Son dakika... İsrail-Hamas savaşında son durum: Dünya Refah'taki katliamı izliyor... İsrail: Savaş bu yıl bitmeyecek!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrail-Hamas savaşında son durum: Dünya Refahtaki katliamı izliyor... İsrail: Savaş bu yıl bitmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2024 08:10

İsrail güçlerinin 236 gündür hedef aldığı Gazze'deki insanlık dramı her geçen gün derinleşiyor. İsrail güçlerinin Refah'taki çadır kentte gerçekleştirdiği katliam dünya çapında bir kınama dalgasına yol açarken, IDF kentteki kara savaşını genişletiyor. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi katıldığı bir programda Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini söyledi.

İsrail, Suriye'ye hava saldırısı düzenledi: 1 ölü, 10 yaralı

İsrail, Suriye'ye hava saldırısı düzenledi. Suriye basınının askeri bir kaynağa dayandırdığı haberde, İsrail'in Suriye'nin Baniyas kentine düzenlediği hava saldırısında 1 çocuğun hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Kaynak, "Saat 19.30 sularında, İsrail düşmanı Lübnan toprakları yönünden bir hava saldırısı başlatarak, merkezi bir bölgeyi ve Baniyas'taki bir konut binasını hedef aldı. Saldırıda, bir kız çocuğu öldü ve 10 sivil yaralandı" dedi.

Suriye basını, daha önce hava savunma sistemlerinin Humus üzerinde "düşman hedefleri" vurduğunu bildirmişti.

Fransa, reformlar yapılması halinde Filistin'i tanıyabilir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Macron'un Abbas'a Fransa'nın "gerekli reformları yapması" halinde Filistin'i tanıyabileceğini ifade ettiği aktarıldı. Açıklamada, ayrıca Macron'un Abbas'a Fransa'nın Filistinliler ve İsrailliler için "ortak bir vizyon" ve "güvenlik garantileri" oluşturma taahhüdünü ifade ettiği belirtildi.

MACRON'DAN "TABU" ÇIKIŞI

Macron dün yaptığı açıklamada, Filistin'in Fransa tarafından tanınmasının "tabu olmadığını" ve "bir Filistin Devleti'ni tanımaya tamamen hazır olduğunu" söylemişti. Macron, Filistin'in tanınmasının İsrail'in ve bölge devletlerinin dahil olduğu bir sürecin parçası olarak faydalı bir zamanda tanınması gerektiğini düşündüğünü belirtmiş, "Duygusal yaklaşarak bir tanıma yapmayacağım" demişti.

İsrail'in Refah saldırısında ABD yapımı bombalar kullandığı tespit edildi

İsrail'in geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu çadır kampa düzenlediği ve 45 kişinin öldüğü saldırıda ABD yapımı bombalar kullandığı tespit edildi.

ABD merkezli New York Times gazetesi, saldırı sonrası kullanılan mühimmatın kalıntılarının ABD üretimi "GBU-39'a ait olduğunu" ve bu bombanın ABD'de "tasarlanıp üretildiğini" belirtti.
Gazete, bombanın cinsinin "GBU-39'u hedefe yönlendiren kanatçıkları kontrol eden kuyruk çalıştırma sistemi" ve "benzersiz cıvata deseni" gibi unsurlar sayesinde tespit edildiğini söyledi.

Bombanın kalıntılarında "81873" ile başlayan bir dizi numaraya ulaşıldığını aktaran gazete, bu numaraların ABD hükümeti tarafından GBU-39 da dahil olmak üzere bombalar için parça tedarik eden Colorado merkezli bir firmaya verilen "benzersiz tanımlayıcı kod" olduğunu belirtti.

İsrail, "Philadelphia Koridoru" olarak adlandırılan bölgeyi kontrol altına aldı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 236 gündür devam ederken İsrail ordusu, Gazze-Mısır sınırı boyunca toplam 14 kilometre boyunca uzanan ve "Philadelphia Koridoru" olarak adlandırılan bölgenin tamamı üzerinde "operasyonel kontrol" kurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu, fiziksel olarak koridorun büyük bir kısmında bulunduğunu, birliklerin bulunmadığı kıyıya yakın küçük bir bölümün ise gözetleme ve ateş gücüyle kontrol edildiğini aktardı.

İsrail, ordunun bölgeyi kontrol etmesi sonrası Hamas'ın artık Mısır'dan "silah kaçakçılığı yapamayacağını" ifade ederek, tespit edilen tünellerin yıkılmaya başlandığını aktardı.

İsrail, Mısır'ın bölgedeki gelişmeler konusunda bilgilendirildiğini açıkladı.

Gazze’nin kuzeyine 2 hafta sonra ilk kez tıbbi malzeme ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada DSÖ’nün Gazze'deki Al-Ahli Hastanesi'ne tıbbi malzeme teslim ettiğini ve bu teslimatın 2 hafta içinde şeridin kuzey kesimine ilk kez tıbbi malzeme ulaştırıldığını söyledi. Ghebreyesus açıklamasında, “DSÖ devam eden yoğun çatışmaların ortasında Gazze şehrindeki Al-Ahli Hastanesine ulaşmayı başardı. Bu, 13 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi’nin kuzeyine yapılan ilk görev” dedi.

