Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Dünyanın beklediği haber geldi! Gazze'de ateşkes 2 gün uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 08:15

İsrail ile anlaşma kapsamında verilen 4 günlük insani aranın son gününde Katar'dan son dakika açıklaması geldi... Katar, arabuluculuk çalışmaları sonucu Gazze Şeridi'ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması üzerinde anlaşıldığını duyurdu. Hamas'tan yapılan açıklamada ise ateşkesin önceki ateşkesle aynı koşullar altında iki gün uzatılması konusunda Katar ve Mısır ile mutabakata varıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Esir takasında 4. gün tamamlandı

İsrail 33 Filistinli mahkumu, Hamas ise 11 İsrailli esiri serbest bıraktı.

İsrailli rehineler Kızılhaç yetkililerine teslim edildi

İsrail ordusu, Gazze'de bulunan 11 İsrailli rehinenin ülkelerine getirilmek üzere Kızılhaç yetkililerine teslim edildiğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan Gazze’deki insani araya ilişkin açıklama

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılmasının ardından Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Hafta sonundaki çabalar sayesinde Gazze'deki insani duraklama iki gün daha uzatılacak. Hamas bu süre zarfında 20 kadın ve çocuğu daha serbest bırakmayı taahhüt etti. Başkan Biden, aranın iki günün ötesine uzatılması için çalışmaya devam edecek” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden ise yaptığı açıklamada, “Gazze'ye giden insani yardımların hızlandırılması ve genişletilmesi ile rehinelerin serbest bırakılması için çatışmalara ara verilmesi yönünde sürekli baskı yaptım. Anlaşmanın her yönüyle uygulandığından emin olmak için Katar, Mısır ve İsrail liderleriyle temas halindeyim” dedi.

Rehineler teslim edilmeye başlandı

El Kassam Tugayları, İsrailleri Kızılhaç'a teslim ediyor. İsrail 33 kişiyi bırakacak, serbest bırakılacak olanların 3'ü kadın 30'u çocuk

Gazze'de ateşkes uzatıldı

Katar, arabuluculuk çalışmaları sonucu Gazze Şeridi'ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması üzerinde anlaşıldığını duyurdu. Hamas'tan yapılan açıklamada ise ateşkesin önceki ateşkesle aynı koşullar altında iki gün uzatılması konusunda Katar ve Mısır ile mutabakata varıldığı belirtildi.

Hamas'tan ateşkes açıklaması

Hamas'tan yapılan açıklamada, "İsrail'le yeni rehine listesi üzerinde çalışıyoruz, ateşkesin uzamasını görüşüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Gazze'deki 'insani ara' 2 gün daha uzatılabilir

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın son gününde arabulucular, süreyi uzatmak için taraflarla görüşmelerine devam ediyor. Mısır Devlet Enformasyon Servisi (SIS) Başkanı Diaa Rashwan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılmasını konusunda anlaşmanın yakın olduğunu duyurdu.

İki günlük uzatmanın 20 İsrailli ve 60 Filistinli esirin karşılıklı serbest bırakılmasını içereceğini ifade eden Rashwan, bugün ise anlaşma kapsamında 11 İsrailli ile 33 Filistinlinin serbest bırakılmasının beklendiğini aktardı.

BM Genel Sekreteri Guterres’ten Gazze’de "tam insani ateşkes" çağrısı

Gazze'deki insani arada son güne girilirken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’nde "tam insani ateşkes" çağrısında bulundu. Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, "Geçtiğimiz dört gün boyunca silahlar sustu. Hamas ve diğerleri tarafından 7 Ekim'den bu yana tutulan İsrailli ve yabancı rehinelerin serbest bırakıldığını ve Filistinli tutukluların İsrail hapishanelerinden salıverildiğini gördük” dedi.

KATAR, MISIR VE ABD'YE TEŞEKKÜR

Katar, Mısır ve ABD’yi esir takası anlaşmasındaki rollerinden ötürü takdir eden Guterres, “Birleşmiş Milletler, bu çabaları mümkün olan her şekilde desteklemeye devam edecektir. Bu dört gün boyunca Birleşmiş Milletler Gazze'ye insani yardım girişini arttırdı ve haftalardır büyük ölçüde kesilmiş olan bazı kuzey bölgelerine yardım gönderdi. Ancak bu yardımlar, yerlerinden edilmiş 1.7 milyon insanın devasa ihtiyaçları karşısında yetersiz kalmaktadır. Gazze'deki insani felaket her geçen gün daha da kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.

