Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail ordusu 'inkar edilemez gerçekler' diye paylaştı... IDF'den 'U' dönüşü: Apar topar sildiler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 08:16

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD Başkanı Biden 'savaş Hamas yok edilene kadar sürecek' mesajı verdi. Netanyahu'nun Gazze planına karşı çıktığını ifade eden ABD Başkanı herhangi bir kanıt göstermeden Şifa Hastanesi'nin askeri bir üs olduğunu öne sürdü. Benzer bir iddiada bulunan İsrail ordusu ise hastaneden paylaştığı videoyu silmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İSRAİL, 7 EKİM’DEN BU YANA 2 BİN 760 FİLİSTİNLİYİ TUTUKLADI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne ve Batı Şeria’ya yönelik saldırıları sürüyor. Bir yandan Gazze Şeridi’nde birçok sivil yerleşim yeri, hastane ve camiyi vuran İsrail, bir yandan da Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki hastaneleri ve sivil yerleşim yerlerini kuşatarak baskınlar düzenliyor.

GAZZE ŞERİDİ’NDEKİ ENDONEZYA HASTANESİ HİZMET DIŞI KALDI

Endonezya Hastanesi Direktörü Atef el-Kahlout, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’nin tamamen hizmet dışı kaldığını duyururken, ambulanslara “Hastaneye yaralı getirmeyin” çağrısı yaptı.

İSRAİLLİ BAKAN: BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ne düzenlenen kara operasyonlarına yönelik açıklamalarda bulundu. “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nin batı kısmını ele geçirmeyi tamamladı” diyen Gallant, “Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunun bir sonraki aşamasına geçildi” dedi.

'ÖNEMLİ BULGULAR ELDE ETTİK'

Şifa Hastanesi’ndeki operasyonun devam ettiğini belirten Gallant, “Hastanedeki operasyon hassas ve kararlı bir şekilde yürütülüyor” ifadelerini kullandı. İsrail ordusunun hastanede “önemli bulgular” elde ettiğini söyleyen Galant, bulgular hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Filistin Kızılayı'ndan yeni açıklama: El-Ehli de kuşatıldı

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre Gazze'de bulunan El-Ehli Hastanesi'nin çevresi İsrail askerlerince abluka altına alındı. Açıklamada, "İsrail tankları Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist hastanesini kuşattı, ekiplerimiz hareket edemiyor ve yaralılara ulaşamıyor." ifadelerine yer verildi. 

Şifa Hastanesinin belirli bölümlerine baskın
Şifa Hastanesinin belirli bölümlerine baskın

Al Jazeera İsrail ordusunun Şifa hastanesinin belirli bölümlerine baskın düzenlediğini duyurdu. Kaynaklar buldozerlerinin hastanenin güney kesimindeki kısımları tahrip ettiğini belirtiyor.

“Hayatta kalmak için elimizden geleni yapacağız”

Şifa Hastanesi Direktörü Muhammet Abu Salmiya, Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun baskınının devam ettiğini, hastanedeki durumun ise “felaket” olduğunu belirtti.

Salmiya, “İsrail ordusu tüm cesetleri aldı ve tüm binaları aradı. Acil serviste İsrail askerleri vardı ve acil servisin önünde yatan tüm cesetleri aldılar. Onları nereye götürdüklerine dair hiçbir fikrimiz yok. İsrail güçleri radyoloji, doğum servisi, yanık bölümü ve acil servisin ana girişinde toplanmış durumda” ifadelerini kullandı.

İsrail Gazzelilere havadan broşür attı: Hemen terk edin
İsrail Gazzelilere havadan broşür attı: Hemen terk edin

 İsrail ordusu bir kez daha havadan uyarı broşürleri göç çağrısı yaptı. Güneydeki Han Yunus kasabasının doğusundaki bölgelere atılan broşürler sivilleri bölgeyi boşaltmaları konusunda uyarıyor. Times of Israel'e göre, bu, operasyonların olası bir şekilde genişletilebileceğinin sinyalini veriyor. Kara harekâtından haftalar önce kuzey Gazze'ye benzer broşürler atılmıştı.

İsrail savaş uçakları Gazze'nin merkezini vurdu: Onlarca kişi hayatını kaybetti

Filistin Haber Ajansı, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezindeki Sabra Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda 50'ye yakın kişinin öldüğünü duyurdu. Saldırıda onlarca kişi de yaralandı


Kudüs kontrol noktasına silahlı saldırı
Kudüs kontrol noktasına silahlı saldırı

Batı Şeria'da Kudüs kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıda 4 kişi yaralandı. Bunlardan birinin durumu kritik, ikisinin orta, birinin ise hafif yaralı olduğu öğrenildi.


