Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Kassam Tugayları esirlerin görüntüsünü yayınladı: Neden terk edildiğimizi anlamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 08:21

İsrail saldırısı altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde esir tutulan 3 İsraillinin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde yer alan 79 yaşındaki İsrailli esir Haiem Bery, "Bizler İsrail'in kuruluşunun temelinde yer alan kuşağız. IDF’yi kuranlar bizleriz. Burada neden terk edildiğimizi anlamıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD, Kızıldeniz'de operasyon başlattı

Koalisyonun içinde İngiltere, Kanada ve Fransa'nın olduğu bildirildi.

Kassam Tugayları 3 İsrailli esirin görüntüsünü yayınladı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında İsrailli esirler ölmeye devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde esir tutulan 3 İsraillinin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde yer alan 79 yaşındaki İsrailli esir Haiem Bery yaptığı konuşmada, yaşlı esirlerin kronik hastalıkları olduğunu belirterek, "çok zor koşullar altında yaşadıklarını" ifade etti. Bery, "Bizler İsrail'in kuruluşunun temelinde yer alan kuşağız. IDF’yi kuranlar bizleriz. Burada neden terk edildiğimizi anlamıyoruz" dedi.


İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırılarında ölmek istemediklerini aktaran Bery, koşulsuz ve şartsız şekilde serbest bırakılmalarını sağlaması için İsrail hükümetine çağrıda bulunarak, "Burada yaşlanmamıza izin vermeyin" dedi.

Bery’nin yanındaki diğer esirlerin ise 80 yaşındaki Yoram Metzger ve 85 yaşındaki Amiram Cooper olduğu ifade edildi.

Gazzeli hasta ve yaralıları taşıyan ikinci uçak Türkiye’ye ulaştı

Türkiye, Mısır ve İsrail koordinasyonda yürütülen 6. tahliye sürecinde 75 hasta ve 74 refakatçiyi taşıyan uçak saat 16.00 sıralarında Etimesgut Askeri Havalimanına getirilmişti. Bu çerçevede İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından tedavilerine devam edemeyen 26 hasta ve 32 refakatçiyle Mısır’ın El-Ariş Havalimanından havalanan Milli Savunma Bakanlığına ait C130 tipi ikinci uçak, saat 18.55'te Etimesgut Havalimanına ulaştı. Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, Etimesgut Askeri Havaalanı'na getirilen Gazzelileri havalimanının apronunda karşıladı.

Öte yandan, tedavilerinin devamlılığını sağlamak için ikinci uçakla Türkiye'ye getirilen hastalara refakat etmek üzere 9 kişilik sağlık ekibi uçak içerisinde yerini aldı.

Etimesgut Askeri Havalimanı’nda hazır bekletilen ambulanslara alınan hastalar, hızlı bir şekilde Bilkent ve Etlik Şehir Hastanesi ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Böylelikle Türkiye, Mısır ve İsrail koordinasyonda gerçekleştirilen 6. tahliyeyle birlikte bugüne kadar getirilen hasta ve yaralı sayısı toplam 283’e ulaşırken, refakatçilerle birlikte 536 Gazzeli Türkiye’ye getirilmiş oldu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den Gazze’de insani ara çağrısı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 73’üncü günde devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada, "Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanlarının da belirttiği gibi, Gazze'de çok fazla sivil öldürüldü" ifadelerini kullanarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ayrım gözetmediğine tanık olunduğunu aktardı.

İsrail’in Gazze’de yerinden edilmiş sivillerin sığındığı kiliseleri hedef aldığını hatırlatan Borrell, "Son askeri operasyonlarda ibadet edenler, üç İsrailli rehine ve yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Bu sona ermeli; acilen insani bir duraklamaya ihtiyaç var" dedi.

