Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail BM çadır kampını vurdu: Çok sayıda can kaybı var

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail BM çadır kampını vurdu: Çok sayıda can kaybı var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2024 13:53

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor...  İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 233 gündür devam ediyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) çadır kampına düzenlediği hava saldırısında en az 20 kişi hayatını kaybetti. Saldırıya tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İsrail savaş uçaklarının Gazze’de yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadıkları çadırları bombalayarak ve masum sivilleri diri diri ateşe vererek katletmesini lanetliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten sert tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Refah ve Cibaliye'deki çadırlara düzenlediği saldırılara ilişkin, "İsrail savaş uçaklarının Gazze’de yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadıkları çadırları bombalayarak ve masum sivilleri diri diri ateşe vererek katletmesini lanetliyoruz. Bu soykırım eylemleri mahkemelerde gereken cezayı alacaktır. Uluslararası toplumun bu soykırım eylemlerine son vermesini engelleyenler bu suça ortaktırlar" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ÇADIR KAMPINI BOMBALADI
İSRAİL ÇADIR KAMPINI BOMBALADI

İsrail, Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı Tal Al-Sultan Kampı’na hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti.

Hamas Tel Aviv'e füze yağdırdı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle hedef aldı. Saldırıyla ilgili açıklamam yapan IDF, Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinden en az sekiz adet roket fırlatıldığını ve çoğunun düşürüldüğünü açıkladı.

Gazze’ye Kerem Şalom’dan 200 yardım tırının geçişi bekleniyor

İsrail, Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’de başlattığı saldırılarını sürdürürken insani yardımların da Gazze’ye girişine sınırlı bir şekilde izin veriyor. İsrail'in 5 Mayıs’ta düzenlenen roketli saldırının ardından kapattığı ve 8 Mayıs’ta yeniden açılan Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan yeni yardımlar geçebilecek. Mısır Kızılayı Derneği Başkanı Khaled Zayed, 4’ü yakıt tırı olmak üzere yaklaşık 200 yardım tırının Kerem Şalom Sınır Kapısından Gazze’ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Mısır basını, yardım tırlarının sınır kapısında geçişi beklediğini duyurdu.

Gazze kıyısına kurulan iskeleden insani yardımlar devam ediyor

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Gazze Şeridi kıyısına kurulan geçici iskele üzerinden, 24 Mayıs itibarıyla 1005 metrik ton insani yardımın geçiş yaptığını duyurdu.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı personeli, sahile kurulan geçici iskele aracılığıyla Gazze halkına yardım ulaştırmak için USAID ve BM ile iş birliği yapmaya devam ediyor. CENTCOM personeli tarafından denizden sahildeki transfer noktasına ulaştırılan yardım 24 Mayıs itibariyle toplam 1005 metrik ton” ifadelerine yer verildi.

 

Khan'dan net mesaj: Devletler harekete geçmezse bunun çok büyük sonuçları olur
Khandan net mesaj: Devletler harekete geçmezse bunun çok büyük sonuçları olur

Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı Karim Khan, Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üç Hamas lideri için tutuklama emri talep edeceğini açıklamasının ardından ilk röportajını verdi.


İngiliz The Sunday Times'a konuşan Khan 'İsrail'in kendi halkını koruma ve rehineleri geri alma hakkı var. Ancak hiç kimsenin savaş suçları veya insanlığa karşı suç işleme izni yok' dedi.


Khan, tutuklama emirleri çıkarıldığı takdirde dünyanın bunları uygulama sorumluluğunun olduğunun altını çizdi ve 'Devletler harekete geçmezse bunun çok büyük sonuçları olur' dedi.

Tel Aviv’de 80 bin kişi Netanyahu hükümetine karşı toplandı

İsrail’in başkenti Tel Avvi’de gerçekleştirilen hükümet karşıtı gösterilere 80 bin kişi katılırken, polis ve göstericiler arasında yaşanan arbedede 1 kişi yaralandı, 7 kişi gözaltına alındı.

Gazze’de can kaybı 35 bin 984’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 984’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 233 gündür devam ederken, hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 35 bin 984’e, yaralananların sayısı 80 bin 643’ yükseldi.

UAD kararından sonra Gazze'de hangi yardım kapıları açıldı?

Karem Abu Salem Geçişi ve Refah Geçişi, BM tarafından "Gazze'ye yardım ulaştırılmasında iki ana arter" olarak tanımlanıyor.


Her iki geçiş noktası da İsrail güçlerinin 6 Mayıs'ta ele geçirdiği Refah'ın doğu kısımlarından Gazze Şeridi'ne giriyor.


Güney Afrika'nın hukuk ekibi 16 Mayıs'ta yapılan acil duruşmada UAD'ye, "İsrail'in bu geçişlere el koyması, Gazze'ye giriş ve çıkışta tüm erişimin İsrail'in kontrolüne geçmesini sağlıyor" dedi.


Güney Afrika'nın sunumuna yanıt olarak UAD, İsrail'e "acil ihtiyaç duyulan temel hizmetler ve insani yardımın engelsiz sağlanması" için Refah sınır kapısını açması talimatını verdi.


Refah Kapısı kapalı kalmasına rağmen bazı kamyonlar Karem Ebu Salem Kapısı üzerinden Gazze'ye giriyor. BM, 6 Mayıs'tan bu yana her iki geçişte de kamyonları denetleyemediğini söylediği için kamyonların kesin sayısı bilinmiyor.

IDF, jetlerin güney Lübnan'daki Hizbullah mevzilerine gece boyunca saldırı düzenlediğini söyledi

IDF, İsrail savaş uçaklarının güney Lübnan'daki Hizbullah mevzilerine gece boyunca hava saldırısı dalgası düzenlediğini açıkladı.


IDF, Hiam ve Ayta eş-Şab'da terör örgütü tarafından kullanılan binaların ve diğer altyapıların vurulduğunu söylüyor.

Hamas Gazze'de İsrail askerlerini yakaladığını söylüyor; IDF iddiayı yalanladı

Hamas'ın askeri kanadı sözcüsü Ebu Ubeyde, örgütün Gazze'deki çatışmalar sırasında İsrail askerlerini esir aldığını iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri ise iddiayı yalanladı.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!