Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...İsrail güvenli bölgeyi vurdu! Al Jazeera: İnsanlar diri diri yandı... Katil Netanyahu'dan Refah saldırısı açıklaması: Trajik bir hata

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 08:20

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan çadır kampa düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 45'e yükseldi. İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada Refah'taki saldırıyı “trajik hata” olarak nitelendirerek; saldırıyı araştırdıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Lazzarini: Dün gece gelen görüntüler Refah'ın nasıl bir cehenneme dönüştüğünün kanıtıdır

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırıya dair açıklamada bulundu. Refah’tan gelen görüntülerin çok üzücü olduğunu ifade eden Lazzarini, “İsrail'in Refah'ın kuzeybatısındaki yoğun nüfuslu bir bölgeye düzenlediği hava saldırısının ardından yeni kayıp haberleri gelmeye devam ediyor. Ölenler arasında derme çatma barınaklarda yaşayan çocuklar ve kadınlar da var. Çok sayıda kişi de yaralandı. Diğerlerinin ise yanarak öldüğü bildirildi. Dün gece gelen görüntüler Refah'ın nasıl bir cehenneme dönüştüğünün kanıtıdır. Bugün Refah'taki UNRWA ekiplerimizle temas kurmak son derece zor oldu. Bazı personelimizden haber alınamıyor. UNRWA, insani yardımların ulaştırılmasını kesintiye uğratmamak için mümkün olan her şeyi yapıyor. Ancak her geçen gün yardım ve koruma sağlamak neredeyse imkansız hale geliyor” dedi.

Dün Filistin tarafına indirilen 200 kamyonluk insani yardım malzemesinden sadece 30'unun teslim alınabildiğini aktaran Lazzarini, bunun nedenleri arasında İsrail’in saldırılarının ve hareket kısıtlamalarının olduğunu belirtti. Ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması çağrısını yineleyen Lazzarini, Uluslararası Adalet Divanı'nın Refah'a ilişkin kararlarının uygulanması çağrısında bulunarak, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarının bağlayıcı olduğunu vurguladı. Lazzarini, “Refah'taki askeri operasyon derhal sona erdirilmeli ve Gazze'ye insani yardım akışı daha fazla gecikmeden iyileştirilmelidir” dedi.

Katil Netanyahu'dan Refah saldırısı açıklaması: Trajik bir hata

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 234 gündür devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu parlamentoda dün İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan çadır kampa düzenlediği saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Netanyahu, 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı “trajik bir hata” olarak nitelendirerek, saldırı hakkında soruşturma yürütüleceğini ifade etti. Muhalefet milletvekillerinin bağırışlarıyla kesilen konuşmasında Netanyahu, "Refah'ta savaşçı olmayan yaklaşık 1 milyon kişiyi tahliye ettik ve savaşçı olmayanlara zarar vermemek için azami çaba göstermemize rağmen maalesef bir şeyler trajik bir şekilde yanlış gitti. Olayı araştırıyoruz ve sonuçlara ulaşacağız, çünkü bu bizim politikamız” dedi.

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların devam edeceğini vurgulayan Netanyahu, "Her hedefe ulaşılmadan savaşı bitirmeye niyetim yok” ifadelerini kullandı.

Netanyahu parlamentoda protesto edildi

Parlamnetoda ziyaretçilerin bulunduğu kısımdaki bir grup, İsrailli esirlerin fotoğraflarının bulunduğu bir pankart açarak, esirlerin bir an önce evlerine geri getirilmesi için sık sık “Şimdi” sloganı attılar.
İsrail ordusu, dün akşam saatlerinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Tal Al-Sultan Kampı’na saldırı düzenlemiş, saldırıda 45 kişi hayatını kaybetmiş, 249 kişi de yaralanmıştı.

Refah Sınır Kapısı'nda tansiyon yükseldi

İsrail ve Mısır askerleri arasında Gazze Şeridi’nin Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nda çatışma çıktı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Refah Sınır Kapısı’ndaki çatışma doğrulanarak, Mısır ile temas halinde olunduğu aktarıldı. Açıklamada, "Birkaç saat önce Mısır sınırında bir silahlı çatışma meydana geldi, olay soruşturma altında, Mısır tarafıyla diyalog sürüyor” denildi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, çatışmada 1 Mısır askerinin hayatını kaybettiği, İsrail tarafında ise can kaybının yaşanmadığı ifade edildi. Haberlerde, ayrıca çatışmanın Mısır askerleri tarafından başlatıldığı iddia edildi.