 

İsrailli silahlı sivilden Türk basın mensuplarına tehdit

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, İsrail’in Sderot kentiyle Gazze sınırında görev yapan Türk basın mensuplarına İsrailli silahlı bir sivilden tehdit geldi. O anlarda yaşananları CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik anlattı. Söz konusu şahıs 'Sizin arkadaşlar bizim arkadaşı polislere ihbar etmiş. Polisler özür diledi gitti. İkincisi biz çocuk öldürmüyoruz. Siz Hamas'a sorun neden onlar çocuk ve kadınların arkasına saklanıyor' dedi. Söz konusu şahıs 'bu size son uyarım', 'bir daha buraya gelmeyeceğim' gibi ifadeler kullanarak basın mensuplarını tehdit etti.

Rehine görüşmesi için adres belli oldu

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Mossad şefi David Barnea, Varşova'da CIA direktörü Bill Burns ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile yeni bir rehine anlaşmasına varmak için görüşmelerde bulunacak.


Ynet haber sitesi, ilgili bir kaynağın görüşmelerin 'uzun, karmaşık ve eskisinden daha zor' olacağını söylediğini aktardı.


Gazze'de 129 rehinenin kaldığına inanılıyor; bunların hepsi hayatta değil. İlk ateşkesten önce dört rehine serbest bırakıldı ve biri askerler tarafından kurtarıldı.


Ayrıca sekiz rehinenin cansız bedenlerine ulaşıldı ve üç rehinenin yanlışlıkla ordu tarafından öldürüldüğü açıklandı.

Hamas yetkilileri Cibaliye'deki ölü sayısının 110'a yükseldiğini açıkladı

Hamas yetkilileri Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlenen hava saldırılarında ölenlerin sayısının 110'a yükseldiğini açıkladı.


Gazze'deki Hamas yetkilileri, Pazar günü bir yerleşim birimini vuran saldırılarda çok sayıda kişinin öldüğünü ve en az 50 kişinin enkaz altında kaldığını söyledi.


İsrail ordusu olayla ilgili doğrudan bir açıklama yapmadı ancak bölgede operasyonlar düzenlediğini ve terör altyapısı olarak adlandırdığı unsurları hedef aldığını savundu.

ABD Savunma Bakanı Tel Aviv'de
ABD Savunma Bakanı Tel Avivde

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral CQ Brown Tel Aviv'e geldi. İkilinin, haftalarca süren ağır saldırılar ve kara saldırılarının ardından Gazze'deki savaşın daha düşük yoğunluklu yeni bir aşamasına geçmesi için İsrailli liderlere baskı yapması bekleniyor.

IDF, savaşın başlangıcından bu yana 100'den fazla insansız hava aracı ve seyir füzesi düşürdüğünü açıkladı
IDF, savaşın başlangıcından bu yana 100den fazla insansız hava aracı ve seyir füzesi düşürdüğünü açıkladı

IDF, Gazze Şeridi'ndeki savaşın 7 Ekim'de başlamasından bu yana İsrail Hava Kuvvetleri'nin insansız hava araçları ve seyir füzeleri de dahil olmak üzere 100'den fazla hava tehdidini tespit edip engellediğini açıkladı.

 

İsrailli bilgisayar korsanlarından İran'a saldırı

İsrail ordu radyosu İsrailli bilgisayar korsanlarının İran'daki yakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlediğini duyurdu, Tahran'da birçok benzin istasyonunda hizmetler aksadı.


'Yırtıcı serçe' olarak bilinen grup, Farsça ve İngilizce yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;


'Bu siber saldırı, İslam Cumhuriyeti'nin ve onun bölgedeki vekillerinin saldırganlığına yanıt olarak geliyor. Hamaney, ateşle oynamanın bir bedeli vardır.'


Grup daha önce İran'ın büyük çelik şirketlerine siber saldırı düzenlendiğini iddia etmişti.

İsrail ordusu: Gazze'de 4 asker daha öldürüldü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinde kendi güçleriyle Filistinli silahlı gruplar arasında çıkan son çatışmalarda dört askerin öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail'in Gazze'de yanlışlıkla öldürdüğü 3 rehine yemek artıklarını kullanarak acil yardım çağrısı yapmış
İsrailin Gazzede yanlışlıkla öldürdüğü 3 rehine yemek artıklarını kullanarak acil yardım çağrısı yapmış

İsrail ordusu, Gazze'de Cuma günü yanlışlıkla öldürülen 3 İsrailli rehineyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, rehinelerin acil yardım çağrısı yaptıkları ve yemek artıklarını kullanarak yardım istediklerini kaydettikleri bir pankart yazdıkları belirtildi.

