Son dakika... İsrail-Hamas savaşında son durum: Kırmızı çizgi aşıldı: İsrail kritik bölgenin kontrolünü ele geçirdi! Netanyahu'nun oğlundan skandal Türkiye paylaşımı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrail-Hamas savaşında son durum: Kırmızı çizgi aşıldı: İsrail kritik bölgenin kontrolünü ele geçirdi Netanyahunun oğlundan skandal Türkiye paylaşımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2024 07:28

237 gündür devam eden İsrail-Hamas savaşında gözler İsrail'in milyonlarca sivilin sığındığı Refah'a gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılara çevrildi. Yüzbinlerce sivili barındıran Güney Gazze şehrinin merkezine tankların girmesinden bir gün sonra Refah'ta şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor. İsrail Ordusu, Gazze ile Mısır sınırı boyunca uzanan ve Philadelphia Koridoru olarak bilinen stratejik bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini açıklarken uzmanlar bu bölgenin Mısır için 'kırmızı çizgi' olduğunu vurguluyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu sosyal medya hesabından Türkiye ile ilgili skandal bir paylaşımda bulundu.

Hamas, bir kez daha ateşkes anlaşmasına hazır olduğunu açıkladı

Hamas, arabuluculara İsrail saldırıları devam ederken daha fazla müzakereye katılmayacağını ancak İsrail'in saldırılarını durdurması halinde rehine ve mahkumların takası da dahil olmak üzere "tam bir anlaşmaya" hazır olduğunu açıkladı.

Hamas'ın açıklamasında, Hamas ve Filistinli gruplar, halkımıza yönelik saldırı, kuşatma, açlık ve soykırım karşısında (ateşkes) müzakerelerini sürdürerek bu politikanın bir parçası olmayı kabul etmeyecek. Bugün arabuluculara, İsrail’in Gazze'deki halkımıza karşı savaşını ve saldırganlığını durdurması halinde, kapsamlı bir esir takası anlaşmasını da içeren eksiksiz bir anlaşmaya varmaya hazır olduğumuz yönündeki net tutumumuzu bildirdik” denildi.

İsrail ve Mısır anlaştı

İsrail’in 7 Mayıs'ta Refah Sınır Kapısı'nın Gazze Şeridi tarafında kontrolü ele geçirmesinden bu yana insani yardımların Gazze’ye geçişlerine izin verilmezken, İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail ve Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nın yeniden insani yardımların geçişine açılması konusunda anlaştıkları bildirildi.

İsrail ve Mısır’ın anlaşmaya ABD'nin her iki taraf üzerindeki baskısı sonucunda vardığı aktarılan haberlere göre, Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılması için askerlerini geri çekmeyi kabul eden İsrail, sınır kapısının yönetimini uluslararası bir kuruluşa devredecek.
Henüz hangi uluslararası kuruluşun sınır kapısını yöneteceğinin netleşmediği ifade edilen haberlerde, İsrail’in şimdilik sınır kapısının Hamas ya da diğer gruplarla bağlantısı olmadığı kanıtlanan Gazze'deki Filistinliler tarafından kontrol edilmesine geçici olarak izin vermeyi kabul ettiği bildirildi.

İsrail, kendi İHA’sını vurdu

İsrail, kendi İHA’sını vurdu. İsrail ordusu, İsrail hava savunma sistemi tarafından Shlomi kasabası üzerinde İsrail’e ait İHA’nın yanlışlıkla vurulduğunu açıkladı. İsrail ordusu, olayla ilgili soruşturma başlatırken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İran: “İsrail, İran'ın misillemesini önlemek için Mısır aracılığıyla mesaj gönderdi”

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, Kum kentinde katıldığı bir programda İsrail saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hacızade, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğunu hedef alan saldırısına değinerek, “İsrail’in amacı İran’ın askeri komutanlarını öldürmek olsaydı bu suçu Suriye'deki İran konsolosluğu dışında işleyebilirdi ancak, İsrail 7 Ekim'in başarısızlığına misilleme olarak stratejik bir zafer peşindeydi” dedi.

Dünya halklarının aydınlanması ve bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Hacızade, “Gazze'deki savaş dünyanın bilinçlenmesinin bir bedeli ve bugün dünyada yaşanan olayların hepsi Gazze savaşının sonucudur. Savaşın genişlemesi İsrail’e çok pahalıya mal oldu. Oysaki onlar, maliyeti düşük, etkisi yüksek bir eylemin peşindeydi” ifadelerini kullandı.

İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran konsolosluğuna saldırı gerçekleştirmesinin ardından Mısır dışişleri bakanı aracılığıyla mesaj gönderdiğini söyleyen Hacızade, “İsrail ve ABD, İran’ın vereceği cevaba karşı bölge ülkelerini İsrail’i savunacak şekilde donattı. Yaklaşık 221 savaş uçağını saldırıları önlemek için hazırda bekletiyordu. İsrail, İran'ın yıkıcı misillemesini önlemek için Mısır dışişleri bakanı aracılığıyla Gazze’deki savaşın kısa süreceği mesajını gönderdi” ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun oğlundan skandal Türkiye paylaşımı
Netanyahunun oğlundan skandal Türkiye paylaşımı

İsrail'de eleştiri oklarının hedefindeki, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun oğlu, 32 yaşındaki Yair Netanyahu sosyal medya hesabından Türkiye ile ilgili skandal bir paylaşımda bulundu.

Instagram hesabından Türkiye'nin toprak bütünlüğünü hedef alan Yair Netanyahu, terör örgütü PKK'nın 'hayali terör devleti' haritasını paylaşarak, Türkiye'yi 'soykırım yapmakla' suçladı.

Geçtiğimiz yılın başlarında ABD'ye taşınan Yair Netanyahu, Miami Beach'teki lüks hayatının tadını çıkarıyor. Yasalarına göre seferberlik kapsamında olan Netanyahu'nun ülkesine dönmemesi, İsrail kamuoyunda tepki ile karşılanıyor.


Netanyahu'nun paylaştığı skandal harita neredeyse Türkiye'nin bütün doğu kısmını içine alıyor.

Slovenya'dan Filistin kararı

İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini resmen tanımasının ardından Slovenya'dan da benzer bir adım geldi. Robert Golob başbakanlığındaki Slovenya hükümeti, Filistin’i egemen ve bağımsız bir devlet olarak resmen tanıma kararı aldı. Slovenya Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında alınan karar, 4 Haziran Salı günü Slovenya parlamentosunda oylanacak. Slovenya hükümetinin kararının ardından Slovenya Başbakanlık binasına Filistin bayrağı asıldı.

Gazze’de can kaybı 36 bin 224’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail askerlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği 5 ayrı saldırıda, 53 Filistinli hayatını kaybederken, 357 sivil de yaralandı. Bakanlık tarafından bölgedeki can kaybına ilişkin açıklanan son rakamlara göre ise, saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yaşanan can kaybının 36 bin 224’e, yaralı sayısının ise 81 bin 777’ye yükseldiği aktarıldı.

Kırmızı çizgi aşıldı
Kırmızı çizgi aşıldı

Doha Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü'nde kamu politikaları alanında çalışan Tamer Qarmout, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'nun kontrolünü ele geçirmesinin Mısır hükümeti için bir “kırmızı çizgiye” işaret ettiğini söyledi.

İsrail'in uluslararası toplum tarafından belirlenen birçok kırmızı çizgiyi aştığını ve ABD'nin bunları durdurmadaki başarısızlığının İsrail'e savaşta “üstünlük” sağladığını vurgulayan Qarmout Philadelphi Koridorunun son ele geçirilişinin savaşta yeni bir aşamaya işaret ettiğini ve bunun muhtemelen İsrail birliklerinin Gazze'de uzun süre kalmasına yol açacağını söyledi.


Refah'ta sokak çatışmaları
Refahta sokak çatışmaları

Al Jazeera'da yer alan bilgilere göre, İsrail ordusunun Refah kentine hava saldırıları ve top atışları devam ediyor.Yüzbinlerce sivili barındıran Güney Gazze şehrinin merkezine tankların girmesinden bir gün sonra Refah'ta şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor.

AFP haber ajansına konuşan gördü tanıkları, orta ve batı Refah'ta çatışmaların yaşandığını bildirdi. Bugün düzenlenen İsrail saldırılarında çoğu çadırlarda olmak üzere en az 37 Filistinli hayatını kaybetti.

