepleri ve direnişimiz doğrultusunda bu ilkelerin uygulanması konusunda dolaylı müzakerelere girmek için arabulucularla iş birliği yapmaya hazırız" denildi

BMGK ilk kez 'Gazze'de ateşkes" dedi

BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de hemen ateşkes öngören ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin karar tasarısı kabul edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı, Gazze Şeridi’nde üç aşamalı ateşkes teklifine uluslararası destek talep eden ve Hamas’a teklifi kabul etmesi çağrısında bulunulan karar tasarısı; 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul edilirken, Rusya çekimser kaldı.Çatışmaların kalıcı ve kapsamlı bir şekilde sona erdirilmesi için önerilen üç aşamalı plana göre ilk aşamada kadınlar, yaşlılar ve yaralılar da dahil olmak üzere rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinli tutukluların değişimi ile derhal, tam ve tam bir ateşkes sağlanması gerektiği belirtiliyor. Bu aşama ayrıca İsrail güçlerinin Gazze’nin nüfuslu bölgelerinden çekilmesini, Filistinlilerin kuzey de dahil olmak üzere bölgedeki evlerine ve mahallelerine geri dönmesini ve insani yardımın geniş ölçekte güvenli ve etkili bir şekilde dağıtılmasını da içeriyor. İkinci aşamada, hala Gazze’de bulunan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi karşılığında krizin kalıcı olarak sona erdirilmesi öngörülüyor. Üçüncü aşamada ise Gazze için birkaç yıla yayılan bir yeniden inşa planının başlatılması ve ölen esirlerin cesetlerinin teslim edilmesi hedefleniyor. Öte yandan İsrail, BMGK'nın aldığı ateşkes kararını reddettiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Netanyahu ile bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır'daki temaslarının ardından İsrail'e geldi. Blinken, Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Blinken ve Netanyahu'nun esir takasını içeren ateşkes anlaşmasına yönelik çabaları ele alması bekleniyor.

Blinken, Netanyahu ile görüşmesinin ardından başkent Tel Aviv'e geçerek İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelecek. Blinken, yarın ise İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, muhalefet lideri Yair Lapid ve dün koalisyondan ayrılan Ulusal Birlik Partisi lideri ve İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile görüşecek. Blinken, ayrıca Gazze Şeridi'ndeki ABD'li rehinelerin aileleriyle de bir araya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Sisi bir araya geldi
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Sisi bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu çerçevesinde Mısır'a geldi. Blinken, başkent Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması, esir ve tutukluların takası için yürütülen ortak çabalardaki son gelişmeler gözden geçirildi.

Ortak çabaların mevcut aşamada yoğunlaştırılmasının kararlaştırıldığı görüşmede, Mısır'ın Gazze halkına insani yardım ulaştırma çabaları da ele alındı.

Cumhurbaşkanı Sisi görüşmede insani yardım ulaştırılmasının önündeki engellerin kaldırılması için ortak uluslararası çabaların önemini vurgularken, Gazze'ye yönelik savaşın sona erdirilmesi, çatışmanın genişlemesinin önlenmesi ve iki devletli çözümün uygulanmasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail polisinden Ulaştırma Bakanlığı’na “yolsuzluk” baskını

İsrail’de polis, Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in kendisini siyasi yardımda bulunan yerel yetkililere sistematik olarak “ayrıcalık” yaptığı haberlerinin basında yer bulmasının ardından Ulaştırma Bakanlığı'ndaki faaliyetlerle ilgili “dolandırıcılık” ve “görevi kötüye kullanma” şüphesiyle soruşturma başlattığını açıkladı. Yolsuzluk soruşturması çerçevesinde Batı Kudüs’te bulunan Ulaştırma Bakanlığı ofislerine baskın yapan polis ofislerde arama yaparak bazı belgelere el koydu.

Polis, Bakan Regev’in soruşturmanın konusu olup olmadığına dair açıklama yapmadı.İsrail basınında yer alan haberlerde, Regev’in, Likud’un ön seçimlerinde belediye başkanları ve yerel yetkililerden aldığı destek düzeyine göre şehirleri sıraladığı, şehirlere ve belediyelere kendisine verdikleri destek oranında kolaylık sağladığı iddia edildi.