"DİYALOG DEVAM ETMELİ"

Tam insani ateşkes çağrısında bulunan Guterres, “Anlaşmaya varılmasını sağlayan diyalog devam etmeli ve Gazze halkı, İsrail ve daha geniş bir bölgenin yararı için tam bir insani ateşkesle sonuçlanmalıdır” dedi. Bir kez daha esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan Guterres, tüm devletleri çatışmayı sona erdirmek için nüfuzlarını kullanmaya ve bölge için tek sürdürülebilir gelecek olan iki devletli çözüme yönelik adımları desteklemeye çağırdı.

Mısır: Ateşkesin uzatılması için anlaşmaya yakınız

Mısır, "Katar ile yürütülen müzakerelerde Gazze'de ateşkesin 2 gün daha uzatılması için taraflarla anlaşmaya yakınız" açıklamasında bulundu.

Müzakereleri yürütülen anlaşma, 20 İsrailli ve 60 Filistinlinin serbest bırakılmasını içeriyor.

İsrail, daha fazla esirin serbest bırakılması halinde ateşkesin uzatılmasına açık olduğunu söyledi

İsrail Hükümet Sözcüsü, İsrail'in ateşkesin uzatılması için Hamas'a seçenek sunduğunu açıkladı. Sözcü Eilon Levy, Hamas'ın İsrail'in Gazze'de tutulan 50 esirin daha serbest bırakılması karşılığında ateşkesi uzatmaya açık olduğunu açıkladı. Levy, Gazze Şeridi'nde halen 184 İsraillinin tutuklu bulunduğunu da sözlerine ekledi.

NATO'dan insani aranın uzatılması için çağrı
NATOdan insani aranın uzatılması için çağrı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Gazze Şeridi’ndeki 4 günlük insani aranın uzatılması çağrısında bulunarak “Bu, Gazze halkına ihtiyaç duyduğu yardımı ve daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak” dedi.

AB'den İsrail'e tepki: Bu, meşru müdafaa değil
ABden İsraile tepki: Bu, meşru müdafaa değil

'Savaşın ortasında İsrail'in daha fazla yasa dışı yerleşim inşası için yeni fon ayıracağını öğrenerek dehşete düştüm. Bu, meşru müdafaa değildir' diyen AB Yüksek Temsilcisi Borrell Tel Aviv'in attığı adıma tepki gösterdi. Borrell sözlerine şöyle devam etti;


'Bu meşru müdafaa değildir ve İsrail'i daha güvenli hale getirmeyecektir. Yerleşimler ciddi bir Uluslararası İnsan Hakları ihlalidir ve İsrail'in en büyük güvenlik sorunudur.'

Ürdün Dışişleri Bakanı iki devletli çözüm çağrısını yineledi

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüme giden yolun "bu vahşi saldırganlığa son verilmesinin sağlanmasıyla" başlaması gerektiğini söyledi. Barselona'daki Akdeniz Birliği forumunda konuşan bakan “Sadece uzun ve kalıcı bir barış istikrar getirecek, gaza tek başına diplomatik bir yaklaşım olamaz” dedi.

Filistin Kızılayı: İsrail yaralılara ulaşmamızı engelliyor
Filistin Kızılayı: İsrail yaralılara ulaşmamızı engelliyor

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “İşgalci İsrail güçleri, Filistin Kızılayı acil sağlık hizmetleri ekiplerinin yaralılara ulaşmasını engellemekte ve ambulansları sürekli olarak denetlemektedir. Ayrıca hem Cenin Devlet Hastanesini hem de İbn Sina Hastanesini kuşatmış durumdalar” denildi.

Örgüt tarafından yayınlanan görüntüde, iki İsrail askeri aracının bir ambulansı durdurduğu, ambulans sürücüsünün araçtan inerek silah taşımadığını gösterdiği anlar yer aldı.

İsrail, Musk'un Starlink'i Gazze üzerinden onay almadan etkinleştirmemeyi kabul ettiğini açıkladı

İsrail iletişim bakanı, Elon Musk'un İsrail'in onayı olmadan Gazze üzerinde Starlink'i etkinleştirmemeyi kabul ettiğini söyledi. İsrailli bakan Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda aldığı karardan dolayı Musk'ı tebrik etti. Musk'tan ise henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.


