Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...İsrailli bakandan skandal sözler! Sivilleri vuran askerleri 'kahraman' ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 08:28

İsrail kuvvetleri, Gazze'nin kuzeyine götürülen yardıma ulaşmaya çalışan Filistinlilerin üzerine ateş açtı. 107 kişinin hayatını kaybettiği, 760 kişinin de yaralandığı saldırıya dünya çapında tepki yağarken, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sivillere ateş açan İsrail askerlerine desteğini açıkladı ve onları 'kahramanlar' olarak nitelendirdi.

Ürdün, Gazze'ye havadan yardım paketleri bıraktı
Ürdün, Gazzeye havadan yardım paketleri bıraktı

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) tarafından yapılan açıklamada, "Bugün Ürdün tarafından Gazze Şeridi'nin kuzeyine havadan insani yardım ulaştırıldı. Bölgedeki 4 farklı noktaya toplam 48 paket bırakıldı" ifadesi kullanıldı.

Ürdün Kralı Abdullah ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Silahlı kuvvetler Gazze'deki kardeşlerinin yanında olmak için ellerinden geleni yapmaya devam ediyor" dedi.

Almanya: "İsrail ordusu, silahlı saldırının nasıl meydana geldiğini tam olarak açıklamalıdır"

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail askerlerinin Gazze'de yardım bekleyen sivillere ateş açmasına ilişkin, "İsrail ordusu, silahlı saldırının nasıl meydana geldiğini tam olarak açıklamalıdır" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Brezilya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, "Netanyahu hükümeti, Gazze'deki askeri faaliyetlerinin hiçbir sınırının olmadığını eylem ve açıklamalarıyla bir kez daha gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e yaptırım çağrısı
Filistin Dışişleri Bakanlığından İsraile yaptırım çağrısı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, insani yardım bekleyen 100'den fazla Filistinlinin öldürülmesinin ardından İsrail'e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bakanlığımız, sivillerin korunması ve insani ihtiyaçların güvence altına alınması için İsrail yaptırım uygulanması çağrısında bulunuyor" ifadeleri yer aldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı: Saldırılarda 30 bin 228 sivil öldü

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda 30 bin 228 sivilin hayatını kaybettiğini, 71 bin 377 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık son 24 saatte 193 sivilin yaşamını yitirdiğini, 920 sivilin ise yaralandığını açıkladı.


Gazze’de gıda kıtlığı: Yiyecek olarak yabani bitki satılıyor

İsrail’in yaklaşık 5 aydır havadan, karadan ve denizden saldırılarını sürdürdüğü, insani yardım girişini engellediği Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler, bombardımanların yanı sıra açlık kriziyle karşı karşıya kaldı. Gıda stoklarının tükendiği bölgede yabani bitkiler, yiyecek olarak satılmaya başlandı.

Savaştan önce eczacılık okuyan ve Han Yunus şehrindeki yoğun saldırılar nedeniyle Deir El Balah’a gitmek zorunda kalan Ahmed Fayyad da geçimini sağlamak için yabani ot satmaya başladı. Fayyad, “Yabani ot satan insanlar sadece gelir elde etmek istiyor. Hiçbir gelir kaynağımız yok. İnsanlar da çocuklarını beslemek istiyor” şeklinde konuştu.


İsrailli bakandan skandal açıklama! Sivilleri öldüren askerleri 'kahraman' ilan etti

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze'de insani yardım bekleyen Fİlistinlilere ateş açan İsrail askerlerine desteğini açıkladı ve onları “kahramanlar” olarak nitelendirdi.

'Gazze'de görev yapan ve kendilerine zarar vermeye çalışan Gazzeli güruha karşı mükemmel bir davranış sergileyen kahraman askerlerimize tam destek verilmelidir diyen Ben-Gvir Gazze'ye insani yardımın da durdurulması için çağrıda bulundu:

"İsrailli esirler Gazze'de tutulurken, Gazze'ye insani yardım göndermenin sadece delilik olmadığı aynı zamanda İsrail askerlerini de tehlikeye attığı kanıtlanmıştır"

Görgü tanıkları CNN'e konuştu: İnsanlar yardım kamyonlarının altında kaldı
Görgü tanıkları CNNe konuştu: İnsanlar yardım kamyonlarının altında kaldı

ABD'li yayın organı CNN 'katliam' olarak değerlendirdiği İsrail saldırısı sonrası bölgedeki görgü tanıklarına ulaştı.Görgü tanıklarına göre, İsrail güçleri ateş etmeye başladığında insanlar yeni gelen yardım kamyonlarının etrafında toplanmıştı.