Haniye'den istifa eden Gantz'a: “Batmadan önce gemiden atlamaya çalışıyorlar”
Haniyeden istifa eden Gantza: “Batmadan önce gemiden atlamaya çalışıyorlar”

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, istifa ettiğini ve partisinin koalisyon hükümetinden çekildiğini duyurmuştu. Daha sonra da İsrail savaş kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot istifa etmişti. Konuya ilişkin açıklamada Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'den geldi.

Haniye, Gantz ve Eisenkot'un istifalarına da değinerek “Batmadan önce gemiden atlamaya çalışıyorlar” dedi. Gantz ve Eisenkot'un istifasının İsrail'in siyasi sisteminin “çöküşte” olduğunu gözler önüne serdiğini açıklayan Haniye, Netanyau'ya alteratif olarak gösterilen Gantz'ın Netanyahu'dan bir farklı olmadığını ifade ederek, “Her ikisi de yıkım peşinde koşan katiller” dedi.

Gazze'de can kaybı 37 bin 124'e yükseldi
Gazzede can kaybı 37 bin 124e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 5 saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiği, 218 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 124'e, yaralı sayısının ise 84 bin 712'ye yükseldiği kaydedildi.

Husilerden Aden Körfezi’nde 2 gemiye füze saldırısı

Yemen'deki İran destekli Husiler, Aden Körfezi’ndeki ticari gemileri hedef aldı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından dün gece saatlerine yapılan açıklamada, Husilerin kontrolündeki bölgelerden Aden Körfezi'ne iki gemisavar balistik füze fırlatıldığı, füzelerden birinin İsviçre tarafından işletilen Liberya bandralı konteyner gemisi Tavvishi'ye isabet ettiği belirtildi. Saldırı sonucu gemide hasar meydana geldiği ancak geminin seferine devam ettiği kaydedildi. Diğer füzenin ise bölgedeki koalisyon güçleri tarafından başarıyla imha edildiği, olayda kimsenin yaralanmağı bildirildi.

CENTCOM Husilerin bir gemisavar balistik füze ve gemisavar seyir füzesi ile Aden Körfezi'ne yönelik ayrı bir saldırı daha gerçekleştirdiğini açıkladı. Füzelerin Antıgua ve Barbuda bayraklı Almanya tarafından işletilen kargo gemisi Norderney'e isabet ettiği kaydedilen açıklamada, saldırı sonucu hasar meydana gelen geminin seferine devam ettiği ve yaralanma yaşanmadığı ifade edildi.

Blinken Ateşkes anlaşması için bir kez daha devrede
Blinken Ateşkes anlaşması için bir kez daha devrede

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Mısır ve İsrail'i ziyaret ediyor. Bu ziyaret ABD'li bakanın 7 Ekim'den bu yana bölgeye yaptığı sekizinci ziyaret olacak. ABD'li üst düzey diplomat ayrıca Ürdün ve Katar'ı da ziyaret edecek. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın programına göre Blinken, İsrail'e gitmeden önce Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşecek, sonrasında İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelecek.

Hamas'tan ABD'ye “ateşkes için İsrail'e baskı“ çağrısı

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki katliamı devam ediyor. Bölgedeki yoğun saldırılarla masum sivilleri hedef alan İsrail, ateşkes çağrılarını da yanıtsız bırakıyor. Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Orta Doğu ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, “ABD yönetimini Gazze'ye yönelik savaşı durdurması için İsrail'e baskı yapmaya çağırıyoruz. Hamas hareketi savaşın sona ermesini sağlayacak her türlü girişime olumlu yaklaşmaya hazırdır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Orta Doğu turu çerçevesinde Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'ı ziyaret edecek. Blinken'in gerçekleştireceği görüşmelerin ana gündeminde esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak ateşkes anlaşması planı yer alacak. İsrail ile Lübnan arasında yaşanan çatışmaların da masaya yatırılacağı görüşmelerde ayrıca, çatışmaların bölgeye yayılmasının engellenmesi ele alınacak.