 

WAFA: İsrail'İn Cibaliya bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 100 kişi öldürüldü

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 100 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Netanyahu, 'Demir Kılıçlar Operasyonu'nun adının değiştirilmesini önerdi
Netanyahu, Demir Kılıçlar Operasyonunun adının değiştirilmesini önerdi

Hükümet kaynaklarına göre Netanyahu, Kabine toplantısında konuya değinerek, 'Demir Kılıçlar Operasyonu'nun adının değiştirilmesini önerdi. Kan 11'de Michael Shemesh'in haberine göre Netanyahu, Gazze Savaşı, Simchat Tora Savaşı ve Yaratılış Savaşı gibi isimleri düşünüyor.

BM Güvenlik Konseyi, ateşkes ve Gazze'ye erişime yardım talep eden yeni kararı oylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün, Gazze'de yeni bir ateşkes çağrısı ve İsrail ile Hamas'ın insani yardım için Gazze'ye erişime izin vermesi ve sağlanan yardımın BM tarafından izlenmesi yönünde bir talep üzerinde oylama yapması bekleniyor.

İsrail, Gazze sınırı yakınında şimdiye kadarki en büyük Hamas tünelinin keşfedildiğini açıkladı
İsrail, Gazze sınırı yakınında şimdiye kadarki en büyük Hamas tünelinin keşfedildiğini açıkladı

İsrail ordusu, Gazze'deki önemli bir sınır kapısının yakınında şimdiye kadarki en büyük Hamas tünelini keşfettiğini açıkladı.


İsrailli yetkililer, tünelin 4 kilometreden fazla uzandığını ve 7 Ekim'deki saldırılar sırasında Hamas'ın girdiği bölgeler arasında yer alan Erez sınır kapısından birkaç yüz metre uzakta bir girişe sahip olduğunu söyledi.


İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari Pazar günü yaptığı açıklamada, 'Bu tünele milyonlarca dolar yatırım yapıldı. Bu tüneli inşa etmek yıllar sürdü. İçinden araçlar geçebiliyor' ifadelerine yer verdi.

Mossad, esir ve mahkumların takası konusunu görüşüyor

İsrail medyası, Mossad direktörünün arabulucularla müzakerelerin yeniden başlatılması için yeşil ışık aldığını bildiriyor.


Söz konusu haberlere göre, David Barnea, birkaç gün önce Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani ile görüştükten sonra muhtemelen müzakerelerin yeniden başlatılmasını görüşmek üzere İsrail'e döndü. Bu hafta ikinci bir toplantı yapılması bekleniyor.


İŞTE HAMAS'IN TALEPLERİ


İsrail ve Hamas rehine anlaşmasına açık, ancak bunun nasıl uygulanacağı konusunda anlaşmazlıklar devam ediyor. Konuya yakın kaynaklar Hamas'ın tek taraflı olarak serbest bırakılacak rehinelerin listesini belirlemekte ısrar ettiğini ve İsrail güçlerinin önceden belirlenen sınırların gerisine çekilmesini talep ettiğini söyledi. Kaynaklar, İsrail'in çekilmeyi reddettiğini de ekledi.


3 İsrailli esirin İsrail ordusu tarafından öldürülmesinin ardından diyaloğun yeniden başlatılması yönünde baskı arttı. Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümeti, tüm rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma yapılması yönünde baskı altında.


Hamas, yalnızca IDF'nin Gazze'deki askeri harekâtının sona erdirilmesine yönelik bir anlaşmayı içeren bir anlaşmayı değerlendireceğini kamuoyuna açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün İsrail'e gidiyor

Washington, hayati önem taşıyan askeri ve diplomatik destek sağlamasına rağmen İsrail'i Gazze'deki sivil kayıpları konusunda baskı altına alırken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün İsrail'e bir ziyarette bulunacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!