İsrail’in kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle iletişim alt yapısı hasar görmüş ve bölgede internet kesilmişti. Elon Musk geçtiğimiz ay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bölgedeki uluslararası insani yardım kuruluşlarına iletişim bağlantısı desteğinde bulunacaklarını söylemişti.


Elon Musk daha önce yaptığı bir açıklamada ise "Eğer Gazze'de birinin çocuğunu öldürürseniz, bir İsrailliyi öldürecek en az birkaç Hamas üyesi ortaya çıkarmış olursunuz" ifadelerini kullanmıştı.

Ordu Radyosu: İsrail Hamas'ın yanıtını bekliyor
Ordu Radyosu: İsrail Hamasın yanıtını bekliyor

İsrail Ordu Radyosu, hükümetin Hamas'ın 10 esirin serbest bırakılması karşılığında dört günlük ateşkesi bir gün daha uzatma teklifine cevabını beklediğini bildirdi.

İsrail, bugün serbest bırakılacak rehinelerin listesini aldı

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Tel Aviv, 4'üncü esir takasında Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin listesini aldı. Pazar günü Hamas 14 İsrailli ve 3 Taylandlı rehineyi, İsrail de 39 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.

Katar'dan yeni adım: İsrail'e heyet gönderdi

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Hamas ile İsrail arasındaki esir takası ve geçici ateşkesin sağlanmasında arabulucu olan Katar ateşkesin uzatılması için İsrail'e heyet gönderdi.

İsrail, ateşkese rağmen Batı Şeria'ya gece baskınları düzenliyor

Sosyal medyada yayınlanan ve Sanad haber ajansı tarafından doğrulanan çok sayıda video, geçici ateşkes devam ederken bile, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da daha fazla gece baskınları düzenlediğini gösteriyor.

Blinken, Hamas esirleri konusunda anlaşmaya varılmasına yardım ettiği için Mısır'a teşekkür etti
Blinken, Hamas esirleri konusunda anlaşmaya varılmasına yardım ettiği için Mısıra teşekkür etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X sitesinde yayınlanan mesajında, Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry ve esirlerinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılmasında oynadığı rolden dolayı Kahire'ye teşekkür etti.

Biden, duraklamayı 'yarının ötesine' uzatmak için çalıştıklarını söyledi
Biden, duraklamayı yarının ötesine uzatmak için çalıştıklarını söyledi

ABD Başkanı Biden, yönetiminin dört günlük ateşkesi uzatmak için çalıştığını söyledi. Biden'ın yorumları, hem İsrail hem de Hamas'ın Pazartesi günü sona erecek ateşkesin uzatılmasına açık olduklarını ifade etmeleri üzerine geldi.

ABD, USS Eisenhower'ı Basra Körfezi'ne konuşlandırıyor

ABD Donanması, X sitesinde yayınlanan bir açıklamada, uçak gemisi USS Eisenhower'ın, ABD Merkez Komutanlığı misyonlarını "desteklemek" için Hürmüz Boğazı'nı geçerek Basra Körfezi sularına ulaştığı bilgisine yer verdi.

Netanyahu'dan Hamas'a yanıt: Olumlu buluyorum
Netanyahudan Hamasa yanıt: Olumlu buluyorum

Hamas akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı.


Bunun üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen insani aranın birer gün uzatılmasını olumlu bulduğunu açıkladı.


ABD Başkanı Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Netanyahu 'ateşkesin sona ermesinin ardından hedeflerini gerçekleştirmek için tüm güçleriyle geri döneceklerini' belirtti. Netanyahu'nun 'Hamas'ın yok edilmesi' hedefini vurguladığı aktarıldı.

4 yaşındaki ABD-İsrail vatandaşı çocuk da Hamas'ın serbest bıraktığı rehineler arasında

Hamas'ın Pazar günü serbest bıraktığı 17 rehine arasında, ABD-İsrail çifte vatandaşı olan dört yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu açıklandı.

ABD gemisine 2 füze ateşlendi

ABD Merkez Komutanlığı yaptığı açıklamada, Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelerden Arleigh-Burke sınıfı destroyer USS Mason'a doğru iki balistik füzenin ateşlendiğini söyledi. Füzelerin gemiden yaklaşık 18 mil uzaktaki Aden Körfezi'ne düştüğü, herhangi bir yaralanma ya da hasar bildirilmedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!