CENTCOM: Gazze’ye hava operasyonuyla 10 metrik ton yardım ulaştırıldı
CENTCOM: Gazze’ye hava operasyonuyla 10 metrik ton yardım ulaştırıldı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 9 Haziran’da düzenlenen hava operasyonuyla Gazze’ye 10 metrik ton gıda yardımı yapıldığını duyurdu.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “Ortak operasyonda ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-130 uçağı da yer aldı. ABD C-130'u Kuzey Gazze'ye 10 metrik tondan fazla hazır yemek bırakarak hayat kurtarıcı insani yardım sağladı. Bugüne kadar ABD, geçici iskele yoluyla ulaştırılan yardıma ek olarak 1050 metrik tondan fazla insani yardımı havadan bırakmıştır” denildi.

CENTCOM, hem havadan hem de geçici iskele yoluyla insani yardımların süreceği taahhüdünde bulundu.

Ben Gvir istifalar sonrası harekete geçti: Savaş kabinesine beni alın
Ben Gvir istifalar sonrası harekete geçti: Savaş kabinesine beni alın

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Gantz ve Eisenkot'un istifalarını vermelerinin ardından, hiç vakit kaybetmeden Başbakan Netanyahu'ya bir mektup gönderdi ve savaş kabinesini yeni üyelere özellikle de kendisine yer açmasını talep etti.

Ben Gvir sosyal medya üzerinden de paylaştığı mektubunda “Kararlı ve cesur bir karar vermenin zamanı geldi” ve Netanyahu'dan kendine yer açmasını istedi.

Kabine dağılıyor... Bir istifa daha!
Kabine dağılıyor... Bir istifa daha

İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın ardından istifa ettiğini duyurdu.

Eisenkot Netanyahu'ya sunduğu istifa mektubunda "Başbakanlığını yaptığınız kabine, savaşın hedeflerine ulaşması için gerekli kararları almadı.Son dönemde aldığınız kararların ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını gördük." ifadelerini kullandı ve hükümetin İsrail'in stratejik durumuna ve ulusal güvenliğine zarar verdiğini öne sürdü.

Gantz'ın istifası Netanyahu üzerindeki baskıyı artıracak
Gantzın istifası Netanyahu üzerindeki baskıyı artıracak

Kaliforniya Üniversitesi'nden İsrail çalışmaları profesörü Dov Waxman, Gantz'ın hükümetten ayrılmasının potansiyel etkilerini Al Jazeera'ya anlattı. Gantz'ın istifasıyla birlikte başbakan üzerindeki siyasi baskının hem yurt içinde hem de yurt dışında artacağını öne süren Waxman şu ifadeleri kullandı;

“Bu hükümet 7 Ekim'den önce bile pek sevilmeyen bir hükümetti ancak Gantz'ın girmesi hükümete istikrar kazandırdı ve ona ülke içinde bir miktar meşruiyet kazandırdı. Gantz ve ortakları olmadan hükümet iç meşruiyetini kaybedecek ve bu da Netanyahu'ya erken seçim yapması yönündeki baskıyı artıracak. Fakat Netanyahu'nun bunu yapacağını sanmıyorum çünkü en azından mevcut kamuoyu yoklamalarına göre partisinin bu seçimi kaybedeceğini biliyor. Kendisi ve koalisyon ortakları mümkün olduğu kadar uzun süre iktidarda kalmaya kararlılar."

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'ya baskınlar düzenledi

İsrail güçleri, dün gece boyunca işgal altındaki Batı Şeria'da baskınlar düzenledi. Kalkilya'daki evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri en az dört Filistinliyi tutukladı. İsrail güçleri ayrıca Cenin vilayetindeki Arrabeh ve Yabad kasabaları ile Jalbun köyüne de baskın düzenlendi ancak tutuklanan olmadı.

Netanyahu hükümetinde çatlak

İsrail'de savaş kabinesi dağılıyor. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini açıklayarak, partisinin koalisyon hükümetinden çekildiğini belirtti.

Gantz, “Partim 7 Ekim'den sonra kötü bir hükümet olduğunu bildiğimiz halde ülkenin iyiliği için koalisyona katıldı. O zamandan bu yana stratejik değerlendirmeler siyasi nedenlerle hep bir kenara itildi” dedi.

İsrail halkının “boş vaatlerden” daha fazlasını hak ettiğini belirten Gantz, “Ne yazık ki Netanyahu gerçek zafere ulaşmamızı engelliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!