İrlanda'da İsrail büyükelçisini sınır dışı etme önergesi reddedildi

İrlanda Parlamentosu'nda İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesi yönündeki önerge reddedildi. Sosyal Demokratlar tarafından önerilen önergede İsrail'e karşı, İsrail'in İrlanda büyükelçisi Dana Erlich'in diplomatik yetki belgelerinin iptal edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulanması çağrısında bulunulmuştu.

İsrail ordusu: Hamas lideri Haniye'nin evi vuruldu

İsrail ordusu, Hamas lider Haniye'nin evinin hedef alındığını duyurdu. Yerel kaynaklar, saldırı sırasında Haniye'nin Gazze dışında olduğunu belirtti. Hamas daha önce IDF'nin Haniye ve ailesine ait iki evi vurduğunu söylemişti ancak bu, ordu tarafından doğrulanan ilk saldırı oldu.


Biden: İsrail'in Gazze operasyonu, Hamas artık İsraillileri öldüremediğinde sona erecek

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki operasyonunun, 'Hamas'ın İsraillileri öldürme kapasitesini artık sürdürmemesi durumunda sona ereceğini' söyledi.


Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile uzun süredir beklenen görüşmesinin ardından televizyonda yayınlanan basın toplantısında, İsrail ordusunun 'hedeflerinin peşinden giderken mümkün olduğu kadar dikkatli davranma yükümlülüğüne sahip olduğunu' söyledi.


Biden, İsrail'in Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi çevresinde faaliyet göstererek risk aldığını belirtti ve bir kez daha kanıt göstermeden burada Hamas'ın askeri merkezi olduğunu öne sürdü.


Biden, ABD'li yetkililerin İsraillilerle görüştüğünü ve onları Filistin bölgesindeki hastaneler etrafındaki askeri hareketlerde 'inanılmaz derecede dikkatli' olmaya çağırdığını söyledi.

 

'İsraillilere Gazze'yi yeniden işgal etmenin büyük bir hata olacağını açıkça söyledim' diyen Biden, Netanyahu ile aynı fikirde olmadığını açıkça ifade etti.

IDF, Gazze'deki çatışmalarda öldürülen iki İsrail askerinin adını açıkladı
IDF, Gazzedeki çatışmalarda öldürülen iki İsrail askerinin adını açıkladı

IDF, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürülen iki askerin isimlerini açıkladı. Ölen askerlerin Kibbutz Bahan'dan 22 yaşındaki Yüzbaşı Asaf Master ve Kudüs'ten 22 yaşındaki Yüzbaşı Kfir Itzhak Franco olduğu belirlendi. İki subay, Zırhlı Kolordu'nun 401'inci Tugayında görev yapıyordu.

ABD polisi protestocuları şiddet kullanarak dağıttı

Kongre Binası Polisi, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini protesto eden grubu şiddet kullanarak dağıttı. Ülke basınında yer alan haberlere göre, polis çok fazla kişiyi gözaltına aldı.

İsrail ordusu Lübnan'da birden fazla Hizbullah hedefini vurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan'da çok sayıda Hizbullah hedefini vurduğunu açıkladı. IDF'den yapılan açıklamada, hedefler arasında silah deposu, gözlem noktaları, askeri altyapı ve Çarşamba günü İsrail'in kuzeyindeki Şlomi yerleşimi çevresindeki bölgeye güdümlü bir tanksavar füzesinin ateşlendiği fırlatma pozisyonlarının da yer aldığı belirtildi.

Trudeau'ya Gazze tepkisi: Elleriniz kanlı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yönelik tutumu nedeniyle yemek yediği restoranda Filistin yanlısı bir grup tarafından protesto edildi.


Göstericiler, "Ateşkes hemen şimdi", "Gazze'deki kuşatmaya hemen son verin", “Elleriniz kanlı” ve “Özgür Filistin” sloganları attı.


Protestocuların restorana düzenlediği baskının ardından Trudeau, restorandaki diğer müşterilerden özür dileyerek korumaları eşliğinden restorandan ayrıldı. Trudeau’nun aracına binmeden önce bir grup ile fotoğraf çektirdiği görüldü.

IDF, Şifa hastanesinde bulunan silahları belgelediği iddia edilen gönderiyi sildi
IDF, Şifa hastanesinde bulunan silahları belgelediği iddia edilen gönderiyi sildi

IDF, Perşembe günü X'e (eski adıyla Twitter) yüklenen ve Gazze'deki El Şifa hastanesinde bulunduğu iddia edilen silahların belgelendiği bir sosyal medya gönderisini kaldırdı. Gönderinin silinmesine ilişkin IDF tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.


İsrail ordusunun sildiği paylaşımda, 'kesme veya herhangi bir düzenleme yok. Sadece inkar edilemez gerçekler var' denişmiş ve hastanede arama yapan askerin sayılamayacak kadar silah bulduğunu öne sürmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!