ABD’li Senatör: ABD Refah’taki insani felakete suç ortağı olmaya devam edemez
ABD’li Senatör: ABD Refah’taki insani felakete suç ortağı olmaya devam edemez

ABD’nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırılara tepki göstererek, ABD’nin ‘bu insani felaketin’ suç ortağı olmaya devam edemeyeceğini ifade etti.

Vermont Senatörü Bernie Sanders dün yaptığı açıklamada, “İsrail'in Refah'taki askeri saldırısı insani yardımların ulaştırılmasını sekteye uğrattı. Çocuklar açlıktan ölüyor. Çaresizlik içindeki insanlara ne gıda, ne su, ne ilaç, ne de yakıt ulaşıyor. ABD bu insani felaketin suç ortağı olmaya devam edemez” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’den uluslararası topluma “Filistin davası” çağrısı
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’den uluslararası topluma “Filistin davası” çağrısı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ev sahipliğinde düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı, Arap liderleri bir araya getirdi. Başkent Pekin’de düzenlenen konferansta konuşma yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Gazze Şeridi ve bölgedeki duruma değindi. Uluslararası topluma çağrı yapan Sisi, “Uluslararası toplumu Gazze Şeridi'ne derhal uzun vadeli insani yardım sağlamaya ve İsrail kuşatmasını sona erdirmeye çağırıyorum” dedi.

İsrail, bombaları imzalayan ABD’nin eski BM temsilcisi Nikki Haley’ye sahip çıktı
İsrail, bombaları imzalayan ABD’nin eski BM temsilcisi Nikki Haley’ye sahip çıktı

ABD’nin eski BM temsilcisi ve ABD Başkanlık Seçimleri 2024'te Cumhuriyetçi Parti'den Donald Trump'a rakip olan ancak yeterli desteği alamadığı için başkanlık adaylığı yarışından çekilen Nikki Haley, dün İsrail’e bir ziyaret gerçekleştirerek ziyareti sırasında İsrail'in top mermisinin üzerine ‘Bitirin onları’ yazdı. Bu fotoğrafı dünya gündeminde tartışma başlatan Haley'e tepkiler yağdı.

ABD'NİN İSRAİL'DEN, İSRAİL'İN DE ABD'DEN DAHA BÜYÜK BİR DOSTU YOKTUR


İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, tartışmaların odağındaki Haley’e sahip çıkarak “Bu akşam Nikki Haley ile muhteşem bir toplantı yaptık. İsrail'e bir dayanışma ziyareti için gelen en büyük dostlarımızdan biri. Karşılaştığımız zorlukları ele aldık ve kendisine rehinelerimizi geri getirme ve cani terör örgütü Hamas'ı ortadan kaldırma çabalarımıza verdiği sarsılmaz destek için teşekkür ettim. ABD'nin İsrail'den, İsrail'in de ABD'den daha büyük bir dostu yoktur ve Nikki Haley gibi dostlar sayesinde bu böyle kalacaktır” dedi.

2,3 milyonluk Gazze nüfusunun tamamı gıda güvencesinden yoksun
2,3 milyonluk Gazze nüfusunun tamamı gıda güvencesinden yoksun

Yardım kuruluşları insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılamaması nedeniyle Gazze halkının açlığın eşiğine geldiği uyarısında bulunuyor. İsrail, Refah’a yönelik başlattığı askeri operasyonların ardından yardım kamyonlarının Gazze’ye ana giriş noktası olan Refah sınır kapısını kapattı.

Gazze'ye giren yardımlar güneyde Refah ve Kerem Şalom, kuzeyde ise Erez geçitlerinden içeri alınıyordu. Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'deki Filistinli nüfustan sorumlu kuruluşu UNRWA, Gazze'deki insanlar için sunulan yardımın yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor.

Kurumun iletişim direktörü Juliette Touma, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun günde en az 500 kamyon dolusu yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor. ActionAid UK adlı yardım kuruluşu Gazze'ye yardım sağlayan birkaç bağımsız kuruluştan biri. Yardım kuruluşunun aktardığına göre,2,3 milyonluk Gazze nüfusunun tamamı şu anda gıda güvencesinden yoksun durumda. Beş yaşın altındaki 346 bin çocuk yetersiz besleniyor. Beş yaşın altındaki 50 bin 400 çocuk akut yetersiz besleniyor. 160 bin hamile ve emziren kadının yetersiz beslenme riskinden kurtulması için ilave gıdaya ihtiyacı var.