Mısır tarafından çıkan çatışmaya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Norveçli Bakan Eide: “Filistin devletini tanımak için en doğru zaman”

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin ve İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares ile Filistin devletinin tanınmasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Filistin devletini “yapılacak en doğru şey” olduğu için tanıyacağını ve şu anın bunu yapmak için en doğru zaman olduğunu belirtti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, Refah saldırısında ölü sayısının 45'e yükseldiğini açıkladı
Gazze Sağlık Bakanlığı, Refah saldırısında ölü sayısının 45e yükseldiğini açıkladı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in Refah'taki bir mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısı45'e yükseldi. Açıklamada yaralı sayısının ise 200 olduğu bilgisine yer verildi.

İsrail'in baş askeri savcısı Refah saldırısının soruşturma altında olduğunu söyledi
İsrailin baş askeri savcısı Refah saldırısının soruşturma altında olduğunu söyledi

İsrail'in baş askeri savcısı, İsrail'in Refah'a yönelik hava saldırısını "çok ciddi" olarak tanımladı ve silahlı kuvvetlerin eylem sonrası soruşturmasının hala devam ettiğini belirtti. Tümgeneral Yifat Tomer Yerushalmi, İsrail Barolar Birliği'nin ev sahipliği yaptığı bir konferansta şunları söyledi;


'Olayın ayrıntıları hala soruşturma altında ve bunu en geniş ölçüde yürütmeye kararlıyız. IDF, savaş sırasında savaşçı olmayanlara verilen zarardan üzüntü duymaktadır.'

Borrell, İsrail'i Dünya Mahkemesi'nin Refah saldırısına ilişkin kararını görmezden gelmekle suçladı

Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Josep Borrell, İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'nı görmezden gelmekle ve güney Gazze'de durdurulması emredildiğini söylediği askeri harekatı ilerletmekle suçluyor.

AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Borrell, Dünya Mahkemesi kararının uygulanması gerektiğini söyledi ve EUBAM olarak bilinen Refah Sınır Kapısı için özel bir AB sınır yardım misyonunun başlatılması konusunda siyasi bir karara varmak için çalışacağını ekledi.

Bakan Fidan: 7 Ekim’den sonra dünya bu yalana artık ‘dur’ dedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin konulu toplantılara katılmak üzere geldiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de, gerçekleştirdiği temaslar hususunda açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan toplumun Filistin davasına desteğinin giderek yükseldiğini ifade ederek, “Uluslararası toplumun Filistin davasına olan sempatisi ve desteği giderek yükselmekte. Bugün bu toplantılarda bunu gördük” şeklinde konuştu.


Fidan 'Netanyahu yönetimi, bütün dünyaya 1967 sınırlarının yok olduğu, sadece İsrail’in var olduğu bir gerçekliği pazarlamaya çalışıyor. 7 Ekim’den sonra dünya bu yalana artık ‘dur’ dedi' ifadelerini kullandı.

ABD: Haberdarız, daha fazla bilgi topluyoruz

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin Refah'ta İsrail saldırısına ilişkin raporlardan haberdar olduğunu ve konuyla ilgili daha fazla bilgi topladığını söyledi.

İsrail saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 40'a yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 233 gündür devam ediyor. İsrail, Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı Tal Al-Sultan Kampı’na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 40'a yükseldi.

Al Jazeera: İsrail güvenli bölgeye saldırdı, insanlar diri diri yandı

Bölgedeki son gelişmeleri aktaran Katar merkezli Al Jazeera 'İsrail güvenli bölgeye saldırdı, insanlar diri diri yandı' dedi.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'ye yönelik üç saldırısına ilişkin savaş suçları soruşturması çağrısında bulundu

Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC), Nisan ayında Gazze Şeridi'nde 32'si çocuk 44 Filistinli sivilin ölümüne yol açan üç İsrail saldırısını soruşturmaya çağırıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!