Ghebreyesus, 15 bin litre yakıt, 14 hastane yatağının yanı sıra bin 500 insanın ihtiyacını karşılayacak ilaç ve travma malzemesinin teslim edildiğini aktararak, “Al-Ahli Hastanesi, temel cerrahi malzemelerden yoksun olarak tasarlandığından iki kat daha fazla insana hizmet veriyor. Uzman personel bulunmaması nedeniyle akşamları hayat kurtaracak ameliyatlar yapılamıyor” dedi.

İsrail: Savaş bu yıl bitmeyecek
Dünya gözünü Refah'taki katliama çevirmişken İsrail'den dikkat çeken bir açıklama geldi. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi katıldığı bir programda Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini söyledi.

'Savaş bu yıl bitmeyecek' diyen Hanegbi İsrail güçlerinin Gazze ile Mısır arasındaki tampon bölge olan Phildelphi Koridoru'nun yüzde 75'inin kontrolünde tuttuğunu söyledi.



Bakan Fidan, İspanya Başbakanı Sanchez ile bir araya geldi
Bakan Fidan, İspanya Başbakanı Sanchez ile bir araya geldi

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Gazze Temas Grubu üyeleri ile görüşme gerçekleştirdi.



Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Gazze Temas Grubu üyeleri ile birlikte İspanya’nın Filistin devletini tanıma kararı vesilesiyle ilettiği davete icabetle Madrid’e gitmişti


Kopenhag Üniversitesi, Batı Şeria'da faaliyet gösteren 3 şirkete yatırımı durdurdu

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nde öğrencilerin gerçekleştirdiği Filistin yanlısı eylem, sonuç vermeye başladı. Üniversite, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da faaliyet gösteren 3 şirkete yatırımı durdurma kararı aldı.

Üniversitenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "29 Mayıs'tan itibaren Kopenhag Üniversitesi, Airbnb, Booking.com ve eDreams'te bulunan toplam 1 milyon Danimarka kronu (145 bin 810 dolar) değerindeki varlıklarını elden çıkaracak" ifadeleri kullanıldı.

Gazze’de can kaybı 36 bin 171’e yükseldi

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanına tüm tepkilere rağmen devam ediyor. Bölgede 236 gündür aralıksız süren saldırılarda can kaybı giderek artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin son 24 saatte sivillere yönelik 6 saldırı gerçekleştirdiği, 75 kişinin hayatını kaybettiği, 284 kişinin de yaralandığı belirtildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana toplam can kaybının 36 bin 171’e, yaralananların sayısının ise 81 bin 420’ye yükseldiği aktarıldı.

Top mermisi üzerine skandal mesaj

ABD'de 2024 yılı seçimleri için Donald Trump'ın karşısında Cumhuriyetçi Parti adına başkan adaylığı için yarışan ancak yeterli desteği alamadığı için havlu atan Nikki Haley, İsrail'in kuzeyine yaptığı ziyarette büyük bir skandal imza attı ve top mermisinin üzerine "Bitirin onları" yazdı.

İsrail'in eski BM Temsilcisi Danny Danon ise söz konusu anın görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.


Cezayir, BM Güvenlik Konseyi’ne “Refah tasarısı” sundu

İsrail'in Gazze ve Refah başta olmak üzere Filistin’de sivillere yönelik saldırıları sürerken, Cezayir bölgede yaşanan insanlık dramına karşı harekete geçti. Cezayir, İsrail'in Refah'taki saldırılarına son vermesini talep eden bir karar tasarısını görüşülmek üzere BM Güvenlik Konseyi’ne sundu.

İsrail’e Refah'a yönelik askeri saldırılarını “derhal durdurma” çağrısı yapılan tasarıda tüm esirlerin serbest bırakılmasının talep edildiği ve uluslararası hukuka uymanın önemine vurgu yapıldığı belirtildi. Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail'in Refah kentindeki saldırılarının durdurulması yönündeki tedbir kararlarına atıfta bulunulan tasarıda, sivillere yönelik şiddetin de kınandığı ifade edildi.

Cezayir'in BM Temsilcisi Amar Bendjama, bu hamlenin amacının “Refah'taki ölümleri durdurmak" olduğunu söyledi.

CNN inceledi: Refah saldırısında ABD mühimmatı kullanıldı

Beyaz Saray İsrail'in Refah'taki operasyonlarının henüz ABD'nin büyük bir saldırı olarak tanımladığı sınırı aşmadığını öne sürerken, İsrail yangının gizli bir mühimmat deposu ile alakalı olduğunu iddia ediyor.

ABD'li yayın kuruluşu CNN International Refah'taki çadır kente düzenlenen ölümcül saldırının görüntülerini analiz etti. Uzmanlara göre onlarca sivilin ölmesine neden olan saldırıda ABD'de üretilen mühimmatlar kullanılmış.

CNN için görüntüleri inceleyen 4 silah uzmanı saldırıda kullanılan bombanın Boeing tarafından üretilen GBU-39 olduğunu tespit etti. Uzmanlara göre, bu tür mühimmatların yoğun nüfuslu bölgelerde kullanılması her zaman riskli.