İsrail katliamı öncesi ve sonrası uydu görüntüleri ortaya çıktı

Refah'taki çadır kente düzenlenen ve onlarca insanın diri diri yanmasına neden olan İsrail saldırısının öncesi ve sonrası görüntüleri ortaya çıktı.Saldırıya dünya çapında tepkiler devam ederken İsrail bölgedeki faaliyetlerini yoğunlaştırıyor.

Al Jazeera bu sabah İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampındaki bir eve düzenlediği bombardımanda dört kişinin hayatını kaybettiğini ve 14 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Çin'den Filistin'e destek açıklaması
Çinden Filistine destek açıklaması

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, başkent Pekin’de düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı’nın açılışını yaptı. Xi Jinping, “Orta Doğu, kalkınma açısından geniş fırsatlarla donatılmış bir bölge ama savaş hala devam ediyor. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Filistin-İsrail çatışması şiddetli bir şekilde tırmandı ve insanları büyük acıların içine sürükledi. Savaş süresiz olarak devam etmemelidir. Adalet sonsuza kadar yok olmamalı. İki devletli çözüme olan bağlılık sarsılmamalıdır. Çin, 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan, tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını kararlılıkla destekliyor. Çin, Filistin'in Birleşmiş Milletlere tam üyeliğini destekliyor ve geniş tabanlı, etkili bir uluslararası barış konferansını destekliyor” ifadelerini kullandı. Xi, “Çin, daha önce 100 milyon yuan tutarındaki acil insani yardıma ek olarak Gazze'deki insani krizin hafifletilmesine ve çatışma sonrası yeniden yapılanmanın desteklenmesine yardımcı olmak için 500 milyon yuan tutarında ek yardım sağlayacak. Gazze'ye acil insani yardımı desteklemek amacıyla BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) 3 milyon dolar bağışlayacağız” şeklinde konuştu.

İsrail, Gazze-Mısır sınırındaki koridorun kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı

İsrail ordusu, Gazze ile Mısır sınırı boyunca uzanan ve Philadelphia Koridoru olarak bilinen stratejik bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Son günlerde ordu Mısır ve Refah sınırındaki Philadelphia Koridoru üzerinde operasyonel kontrol sağladı” dedi ve bölgede Hamas’ın Gazze'ye silah kaçırmak için kullandığı yaklaşık 20 tünelin bulunduğunu söyledi.Mısır televizyonuna konuşan bazı kaynaklar bu iddiayı yalanladı ve İsrail’in Refah’a düzenlediği askeri operasyonu meşru kılmaya çalıştığını söyledi.

Açıklama Mısır ile gerilimin arttığı bir dönemde geldi. Batı medyasına göre bu durum Refah saldırısının ortasında Kahire ile ilişkileri karmaşıklaştırma riski taşıyan bir durum. Philadelphia Koridoru, Mısır ile olan 13 km'lik sınırın Gazze tarafı boyunca uzanan, yer yer sadece 100 metre genişliğindeki bir tampon bölge. Mısır daha önce sınır ötesi tünelleri imha ettiğini ve böylece silah kaçakçılığını imkansız hale getirdiğini açıklamıştı.

Borrell: “UNRWA'yı bir terör örgütü olarak yaftalama girişimlerini reddediyoruz”
Borrell: “UNRWAyı bir terör örgütü olarak yaftalama girişimlerini reddediyoruz”

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze Şeridi’ndeki insani krizi anlatacak kelime bulamadığını aktararak, “Her geçen gün ölümler ölümleri takip ediyor. İnsanlar sadece hayatlarını kaybetmekle kalmıyor, umut ve sosyal doku da yok ediliyor. Vicdanımızı ve insanlığımızı rencide eden bu trajediye bir son vermeliyiz. AB'nin UNRWA'ya verdiği desteği yineleyerek çalışmalarını ve ekibini övdüm. Üye Devletler mali desteklerini sürdürdü. AB fonunun bir sonraki dilimi yolda. UNRWA'yı bir terör örgütü olarak yaftalama girişimlerini reddediyoruz. Filistinliler için vazgeçilmez bir yaşam hattı olmaya devam etmektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!