Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail dünyaya duyurdu: Lübnan'da Hizbullah'ı vurduk! Gazze'nin elektriği tamamen kesildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2023 10:14

Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde başlayan Aksa Tufanı Operasyonu sonrası Ortadoğu resmen ateş çemberine dönmüş durumda. Gelen son dakika bilgilerine göre, Hamas'a savaş ilan eden İsrail Gazze'ye bomba yağdırmaya devam ediyor. İsrail basını jetlerin Aksa Tufanı'nın arkasındaki isim olan Deif'in babasının evini vurarak yakınlarını öldürdüğünü yazdı. Ordu sözcüsü ise Gazze sınırında 300 bin askerin hükümetten gelecek emri beklediğini duyurdu. İşte bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

HAMAS ÜÇ REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

Hamas, İsrailli bir kadın ve iki çocuğu serbest bıraktığına dair anları sosyal medyadan paylaştı.



AŞKELON’A ROKET SALDIRISI

Hamas, Gazze Şeridi’nden İsrail’in Aşkelon kentine roket saldırısı düzenledi.

Demir Kubbe hava savunma sistemi saldırıya karşılık verirken, saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Roketli saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de Gazze Şeridi’ndeki Hamas hedeflerine hava saldırısı düzenleyerek karşılık verdi.

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU: “HAMAS ÜYESİ OLAN HERKES ÖLÜDÜR”

İsrail’de “acil durum hükümeti” kurulması konusunda anlaşmaya varılmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, muhalefet liderlerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant açıklamalarda bulundu. Netanyahu, "İsrail vatandaşları için her türlü düşünceyi bir kenara bırakıyoruz" ifadelerini kullanarak, İsraillilere birlik mesajı verdi.

 

Hamas üyesi olan herkesi ölü olarak nitelendiren Netanyahu, Hamas’ın terör örgütü DEAŞ ile aynı olduğunu yineledi. Netanyahu ayrıca, ABD'nin desteğinin İsrail'in mücadelesi için "kritik" öneme sahip olduğunu belirtti.

"OLANLAR 1945'TEN BU YANA YAHUDİ HALKININ BAŞINA GELMEDİ”

Bakan Gallant ise, Hamas'ın saldırılarını "dünyanın şimdiye kadar gördüğü en kötü terör saldırısı" olarak nitelendirerek, "Olanlar 1945'ten bu yana Yahudi halkının başına gelmedi" dedi.
"Hamas'ı yok edeceğiz" ifadelerini kullanan Gallant, “Gazze'deki DEAŞ yeryüzünden silinecek. İsrailli çocukları öldürdüğünüzde buna kayıtsız kalmamız gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

"BU BİZİM KADERİMİZ İÇİN BİR ORTAKLIK"

Muhalefet lideri Gantz, kendilerini güvende hissetmeyen İsraillileri anladığını belirterek, "İsrail bölgedeki en güçlü orduya sahip" ifadelerini kullandı. Acil durum hükümetine katılmasının nedeninin siyasi olmadığını aktaran Gantz, "Bu bizim kaderimiz için bir ortaklık" dedi.

İsrail'in şimdiye kadarki en zor günlerini yaşadığını aktaran Gantz, "Ortaklığımız açık bir zafere yol açacak ve her zorluğa karşı koyarken gerçeği değiştirecek. Barış zamanı var, savaş zamanı var, şimdi savaş zamanı” dedi.

STOLTENBERG: İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında ilk gün sona erdi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsrail'in kendini savunma hakkı var. Hafta sonu korkunç terör saldırılarına maruz kaldılar ve çok sayıda sivil öldürüldü. İsrail'in bu tür terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı vardır” ifadelerini kullanarak, İsrail'in orantılı karşılık vereceğini ve masum sivillere zarar vermeyeceğini umduğunu aktardı. Stoltenberg, “İsrail'e düşman olan herhangi bir ulus veya kuruluşun bu durumdan yararlanmaya çalışmaması gerektiğinin de önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Örneğin ABD, bu çatışmanın tırmanmasını önlemek için açık bir mesaj vermek amacıyla bölgedeki askeri varlığını artırdı” dedi.