Bir görgü tanığı CNN'e tüm kaosun İsrail güçlerinin ateş açmasıyla başladığını söyledi ve kurbanların çoğunun kamyonlar altında kalarak ezildiğini anlattı.

İsrail katliamına tepki yağıyor
İsrail katliamına tepki yağıyor

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, hükümetinin İsrail'den silah alımını askıya aldığını açıklayarak, ölümcül olayı “soykırım” olarak nitelendirdi ve şiddet olaylarından Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu: "Yiyecek isteyen 100'den fazla Filistinli Netanyahu tarafından öldürüldü. Dünya güçleri kabul etmek istemese de buna soykırım deniyor"

Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho İsrail katliamına tepki gösterdiği açıklamasında "Gazze'de yardım almaya çalışırken hayatını kaybeden 100 kişinin durumu beni derinden sarstı. Siviller uluslararası insancıl hukuk kapsamında güvende olmalıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın geçici önlemlerine uygun olarak acil bir ateşkes ve insani yardıma güvenli erişim için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares saldırıyı kabul edilemez olarak değerlendirdi ve "Düzinelerce Filistinli sivilin yiyecek beklerken ölmesi, Gazze'de yaşananların kabul edilemez olduğunu ve ateşkesin aciliyetinin altını çiziyor." dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı 'trajik' olarak değerlendirdiği olaydan sonra yaptığı açıklamada "İsrail askerlerinin gıdaya erişmeye çalışan sivillere ateş açma hakkı yoktur" ifadesini kullandı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Josep Borrell de benzer şekilde saldırının "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail askerlerinin sivilleri hedef aldığı Gazze'den gelen görüntülerden derin öfke duyuyoruz. Bu silahlı saldırıları en güçlü şekilde kınadığımı ifade ediyor ve uluslararası hukuka saygı çağrısında bulunuyorum. Gazze'deki durum korkunç. Sivil halk korunmalıdır. İnsani yardımın dağıtılabilmesi için ateşkesin derhal hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD, Gazze katliamından İsrail'i sorumlu tutacak BMGK açıklamasını engelledi
ABD, Gazze katliamından İsraili sorumlu tutacak BMGK açıklamasını engelledi

ABD, Cezayir tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Gazze'de gıda yardımı bekleyen 100'den fazla Filistinlinin öldürülmesinden İsrail'in sorumlu tutulmasını öngören açıklamayı engelledi.

Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur gazetecilere yaptığı açıklamada, bildirinin ABD hariç BMGK'nın 15 üyesinin tamamı tarafından desteklendiğini söyledi.ABD Büyükelçisi Robert Wood ise savunmasında "Sahadaki tüm gerçeklere sahip değiliz, sorun da bu" ifadelerini kullandı.

Biden'dan katliam sonrası İsrail'e yardım çağrısı
Bidendan katliam sonrası İsraile yardım çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açmasından sonra yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerini İsrail'in kendini savunabilmesi için askeri yardım tasarısını geçirmeye çağırdı. Biden Cumhuriyetçilerinin oylamayı reddettiği paketin aynı zamanda 'Filistin halkına insani yardım' sağlayacağını öne sürdü.

İsrail görüntüleri yayınladı
İsrail görüntüleri yayınladı

Gazze Şeridi’nde yüz binlerce Filistinli açlık tehlikesiyle mücadele ederken, hastanelerde çocuklar yetersiz beslenme sebebiyle yaşamını yitirirken dün İsrail askerleri yeni bir katliam daha gerçekleştirdi. Gazze kenti yakınında bulunan el-Raşid Caddesi üzerinde yiyecek dağıtan konvoyu bekleyen Filistinli sivillere ateş açan İsrail kuvvetleri en az 107 kişiyi öldürdü, 760 kişiyi de yaraladı.

İsrail ordusu yüzlerce Filistinlinin yardım kamyonlarının etrafında toplandığını gösteren bir video yayımladı. Ordu yetkilileri, kalabalığın bazı üyelerinin yardım dağıtımını denetlemekle görevli İsrail güçlerine tehlikeli bir şekilde yaklaşmaları üzerine askerlerin ateş açtığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!