İsrail Refah saldırısı ile ilgili ilk raporunu açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri Refah'taki çadır kente düzenlenen ve onlarca insanın diri diri yanmasına neden olan saldırı ile ilgili ilk raporunu açıkladı. IDF çadır kentte çıkan yangının nedeninin 'gizli bir silah deposu' olabileceğini öne sürdü ve bölgeyi hedef alan hava saldırısında böyle bir yangına neden olmayacak kadar küçük mühimmatlar kullanıldığını iddia etti.


İsrail revize edilmiş ateşkes teklifini gönderdi

İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ile Hamas arasında durmuş olan ateşkes müzakereleri konusunda ilerleme kaydedilmedi. İsrailli yetkililer arabulucu ülkelere tutumlarını özetleyen gözden geçirilmiş bir belge gönderdi.

Haaretz'in ismini vermediği üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göre yeni teklif, anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılacak esirlerin sayısı ve ilk ateşkesin süresi de dahil olmak üzere İsrail'in talepleri konusunda bazı esneklikler sunuyor. Ancak kaynak, yeni teklifin çatışmaların sona ermesi ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi taleplerini karşılamadığı için 'işe yaramayacağını' düşünüyor.

İsrail Refah'ta kara savaşını genişletiyor
İsrail Refahta kara savaşını genişletiyor

İsrail ordusu, yerlerinden edilmiş yüz binlerce Filistinli'nin sığındığı Refah'taki bir yerleşkeye düzenlediği saldırıda en az 45 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra kentte kara savaşını genişletiyor.

Salı günü bölgeden gelen sınırlı bilgiler, İsrail ordusunun kent merkezine yaklaştığını ve hakim noktalara asker yerleştirdiğini gösteriyor.

Bölgede kamplarda yaşayan çok sayıda kişi, şehrin batı bölgelerinin gece boyunca yoğun bombardımana maruz kaldığını aktarıyor. İsrail ordusu Refah'ın doğusundaki sivillere, "genişletilmiş insani bölge" olarak tanımlanan kıyı şeridine gitmeleri çağrısı yapıyor.

Ordu genişleyen kara savaşı için de "Birliklerimiz yakın mesafe çatışmaya giriyor ve bölgedeki terör tüneli şaftlarını, silahlarını ve ek terör altyapısını tespit ediyor" açıklaması yaptı.

Al-Jazeera'de yer alan bilgilere göre, İsrail tankları şehir merkezinde devriye geziyor. Refah'ta yaşayan Abdül Hatib isimli bir Filistinli AFP'ye yaptığı açıklamada Filistinli, "İnsanlar şu an evlerindeler ve dışarı çıkmıyorlar. Çünkü İsrail'in SİHA'ları hareket eden her şeyi vuruyor" dedi.

"İsrail'in Refah'taki operasyonları henüz ABD'nin büyük bir saldırı olarak tanımladığı sınırı aşmadı"
İsrailin Refahtaki operasyonları henüz ABDnin büyük bir saldırı olarak tanımladığı sınırı aşmadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Miller, İsrail’in geçtiğimiz pazar günü Refah’taki çadır kampa düzenlediği saldırıdaki trajik can kayıplarından ABD’nin "derin üzüntü duyduğunu" belirtti.

İsrail’in Hamas’ın peşine düşmeye hakkı olduğunu aktaran Miller, "Ancak İsrail aynı zamanda operasyonlarını yürütürken sivillerin zarar görmesini en aza indirmek için mümkün olan her şeyi yapmakla da yükümlüdür" dedi.

ABD'nin pazar günü Refah’a düzenlenen saldırıdan bu yana İsrailli yetkililerle temas halinde olduğunu aktaran Miller, İsrail ordusunun saldırıyla ilgili tam bir soruşturma tamamlayana kadar daha fazla açıklamada bulunmayacağını söyledi.
Miller, "İsrail'e uluslararası insancıl hukuka tam olarak uyma, operasyonlarının siviller üzerindeki etkisini en aza indirme ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım akışını en üst düzeye çıkarma yükümlülükleri olduğunu hatırlatmaya devam edeceğiz" dedi.

Miller, ABD Başkanı Joe Biden'ın Refah'a büyük bir saldırı düzenlemesi halinde İsrail'i bazı saldırı silahlarını vermemekle tehdit ettiği kırmızı çizgiyi aşıp aşmadığı sorusuna, İsrail'in Refah'taki operasyonlarının henüz ABD'nin büyük bir saldırı olarak tanımladığı sınırı aşmadığını söyledi. Miller, "Han Yunus ve Gazze Şehri'nde operasyonların nasıl gerçekleştiğini gördük. Bu noktada, önceki operasyonların ölçeğinde bir askeri operasyon görmedik. Sadece Gazze Şehri ve Han Yunus'ta bulunan tugayların sayısına bakarsanız, şu ana kadar Refah'ta farklı türde bir askeri operasyon var, ancak bu çok yakından izlediğimiz bir şey" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!