İSRAİL’İN KUZEYİNDE SİREN SESLERİ

İsrail’in kuzeyindeki çok sayıda yerleşim yerinde sirenler devreye girdi. İsrail basınında yer alan haberlerde, Lübnan tarafından İsrail hava sahasının ihlal edildiği iddia edilerek, Lübnan'dan İsrail’e uçan 15-20 kadar İHA'nın tespit edildiği öne sürüldü.

İSRAİL'DEN YALANLAMA

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan tarafından İsrail hava sahasının ihlal edildiği yönündeki haberleri yalanlayarak, "Şu an itibariyle sızma ihtimal dışı” dedi.

CNN TÜRK CANLI YAYININDA FÜZE SALDIRISI

CNN Türk Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu, Aşkelon'dan saat 18.01'de canlı yayın yaptığı esnada Gazze tarafından füze saldırısı gerçekleşti. Sirenlerin çalmasıyla birlikte sokakta insanların güvenli alana koştuğu anlar kameralara yansıdı.

İSRAİL 'ACİL DURUM HÜKÜMETİ' KONUSUNDA ANLAŞTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, Hamas’ın saldırılarının ardından “acil durum hükümeti” konusunda anlaşmaya vardı. Kurulacak hükümet, savaşla ilgili olmayan herhangi bir karar almayacak.

PUTİN'DEN FİLİSTİN MESAJI:ABD BAŞARISIZ OLDU

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin İsrail sorununu çözmekte başarısız olduğunu vurgulayarak, Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini tekrarladı.

Filistin devletinin kurulması konuşulmadan çatışmanın çözülemeyeceğini söyleyen Rus lider ABD'nin bölgedeki konuşlanmasının gerilimi artırdığını belirtti.

İSRAİL'DE OKULLAR UZAKTAN EĞİTİME GEÇİYOR

İsrail Eğitim Bakanlığı, İsrail'deki okulların uzaktan öğrenmeye geçeceğini duyurdu.

GAZZE'DE CAN KAYBI BİN 55'E YÜKSELDİ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı bin 55'e, yaralananların sayısı ise 5 bin 184'e yükseldi.

FİLİSTİN'DEN ULUSLARARASI EYLEM ÇAĞRISI

Filistin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı çağrısında “Bakanlık, bu çılgınca savaşın derhal durdurulması ve Gazze Şeridi'ndeki halkımızın temel ihtiyaçlarının acilen karşılanması için acil uluslararası eylem çağrısını yinelemektedir. Bakanlık ayrıca işgal altında yaşayan Filistin halkı için uluslararası koruma sisteminin etkinleştirilmesi talebini yineler” ifadelerini kullandı.

ALMANYA'DAN İSRAİL'E DESTEK TEKLİFİ

Almanya hükümetinin İsrail'e askeri ve teknik destek teklif ettiği ortaya çıktı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'un mecliste yaptığı konuşmada, İsrailli mevkidaşı Yoav Galant'a ve İsrail'in Berlin Büyükelçiliğinin askeri ataşesine yardım teklifinde bulunduklarını ifade etti.

Pistorius, "Her ikisi de şu ana kadar askeri veya teknik nitelikte bir desteğe ihtiyaç duymadıklarını söyledi" dedi. Meselenin siyasi destek meselesi olduğunu söyleyen Pistorius, Almanya'nın İsrail'e verdiği siyasi desteğin ise apaçık ortada olduğunu belirtti.

Pistorius ayrıca, "İnsani açıdan yardımcı olabileceğimiz ölçüde teklifimiz de var ama şu ana kadar böyle bir talep gelmedi" dedi.

 

GAZZE'NİN ELEKTRİĞİ TAMAMEN KESİLDİ

Filistin medyası tek santralin yakıtının bittiğini ve elektriğin kesildiğini duyurdu.

İSRAİL LÜBNAN'DA HİZBULLAH'I VURDU
İSRAİL LÜBNANDA HİZBULLAHI VURDU

İsrail Lübnan tarafından gelen ateş üzerine bölgedeki hedefleri vurduğunu açıklamıştı. Ordu vurulan hedeflerin Hizbullah'a ait olduğunu duyurdu.  İsrail ordusu, uçaklarından birinin Hizbullah gözlem noktasına saldırdığını ve topçu atışlarının tespit edildiği bölgeyi bombaladığını söyledi.

 

GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 263 BİNİ GEÇTİ
GAZZEDE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 263 BİNİ GEÇTİ

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'nde son 24 saat içinde yerinden edilmeler devam etti ve toplam yerinden edilenlerin sayısı 263 bin 934'ü aştı. Bu sayının daha da artması bekleniyor. Yerinden edilenler arasında 175 bin 486'dan fazla kişi Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) okullarına sığınırken, Gazze'de yaklaşık 3 bin Filistinli önceki gerginlikler nedeniyle yerinden edilmiş durumda” denildi.

BM'DEN GAZZE UYARISI

BM, Gazze Şeridi'nin insani yardıma açılmaması durumunda faciayla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

'GAZZE'DEN TANIK OLMASI ZOR GÖRÜNTÜLER GELECEK'

İsrail ordusu 'Gazze'den tanık olması daha zor görüntüler gelecek' dedi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus yayımladığı video güncellemesinde, 'Oldukça ağır kayıplar verdik... Ancak bu bizi caydırmayacak ve kararlılığımızı zayıflatmayacak' ifadelerini kullandı. 

İSRAİL ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜNÜ HEDEF ALDI

AFP haber ajansı İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki İslam Üniversitesi'ni hedef aldığını duyurdu. Üniversite yetkilisi Ahmed Orabi, 'Yoğun hava saldırıları üniversitenin bazı binalarını tamamen yok etti' dedi.



GAZZE'DE CAN KAYBI 950'YE YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 950'ye yükseldi.

 
İSRAİL ORDUSU: SURİYE SINIRINDA SESSİZLİK HAKİM

İsrail ordusu, İsrail'in Suriye sınırında 'sessizlik' yaşandığını bildirdi ve Lübnan sınırında 'herhangi bir saldırı ve aktif çatışma olayının olmadığını' duyurdu. Ordu sözcüsü Jonathan Conricus, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah grubunun herhangi bir saldırısına karşı koymak için Lübnan sınırına piyade, özel kuvvetler ve topçu birlikleri de dahil olmak üzere on binlerce ek birlik konuşlandırdığını söyledi.

300 BİN ASKER GAZZE SINIRINDA
300 BİN ASKER GAZZE SINIRINDA

İsrail ordusunun sözcüsü Jonathan Conricus, Hamas'la savaş için Gazze Şeridi yakınlarında yaklaşık 300 bin askerin konuşlandırıldığını söyledi. Askerlerin hükümetten gelecek emri beklediğini de sözlerine ekleyen Conricus, İsrail ordusunun misyonunun 'bu savaşın sonunda Hamas'ın İsrailli sivilleri tehdit edebilecek veya öldürebilecek herhangi bir askeri yeteneğe sahip olmayacağından emin olmak' olduğunu söyledi.

İSRAİL'DEN 'İNTİKAM' SALDIRISI

İsrail'in Gazze'ye gece boyunca düzenlediği hava saldırıları kapsamında, Hamas askeri komutanı Muhammed Deif'in Han Yunus'taki Qizan ve Najjar mahallesindeki akrabalarının evini de vurduğu belirtiliyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Aksa Tufanı'nın arkasındaki isim olan Deif'in babasının evini vuruldu. Bombardımanda Deif'in erkek kardeşi, oğlu ve erkek kardeşinin torununun öldürdüğü bildirildi. Lübnan haber ağı Al Mayadeen ise enkaz altında kalanların da olduğunu yazdı.

GAZZE'DEKİ YIKIM UYDU FOTOĞRAFLARINA YANSIDI
GAZZEDEKİ YIKIM UYDU FOTOĞRAFLARINA YANSIDI

İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de yaşanan yıkım uydu fotoğraflarına yansıdı.

GAZZE'DE 260 BİNDEN FAZLA İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler, İsrail'in havadan, karadan ve denizden ağır bombardımanlarının Filistin yerleşim bölgesini vurmaya devam etmesi nedeniyle 260 binden fazla insanın Gazze Şeridi'ndeki evlerinden kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

İSRAİL'DE ÖLÜ SAYISI 1200'E YÜKSELDİ

İsrail askeri sözcüsü, İsrail'deki ölü sayısının 1200'e yükseldiğini, 2.700'den fazla kişinin de yaralandığını doğruladı.

'İSRAİL BEYAZ FOSFOR KULLANIYOR'

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada 'İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor' denildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!